loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Les excavacions al Teatre Romà deixen al descobert una àrea comercial pròxima al Port de Tàrraco

El Circ Cultura i patrimoni divendres, 24 de febrer de 2017

Dues sitges tardorepublicanes, part d'una àrea comercial, la traça d'un carrer que discorria en paral·lel al Moll del Port romà i el fossat que hi havia sota l'escenari. Aquestes són algunes de les troballes més significatives que s'han fet durant els primers treballs de rehabilitació i museïtzació del monument, que han consistit en recerca i excavació arqueològica i neteja i tractament de les restes conservades.

Els primers treballs també han servit per localitzar dues sitges tardorepublicanes i ajudaran a entendre com era el cos escènic, destruït als anys 50 del s. XX

Els treballs, pressupostats en 700.000 euros i amb la participació del Ministerio d'Educación, Cultura y Deporte en el projecte arquitectònic de l'1 per cent cultural, també han posat al descobert edificis i estructures prèvies d’abans de la construcció del monument, datat en la primera meitat del segle I dC.

Foto: gencat

Una imatge del fossat sota l'escenari. Foto: gencat

Imatges de dues sitges tardorepublicanes. Foto: gencat

Imatge de part de l'àrea comercial localitzada, i formada per 'tabernae'. Foto: gencat

Una idea de com era el cos escènic destruït als anys 50 del s. XX

La neteja i l'excavació, que es van iniciar el passat mes de gener, han permès documentar la part del cos escènic destruït als anys 50 del segle XX. S’han identificat 3 dels 4 pous de l'auleum, els encaixos per a les bigues que feien pujar i baixar el teló, que complementen el conjunt. També s'ha intervingut puntualment sobre l'hyposcaenium. En aquest sentit, s’ha identificat la posició de la peça de torn que accionava el teló i caldrà intervenir en el cos escènic, una part del conjunt que, amb l’execució del projecte, adquirirà un major protagonisme.

Un fossat sota l'escenari

Quant a l'àrea comercial localitzada, està formada per una bateria de tabernae, que eren botigues, que podria haver estat activa en una etapa anterior al teatre, i que es conserva actualment sota la càvea. Al marge de la traça de carrer descoberta, també s'ha identificat un altre conjunt de tabernae, sobre el qual, posteriorment, es va construir l'hyposcaenium, un fossat situat sota l'escenari on es trobava la sala de màquines que accionava el teló.

L’entramat urbà estava directament relacionat amb les activitats portuàries i comercials, atès que el port es trobava a uns escassos 150 metres. El port va experimentar una profunda remodelació amb la construcció del teatre romà, principal fita arquitectònica de la reforma de la façana portuària de Tàrraco durant la primera meitat del segle I dC.

Els primers treballs també han ajudat a donar dades importants amb relació a quan i com es va construir el teatre romà. La importància d'aquestes troballes implicarà lleugeres modificacions en el projecte de museïtzació del teatre, que porta a terme l'arquitecte Toni Gironès. Es preveu que un cop el projecte finalitzi aquest estiu, farà comprensible al visitant l'envergadura del monument en època romana.

Un entramat metàl·lic ajudarà a comprendre la seva volumetria

La primera fase dels treballs finalitzarà aquest estiu amb la museïtzació del monument que es resoldrà a través d’un entramat lleuger d’elements metàl·lics que materialitzarà parcialment la geometria de les diferents càvees del teatre original facilitant-ne així la seva comprensió volumètrica.

La posada en valor de la zona monumental es complementarà amb la incorporació d’un equipament d’acollida de visitants i la integració dels espais adjacents que l’envolten per esdevenir un parc arqueològic estratègic en la ruta cultural del món romà de Tarragona.

Construït en època de l’emperador August sobre les restes d’uns possibles magatzems portuaris, el Teatre es va anar ampliant i utilitzant fins al final del segle II dC, i va ser redescobert al final del segle XIX, patint importants destruccions en el decurs del segle XX, principalment quan al solar s'hi va instal·lar una fàbrica d'oli.

Poc conservat

Actualment se’n conserven restes de les tres parts fonamentals de l’edifici: cavea (graderia), orchestra (hemicicle al peu de la graderia reservat a les personalitats) i scaena (l’espai escènic i les instal·lacions de suport a les representacions). En concret, es conserva part de les cinc primeres files de la part baixa de la cavea (ima cavea), l’entorn de l’orchestra i dues de les tres escales (scalaria) que la dividien en sectors (cunei). L’scaena s’alçava sobre un pòdium (pulpitum) decorat amb exedres i l’escenari (proscaenium) estava presidit, al fons, per una façana monumental (fons scaenae) esplèndidament ornamentada amb columnes, capitells, frisos, escultures, inscripcions, etc.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar