loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El Carnaval de TGN ha perdut un miler de disfresses en els darrers 10 anys

Sergi Casado Cultura i patrimoni dissabte, 04 de març de 2017

Menys divers i cada vegada menys participatiu. Són dos dels problemes que ve arrossegant el Carnaval de Tarragona, que enguany s'han tornat a repetir, i que posen de manifest la sagnia que pateix aquesta festa des de fa anys. De les 3.000 persones que prenien part en la Rua de dissabte d'ara fa 10 anys, a les menys de 2.000 que ho han fet enguany. Per ser exactes i amb xifres facilitades, tant per l'Ajuntament com per algunes colles, en la Rua d'enguany van sortir 1.902 persones.

Des de l'any 2008, el primer Carnaval amb el PSC al govern, també s'han perdut 11 comparses: De 35 a 24

El seguici del carnaval tarragoní, doncs, ha perdut una tercera part dels integrants que tenia l'any 2008, just quan va entrar a governar el PSC, i qui no ha estat capaç de frenar la davallada. La fuita 'carnavalera', però, no només se centra en les persones i entitats que hi participen i s'hi disfressen, sinó també en el número de comparses que llueixen les seves creacions. Lluny queden les 35 comparses de l'any 2008, en front de les 24 d'enguany, que suposa, a més, la xifra més baixa durant tota l'època democràtica. S'han perdut onze comparses en 10 anys: més d'una per any.

Una imatge de la Rua de l'Artesania del passat dissabte 25 de febrer. Foto: circdetarragona.com

Qualitat o quantitat? Falta sàtira? Sobra ploma? Els debats sobre el Carnaval poden ser múltiples i complexos, però la realitat és que fa 10 anys al Carnaval de Tarragona tenia un miler de participants més, el número de comparses també era molt més elevat i aplegava també més gent als carrers.

Malgrat la davallada de participants i de comparses, les lectures no sempre són negatives. "El Carnaval ha guanyat en qualitat", ha explicat al Circ Òscar Urgel, de la comparsa Colours Fantasy, segona classificada del concurs d'enguany, que recorda que "ens hem tornat bojos, cada cop hi ha més competitivitat".

La professionalització, tot i que encoberta, del Carnaval també pot ajudar a entendre la davallada en la participació. Els materials amb que s'elaboren les disfresses cada cop són més cars i sofisticats, fins a l'extrem d'haver de pagar més de 300 euros en alguns casos, i per dos dies. "També s'ha ajuntat la crisi de les famílies", indiquen des de Colours Fantasy. La crisi va esclatar amb força fa uns 10 anys i ara moltes famílies no poden costejar-se vestits que tan sols s'utilitzaran un parell de dies i que els poden costar més de 1.000 euros.

El 'transfuguisme' també ha estat freqüent entre les comparses tarragonines durant els darrers anys, i això també ajudar a entendre el descens en el número de carrosses i que algunes comparses cada cop siguin més multitudinàries, com han apuntat també des de Colours Fantasy, però no explica que cada cop hi participi menys gent.

Més claus per entendre el descens en la participació. Per exemple, les aportacions que donaven algunes associacions de veïns a les comparses dels seus barris també han desaparegut després que les subvencions de l'Ajuntament a les AAVV també han disminuït.

El Circ ha consultat a l'Ajuntament per la davallada en la participació i el descens progressiu de comparses inscrites, però encara no ha tingut resposta.

Els participants en el Carnaval 2017

En la Rua de dissabte d'enguany hi van prendre part 24 comparses, amb un total de 1.902 participants: Són les següents: Sinhus Sport (140), Carmelites (90), Aerodance (75), Montserrat (34), Dones Sant Salvador (45), Petada (48), Part Alta (70), Tarraco Luxe (40), Colours Fantasy (112), Residencial Palau (55), Fotem-li canya (64), Aquí hi ha Marro (44), Ballaruga (57), Albada (50), Som i Serem (130), Unió (100), Cayo Largo (38), Cromatic Fusion (80), Disc 45 (90), Nou Ritme (100), Club Vaixell (60), Murga (60), Maginet (20) i Pràctiques (300).


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar