loader
menu

CIUTAT

TGN treu a concurs la redacció del pla d'usos de la Tabacalera

El Circ Ciutat dimecres, 22 de març de 2017

A només tres dies perquè se celebri una manifestació per denunciar els 10 anys de tancament de la gran part de la Tabacalera, l'Ajuntament de Tarragona ha concretat com serà el pla funcional del complex, que tindrà en la cultura, el patrimoni i l'arqueologia els eixos principals.

Foto: cedida

Després d’un any de l’acord marc signat entre l’Ajuntament i la Generalitat, el consistori tarragoní ha fet públic quines són les directrius que caldrà seguir per redactar el full de ruta que s'haurà de seguir per donar vida a l'antiga fàbrica tabaquera. S'obrirà un concurs a concurs abans de l’estiu i la Generalitat es farà càrrec del cost econòmic, pressupostat en 110.000 euros.

Segons el plec de condicions fixats des de l'Ajuntament, hi ha una sèrie de requisits que s'han d'incloure en el Pla Funcional de la Tabacalera, com ara conservar i incloure els equipaments existents realitzats el 2011 (Tarragona Impulsa, Arxiu Municipal, Capsa de Música) i treballar en la resta de superfície de 46.761m2 (dels 52.000m2 totals).

En el nou pla d'usos del complex Tabacalera també s'han de definir els usos dels 14 edificis de diferents mides i volums que hi ha, i el disseny ha de facilitar la interpretació del discurs històric del passat, el present i el futur de la ciutat a través dels diferents equipaments que s’hi han d’instal·lar.

Museu Arqueològic, Biblioteca Central, Museu d'Història i ICAC, junts

El pla que ha de regir els usos i funcionalitats de l'antiga fàbrica de tabacs també tindrà en compte l’entorn de la Part Baixa de la ciutat, per posar en valor tot el llegat patrimonial existent, i convertir la Tabacalera en el centre territorial de tot el patrimoni romà, i que, per exemple, es pugui incloure en el circuit museístic d'espais com Centcelles o Arc de Berà.

Una altra de les prioritats del nou pla és que ha de "teixir un únic discurs únic des del Museu Arqueològic, la gran Biblioteca central de la ciutat i l’esdevenir d’experiències artístiques i d’intercanvi de coneixement". Els equipaments que s'han d'incloure en el projecte són el Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona, la Biblioteca Pública de Tarragona; l'Institut Català d’Arqueologia Clàssica; el Museu d’Història de Tarragona; l'ampliació de l’Arxiu Municipal; els espais d’autogestió vinculats a la cultura i a l’art; el Centre d’Interpretació de l’antiga fàbrica Tabacalera; entitats vinculades al patrimoni; sales d’exposicions -eix cívic entitats- i espais de reserva, que en total sumen uns 44.452m2 de superfície construïda.

El concurs públic que es convocarà constarà de dues fases. En la primera, tots aquells equips interessats tindran el termini d’un mes per presentar una primera proposta funcional. D’aquests, un jurat tècnic n’escollirà i premiarà cinc de finalistes que hauran d’aportar un segon projecte més complert, que finalment farà decantar els guanyadors. Tot plegat s’estima que pugui durar entre 3 i 6 mesos.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar