loader
menu

CIUTAT

Més de 150 estudiants de TGN es converteixen en eurodiputats per un dia

El Circ Ciutat dimecres, 29 de març de 2017

150 alumnes de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de batxillerat de tres centres tarragonins es van convertir en eurodiputats durant unes hores en la IV Simulació del Parlament Europeu. Es tracta d’una iniciativa organitzada pel centre d’informació Europe Direct Tarragona i la Facultat de Ciències Jurídiques de la URV, amb el suport de l’Ajuntament de Tarragona i l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, gràcies a la qual els joves es van poder posar a la pell dels eurodiputats per conèixer el funcionament d’aquesta institució europea.

Fotos: Europe Direct TGN

Fotos: Europe Direct TGN

Fotos: Europe Direct TGN

Fotos: Europe Direct TGN

Foto: circdetarragona.com

Foto: circdetarragona.com

Van participar en debats sobre qüestions de plena actualitat a través de comissions parlamentàries i grups polítics, i posteriorment els van portar al Ple simulat del Parlament, que es va celebrar a l’Aula Magna del Campus Catalunya i que va estar presidida per la directora de l’Oficina del Parlament a Barcelona, Maria Teresa Calvo.

Viure el Parlament Europeu des de dins

Entre els joves que van assistit a la simulació hi havia alumnes de Dret de la URV com Daniel Arévalo o Kopil Manuel Domingo. “Hem après coses que desconeixíem”, reconeixen, “i és molt enriquidor veure què opina la resta de la gent, defensar diferents ideologies…”. A més, tot i que havien treballat el funcionament del Parlament Europeu a classe, “aquí ho vius i és molt fàcil d’entendre el desenvolupament de la dinàmica parlamentària”. “Hem vist la importància que té el Parlament Europeu a l’hora de prendre decisions que afecten molta gent, fins ara no n’érem conscients”, exposen per la seva banda Laia Cunillera i Clara Marquiegui, estudiants de batxillerat del Sagrat Cor.

Ells van ser ponents d’algunes de les resolucions i també portaveus de diferents grups polítics, tot simulant ser un dels 751 eurodiputats i eurodiputades que conformen el Parlament Europeu, procedents dels seus 28 Estats membres, els quals treballen diàriament en 24 llengües.

Un debat intens sobre qüestions d’actualitat

Els participants van poder debatre sobre algunes qüestions de l’actualitat europea com a membres de quatre dels grups que formen el Parlament Europeu: Democristians Europeus, Socialdemòcrates Europeus, Esquerra Verda Europea i Liberals Europeus; i en el marc de comissions sectorials: Llibertats civils, justícia i afers interns; Medi ambient, salut pública i seguretat alimentària; Afers constitucionals, i Cultura i educació.

Tot i que la d'ahir dimarts només era una simulació, les resolucions que es van aprovar en el Ple de l’Aula Magna es faran arribar als eurodiputats catalans. Es va donar llum verda a propostes per millorar la gestió de les fronteres de la UE davant l’actual situació de fluxos de refugiats; per negociar la sortida de la UE del Regne Unit; per impulsar una economia circular, una millor gestió dels residus i una potenciació dels materials reciclats; i, finalment, per modificar i fer més accessibles programes de mobilitat com l’Erasmus+.

“Activitats com aquesta aporten aprenentatge en valors i consciència democràtica”, remarca Calvo, alhora que veu molt positiu que els joves “vegin que els temes són complexos, que s’han de generar consensos”. Així, creu que és “fonamental” impulsar iniciatives com la de la simulació, que “permet que els dirigents del futur tinguin aquesta consciència europeista”. En el mateix sentit es pronuncia la responsable del centre d’informació Europe Direct Tarragona, Marta Domènech, que valora molt positivament l’experiència i, sobretot, “la bona resposta dels alumnes de batxillerat” de La Salle Tarragona, l’Institut Tarragona i el Sagrat Cor, “que és el que ens permetrà créixer”, assegura.

El debat de la IV Simulació del Parlament Europeu es pot seguir a les xarxes a través de l’etiqueta #europarlaTGN, i tindrà continuïtat amb actes com l’#eurotertúlies que tindrà lloc el pròxim 4 d’abril al Museum Cafè o un debat amb eurodiputats el 19 de maig.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar