loader
menu

CIUTAT

TGN comença a pagar el gran crèdit del pàrquing Jaume I: 18 milions d'euros

Sergi Casado Ciutat dissabte, 04 de maig de 2013

L'Ajuntament de Tarragona ha començat a pagar el gran crèdit sol·licitat per fer front a les despeses del pàrquing Jaume I. Es tracta del prèstec de 18 milions d'euros concedit per Banc de Sabadell, l'agost de 2008, a l'empresa Aparcaments Municipals de Tarragona S.A., després que el consistori agrupés tots els microcrèdits que havia demanat a diferents entitats bancàries per aturar la sagnia econòmica del pàrquing de la plaça de l'Escorxador.

A baix, apareix la quantitat abonada per AMT a la UTE Jaume I fins el 31 de desembre de 2012. / circdetarragona.com

En el desglossat inferior, el crèdit de 18 ME demanat l'agost de 2008. / circdetarragona.com

Després de quasi cinc anys de carència, en els quals, només d'interessos (gens d'amortització) ja ha desemborsat 433.000 euros, ha arribat l'hora de començar a amortitzar també capital fins el 31 de desembre de 2043, que és la data de venciment del crèdit sol·licitat, que ara és de 17.567.668, 38 euros. Segons un document al que ha tingut accés El Circ, d'acord amb les converses amb Banc de Sabadell, les condicions de pagament variaran, atès que AMT pagarà l'euríbor resultant al final de cada trimestre més un interès del 0,275 % . De moment, durant el 2013, es pagaran quatre quotes de 233.000 euros, i de cara al 2014, les factures de cada trimestre s'apujaran fins els 246.000 euros. L'objectiu és arribar a eixugar el deute de 18 milions d'euros contret l'estiu de 2008 per l'administració de l'alcalde Ballesteros.

D'acord amb aquestes xifres (poden variar), de les arques municipals tarragonines sortiran, cada any, prop d'un milió d'euros, per fer front al pagament d'un crèdit milionari que no revertirà en res per a la ciutadania, ja que, la inversió per convertir el pàrquing Jaume I en un equipament convencional encara s'ha de fer. El concurs per adjudicar les obres van quedar desertes i ara el consistori està negociant amb dues de les empreses que no van complir les condicions per mirar d'arribar a un acord.

Tot i que el balanç de comptes del 2012 de l'empresa d'aparcaments va resultar positiu, amb un superàvit de 26.000 euros, el de 2013 difícilment ho serà, principalment perquè l'ens municipal haurà de fer front ja a la factura del Jaume I, cosa que, fins ara, encara no havia fet. Les despeses financeres, les quals van ser de 492.000 euros, ara tindran un afegit de prop d'un milió d'euros. A totes aquestes despeses cal seguir incloent les quotes que l'AMT ve pagant, a raó de més de mig milió d'euros anuals, aproximadament, pel lloguer de la màquinària i de les instal·lacions de l'interior de l'aparcament a l'empresa CA Metropolitan, és a dir, el rènting. Mensualment, més de 50.000 euros, i fins el 2021. Traduït en diners, des del 2006, data de l'inici del contracte de rènting, fins el 2021, que és quan expirarà, 9 milions d'euros més a la deixalleria.

Tot i que sempre ha resultat difícil comptabilitzar tot el que costarà a Tarragona el pàrquing Jaume I, documentalment, tan sols figuren 8.661.283, 93 euros (s'adjunta document), que és la quantitat de diners aportada per l'empresa Aparcaments Municipals (AMT) a la Unió Temporal d'Empreses Jaume I (encara no està dissolta), més els 18 milions demanats al Banc de Sabadell, als quals cal afegir els 9 de rènting. També caldria sumar uns 2 milions més, els quals l'AMT haurà de pagar a la fallida sistemas Alem en virtut d'una sentència de 2010 del Jutjat Mercantil de Madrid. Des de fa temps, l'associació Veu Ciutadana reclama que s'aclareixin els comptes i es detallin totes les factures, ja que creuen que la factura supera, de llarg, els 30 milions, que és el número que, darrerament, ja ha acceptat l'Ajuntament.

Les despeses en advocats, per part d'AMT, són i, de ben segur, seran una incògnita, tot i que fonts consultades pel Circ apunten que podrien ser de més mig milió d'euros.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar