loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El concurs de focs de TGN troba nous socis per reforçar la marca i projectar-se a l'exterior

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 14 de juny de 2017

El Concurs Internacional de Focs de Tarragona ha trobat nous aliats per promocionar-se a l'exterior i mirar de recuperar el prestigi perdut en els darrers anys. El certamen tarragoní, que enguany arriba a la seva 27ena edició, s'ha associat amb el Concurs Internacional de Focs de Blanes, l'altre certamen pirotècnic que se celebra al país, i que enguany arribarà a la 47ena edició; i tots dos rebran el suport institucional de la Generalitat, sota el paraigua del projecte "Els Focs Artificials de Catalunya", que s'ha presentat avui al Palau Marc de Barcelona.

D'esquerra a dreta, la regidora de Festes i Patrimoni de l?Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria; el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig; i el regidor de Cultura i Festes de l?Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas. Foto: Ajuntament de Tarragona

Parlant de socis, el darrer 'soci' del concurs tarragoní va ser el Concurs de focs de Bilbao, a través d'un conveni entre els dos ajuntaments. Enguany es compliran tres anys des que el concurs tarragoní i el de la capital biscaïna, un dels més prestigiosos dins l'àmbit internacional, es va acabar sense que ningú donés massa explicacions. El pes i el prestigi que tenia i encara té el concurs de Bilbao no és, ni de bon tros, el que té Blanes, encara que estigui a punt d'arribar a les 50 edicions.

La iniciativa endegada per la Generalitat busca donar projecció als dos únics concursos internacionals de focs d’artifici del país, com un element més del patrimoni cultural immaterial, alhora que també funciona com a recurs per al desenvolupament local. L'objectiu és crear una marca molt potent i única al territori.

Estancat en els quatre dies de durada, l'aixopluc que li prestarà la Generalitat i el conveni amb Blanes no suposa, a priori, més finançament per al concurs tarragoní, afectat per retallades constants; un fet que, de retruc ha fet baixar la qualitat dels competidors. Fins i tot, també sense explicacions, des de fa dos anys el concurs s'ha avançat una setmana, i ara ja sempre coincidirà amb les festes majors de Sant Pere, de Reus, d'on des de fa dos anys hi ve menys gent.

Amb el nou projecte, segons l'ajuntament tarragoní, "es tracta de compartir despeses comunes i donar un pas més, pujar un segon esgraó que ajudi a la projecció i promoció exterior a nivell de patrimoni immaterial. Cada ajuntament continuarà treballant i gestionant el seu respectiu concurs comptant amb la complicitat de la Generalitat per trobar vies de finançament i gestió comunes".

Des de fa més d’un any, els dos ajuntaments estan treballant en el projecte comú de reivindicar el paper dels castells de focs com un signe d’identitat del país. El nou projecte preveu reportar sinèrgies i alhora poder donar contingut i continuïtat a la idea.

Creació d’una marca inèdita a Europa

Tarragona i Blanes, lluiten per revaloritzar el patrimoni cultural immaterial de Catalunya que estigui vinculat a les festes del foc i les pirotècnies. Amb "Els Focs Artificials de Catalunya" es busca reforçar la projecció turística dels respectius territoris –la Costa Daurada a Tarragona i la Costa Brava a Blanes- a través de criteris lúdics i culturals.

Per això, es vol crear una imatge de marca i posicionar el projecte per tal de desenvolupar un treball cultural singular, que fins ara no comptava amb cap precedent a nivell estatal ni europeu. La feina conjunta de Blanes i Tarragona vol permetre donar una major visibilitat als respectius concursos, alhora que es guanya en prestigi i projecció. També s’està treballant per establir algun tipus de premi que pugui unificar les dues poblacions.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar