loader
menu

CIUTAT

El jutge del cas Jaume I es dona 18 mesos més per seguir 'investigant'

El Circ Ciutat dijous, 22 de juny de 2017

D'entre els assumptes pendents que porten més anys encallats a Tarragona, el pàrquing Jaume I és dels que ocupa un lloc en el podi des de fa més temps. La percepció ciutadana entre els tarragonins és que la justícia no en podrà treurà l'entrellat, que no es depuraran responsabilitats i que les acusacions i sospites de malversació de fons públics difícilment es podran demostrar.

Foto: circdetarragona.com

Foto: circdetarragona.com

El cas ja porta vuit anys al Jutjats, després que la plataforma Veu Ciutadana va portar el cas a la Fiscalia l'any 2008 i posteriorment el Jutjat d'Instrucció número 3 de Tarragona va començar la instrucció. Amb el pas dels anys, la realitat ha demostrat que no s'han fet grans avenços que permetin identificar el o els responsables d'un nyap que ja ha costat més de 30 ME a les arques municipals i que farà que els tarragonins paguin un milió d'euros anuals d'interessos d'ara i fins el 2043.

El jutge que investiga el cas, el magistrat Antoni Gambón, va declarar que el cas del pàrquing de la plaça de l'Escorxador esdevenia "causa complexa"; una denominació que automàticament li permetia allargar la instrucció en dos períodes: el primer, de 6 mesos, que s'acabava ara al juny; i el segon, que començarà al juliol i que allarga la instrucció 18 mesos més.

"No ho entenem", explica al Circ César Segura, president de la plataforma Veu Ciutadana, que ja ve denunciant des de fa anys la lentitud, tant del jutges (l'actual magistrat és el cinquè que porta el cas) com de la Fiscalia de Tarragona. "Hem demanat que declarin els dos alcaldes (Ballesteros i Nadal) i ens ho van tombar; no entenem aquesta protecció als polítics, però no només del jutge, sinó també de la Fiscalia, que no col·labora en absolut", lamenta Segura.

El jutge no vol Policia Judicial

Tot i les demandes reiterades de Veu Ciutadana perquè la policia judicial també participi en la investigació, el jutge tampoc ha donat el seu vistiplau; uns fets que, segons la plataforma, generen interrogants sobre la tasca dels òrgans judicials perquè, al seu entendre, fa la sensació que més que ajudar, el que fa el Jutjat d'Instrucció número 3 és alentir el procés. "No està capacitat i la seva actitud (del jutge) ens sembla sospitosa".

Un cop es tanqui la instrucció, a principis de 2019, any d'eleccions municipals, i 18 anys després de l'adjudicació de l'obra a la UTE Jaume I, el jutge haurà de decidir si hi ha judici, o bé arxiva el cas; una petició que ja li ha fet arribar l'Ajuntament de Tarragona, des d'on, paradoxalment, el missatge sempre és el mateix: deixem que la justícia actuï.

El problema rau en que, segons Veu Ciutadana, potser no ho està fent. La plataforma també condemna l'actuació municipal: "És incoherent i il·lògic que després de personar-se en el procés com a part perjudicada demani que la causa s'arxivi". També critiquen que no entregui al jutge la documentació que li requereix des de fa temps: "Fins i tot li ha entregat documentació que correspon a una altra obra".

La instrucció del cas Jaume I, doncs, clourà a quatre o cinc mesos de les properes eleccions municipals. De moment, l'Ajuntament de Tarragona ja no el considera pàrquing i fa dos anys que va concurs d'idees per donar-li nous usos que va ser un fracàs de participació.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar