loader
menu

CIUTAT

Sis anys de desmemòria històrica a TGN

El Circ Ciutat dimarts, 04 de juliol de 2017

A Tarragona, de vegades, li falla la memòria històrica. També, de vegades, fa homenatges i els deixa a mitges i, a més, no deixa clar a qui està homenatjant. Parlem del monòlit instal·lat l'any 2011 a la Muntanya de l'Oliva. El monument porta sis anys colocat, però el projecte que es va treure a concurs l'any 2010, pressupostat en 25.000 euros, contemplava altres actuacions que havien d'ajudar a ennoblir-lo. Per exemple, per la part superior hi havia de brollar una cortina d'aigua i per les nits s'il·luminaria.

Fotos: circdetarragona.com

Fotos: circdetarragona.com

Fotos: circdetarragona.com

Fotos: circdetarragona.com

La realitat és que no s'ha fet ni una cosa, ni l'altra. El Circ ha consultat l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament sobre l'estat d'execució del projecte inicial i el consistori ha reconegut que el projecte no va avançar per falta de diners: "El pressupost disponible en aquell moment no va permetre fer les escomeses d’aigua i electricitat necessàries i es va quedar així". Des de Patrimoni també s'admet que "el projecte contemplava que havia d’estar il·luminat des de l’interior, amb llum visible pels forats."

Des del consistori, a més, asseguren que si es va aparcar la instal·lació del circuit d'aigua va ser per raons d'estalvi d'aigua i davant l'amenaça del mosquit tigre: "Avui en dia caldria revisar la normativa per saber si es permetria fer el brollador d’aigua continu, per estalvi d’aigua i evitar nius de mosquit tigre."

A qui s'homenatja realment?

A més de l'absència de cap placa que expliqui res, en el monument hi ha dos textos: a dalt, una cita de l'escriptor Manuel de Pedrolo, on diu "Convé no oblidar les realitats que no sabem"; a sota, un únic lema: "Per tots els que varen morir aquí defensant els seus ideals". També els emblemes de Memorial Democràtic, de la Generalitat i de l'Ajuntament de Tarragona.

El missatge "Per tots els que varen morir aquí defensant els seus ideals" continua generant perplexitat entre el Fòrum de Tarragona per la Memòria Històrica. "No entenem la forma verbal, aquí la gent va morir amb les mans lligades a l'esquena", insisteix Xavier Tolosana, membre del Fòrum de TGN; una entitat que busca dignificar els espais de la ciutat on hi va haver repressió franquista i que ja fa temps que ve denunciant la incomoditat que sent amb el partit de govern a Tarragona, el PSC.

"No volien que allò fos el monument a les víctimes republicanes". Des del Fòrum lamenten que en cap lloc encara no s'explica a qui homenatja el monòlit, tot i que aquest indret de l'Oliva és un dels espais on es va viure la repressió del règim franquista, i en conseqüència, les víctimes haurien de ser del bàndol republicà. El lema, però, no concreta res.

Tampoc s'especifica en cap lloc el número de persones que van ser afusellades a l'Oliva, i en honor a les quals es va instal·lar l'esmentat monòlit.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar