loader
menu

CIUTAT

Tarragona tanca les portes al referèndum

El Circ Ciutat divendres, 21 de juliol de 2017

Tal com era de preveure, l'Ajuntament de Tarragona ha girat l'esquena i ha tancat la porta, oficialment, al referèndum del proper 1-O. Ho ha fet en la darrera sessió plenària del curs polític, en una sala plena de gom, i gràcies a una moció impulsada pel partit de govern, el PSC, que ha comptat amb el suport tant del PP, el seu principal soci de govern, com dels tres regidors de Ciutadans i de la no adscrita Beatriz Pérez. El Tinent d'Alcalde de Cultura, Josep Maria Prats, en canvi, hi ha votat en contra.

Fotos: twitter

Fotos: twitter

La moció dels socialistes, que demanava rebutjar el calendari del procés d'independència i cercar un acord per una reforma constitucional, finalment tan sols contenia els punts d'acord (l'exposició prèvia n'ha quedat fora) i ha comptat amb 17 vots a favor (PSC, PP, Ciutadans i la no adscrita Beatriz Pérez) i 10 en contra (ERC, CUP, PdeCAT, ICV i el vot de Josep Maria Prats, que avui ha estrenat partit: Units per Avançar). Les votacions s'han fet finalment nominals a petició del PdeCAT.

Petita concentració a la porta de l'Ajuntament

La jornada ha estat especial, tant per la gentada com per la calor sufocant que feia al saló de plens. Abans que comencés el plenari, prop d'un centenar de persones favorables al referèndum ja s'havien concentrat a les portes de l'Ajuntament per expressar el seu rebuig a la moció socialista.

Tot i la solemnitat dels plenaris, els primers crits de "Volem votar, volem votar" s'han sentit després que la portaveu municipal del PSC, Begoña Floría, ha explicat que la moció només consistiria en els punts d'acord (els trobareu en el document adjunt) i que eliminava la part expositiva. La CUP ha demanat un recès, però Ballesteros s'hi ha negat, argumentant que una aturada allargaria la jornada més del que es preveia.

"El posicionament del PSC és legítim, tot i que pot no ser compartit", ha explicat Floría, qui ha argumentat l'eliminació de la part expositiva de la moció "perquè des del nostre punt de vista creiem que els quatre punts són assumibles per tots els grups". El PSC ha insistit en demanar la protecció dels funcionaris de cara a l'1-O perquè es tracta d'una "convocatòria que no té cobertura legal".

Josep Maria Prats es desmarca del govern

La sorpresa del matí ha arribat de la mà d'un dels socis de govern de Ballesteros, el Tinent d'Alcalde Prats, qui ha votat en contra de la moció per considerar-la "inoportuna", i perquè "no ajuda a la unitat cívica, només posa més gasolina". L'actual regidor de Cultura també s'ha desmarcat dels seus companys de govern perquè ha defensat els funcionaris que s'han sentit molestos amb la moció: "Tenen criteris propis [...] hem de mantenir-los al marge del debat".

Postures crítiques també, i com era d'esperar, de les forces independentistes i d'ICV. "No són ni l'ombra del que van ser, ara van del braç de l'espanyolisme més ranci", ha lamentat el portaveu d'ERC, Pau Ricomà, qui ha instat novament l'alcalde a que permeti votar els tarragonins i tarragonines: "Sigui valent" i "Deixi que la gent s'expressi lliurement".

'Espanyolisme ranci'

Des del PdeCAT, el seu portaveu, Albert Abelló, ha començat els retrets als socialistes de manera irònica: "Han presentat una moció molt pepera; una moció Osborne. Volien debat polític i el que tindran és un 'follón' polític". Igual que ERC, el PdeCAT ha criticat el gir 'espanyolista' del PSC tarragoní: "Són la vessant més carca i rònega del PSC, però vostès no eren així; el socialisme amb Recasens era clarament independentista i diferent del d'ara". Abelló també ha lamentat que Ballesteros hagi dit que no es poden retirar mocions "quan vostè se n'ha fet un fart".

Durant el debat s'han sentir molts aplaudiments, principalment adreçats als missatges de les forces independentistes i favorables al referèndum de l'1-O. La CUP, que també ha estat aplaudida, també ha carregat contra el PSC i contra Ballesteros: "La seva obsessió és garantir 'la unidad de España'. Tingui la valentia de dir-ho, enlloc d'instrumentalitzar els funcionaris". Els cupaires, eternament combatius, han recordat que "la història està escrita amb ruptura i desobediència".

Per a ICV, la moció del PSC "és ridícula, i els acords fan riure". La portaveu ecosocialista, Arga Sentís, també ha sortit en defensa dels funcionaris: "Deixin d'estar els funcionaris, que ja són grandets. No cal muntar el numeret".

Tot i estar a l'oposició, l'assumpte a tractar ha fet que Ciutadans s'hagi aliniat amb el PSC i el PP. "La majoria dels catalans no som independentistes i no ens volem saltar la llei. Aquesta moció sortirà aprovada perquè estem units". El líder de C's, Rubén Viñuales, ha agraït al Partit dels Socialistes la moció que tanca la porta al referèndum, el gran desig de la formació unionista: "Dóno gràcies al PSC, que són valents [...] aquesta moció parla de respecte a la legalitat."

Sense Alejandro Fernàndez, el paper del PP en la moció ha estat vist i no vist. Ha estat l'únic grup que no ha participat en el debat i en el torn d'explicació, el Tinent d'Alcalde Josep Acero ha reiterat que "una vegada més, queda clar que Tarragona no és independentista, ni ho serà". Després s'ha referit a Barrio Sésamo i a Coco, un dels seus personatges més mítics. L'alcalde Ballesteros també ha tingut una presència testimonial en el debat i tan sols hi ha intervingut com a president del ple.

En acabar, Floría ha defensat que "som socialistes i catalanistes per les mateixes raons" i ha demanat que no els donin "lliçons de catalanitat": "No toca, democràcia és respectar les opinions divergents". També ha qualificat el referèndum com un "atzucac".


Documents

acords_mocio_psc_referendum


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar