loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La taula de puntuacions del Concurs de Castells de TGN només valorarà un castell carregat

El Circ Cultura i patrimoni dimarts, 22 d'agost de 2017

La Comissió assessora del Concurs de Castells de Tarragona ha acordat realitzar canvis destacats en la pròxima edició del Concurs, que el pròxim 2018 celebrarà la seva XXVII edició. A partir de l’1 de setembre de 2017, i fins el 31 d’agost de 2018, el Concurs valorarà només un castell carregat en una actuació castellera, independentment del resultat final. La mesura s’aplicarà durant les tres jornades de l’esdeveniment, així com en aquelles diades de temporada que siguin clau per a accedir al Concurs.

Foto: Jesús Navarro

A l'esquerra, la regidora de Festes de TGN, Begoña Floría, i al seu costat, la tècnica de Cultura de l'Ajuntament Ester Roca. Foto: Mauri

La iniciativa s’ha acordat fent una clara aposta per la seguretat en els castells, donant més valor als castells descarregats. Així doncs, s’aplicarà durant els dies de Concurs i també ho farà en el rànquing classificatori, que manté la fórmula tradicional per accedir a les tres jornades del concurs -es valoren les tres millors estructures de les cinc millors actuacions-.

Com a exemple d’aplicació d’aquest sistema de valoració en una diada de temporada regular: donada una cinquena millor actuació d’una colla amb el 3 de 7, el 5 de 7 carregat i el 2 de 7 carregat (de puntuació superior), i una sisena millor actuació amb el 3 de 7, 4 de 7 i 5 de 7 descarregats (de puntuació inferior), de la primera diada només es contaria el castell descarregat i el castell carregat amb més valor, en aquest cas, el 2 de 7. Com que la primera diada només comptarien dos castells i a la segona tres, la sisena millor actuació passaria a ser la cinquena en el rànquing de diades amb millors castells de la colla.

La segona novetat destacada del XXVII Concurs de Castells té a veure amb la taula de puntuacions. Aquest 2018 s’inclouran tres construccions inèdites en el sistema de valoració, com són el 9 de 9 amb folre, el 2 de 10 amb folre, manilles i puntals, així com el 4 de 10 sense manilles. En el cas del 9 de 9 amb folre (que juntament amb el 4 de 10 sense manilles torna a la taula després de ser-hi per últim cop el 2014), ha estat una petició de la Colla Jove Xiquets de Tarragona. El 2 de 10 amb folre, manilles i puntals i el 4 de 10 sense manilles han estat incorporats per decisió de la Comissió del Concurs de Castells.

Tres formes per les quals un castell es pot incloure a la taula de puntuacions del Concurs

- Per petició d’una colla, sempre que la formació hagi assolit el castell immediatament inferior. En el cas de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, demanen el 9 de 9 amb folre després d’haver descarregat el 9 de 8.

- Per decisió de la Comissió del Concurs de Castells

- Si la construcció s’ha vist algun cop a plaça durant a temporada anterior. L’exemple més destacat seria el 7 de 9 amb folre, que el 2011 van assolir els Castells de Vilafranca, i que va entrar en el sistema de puntuació del Concurs de Castells de 2012, juntament amb el 7 de 7 i el 7 de 8.

La darrera de les novetats acordades fa referència a la puntuació d’alguns castells. El subgrup 1 del grup 7 de la taula de puntuacions ha invertit el seu ordre, atorgant més puntuació al castells sense folre que a les estructures sense manilles.


Documents

Taula de puntuacions Concurs de Castells de TGN 2018


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar