loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El Consorci de la Tàrraco Romana es dissol un any abans del previst

Sergi Casado Cultura i patrimoni dimarts, 14 de maig de 2013

La falta de compromís per part de la Generalitat ha provocat que s'avanci la dissolució del Consorci de la Tàrraco Romana, prevista inicialment pel maig de l'any vinent, un cop s'executessin totes les actuacions programades dins del Pla de Competitivitat de la Tàrraco Romana, engegat el maig de 2010 i que havia de cloure l'any que ve, amb una inversió final de 4,2 milions d'euros.

La capçalera del Circ Romà, a Tarragona. / circdetarragona.com

Una imatge de l'Amfiteatre romà de Tarragona./ circdetarragona.com

L'incompliment de l'executiu català ha estat econòmic, ja que de les quatre aportacions anuals de 350.000 euros que havia de fer al pla des de 2010, tan sols n'ha fet una; una circumstància que ha fet del tot insostenible la continuïtat del consorci i, òbviament del pla de competitivitat. El Consorci, que anunciarà la seva dissolució a finals de mes, està integrat pels Ajuntaments de Tarragona, Altafulla i Constantí (els tres municipis amb monuments romans declarats Patrimoni per la Humanitat l'any 2000), i pel Consell Comarcal del Tarragonès. El de Roda de Berà es va desvincular ara fa un any després que va pagar els deutes contrets.

I aquest consorci venia executant diverses actuacions, en el marc del Pla de Competitivitat de la Tàrraco Romana, que rebia inversions de tres parts: el mateix consorci, el Ministeri de Turisme del govern estatal i de la conselleria de Turisme de la Generalitat, que ha estat l'únic que ha incomplert les seves obligacions a causa de les tensions de tresoreria que arrossega des de fa temps. En total, el deute del govern català era de 700.000 euros i amb el tercer impagament la factura s'hauria elevat a més d'1 milió d'euros.

El Pla s'estava aplicant en diferents anualitats, des de maig de 2010, i a partir de maig d'enguany i fins el de 2014, tocava realitzar les darreres actuacions. Però sense inversions, el pla ha deixat de tenir sentit, i per això, des de feia mesos, ja es venia discutint la possibilitat d'avançar-ne la dissolució, com així ha estat. Tot i això, la resta d'administracions que integren, tant el consorci com el pla, estaven disposades a seguir apostant-hi econòmicament, encara que sense els diners de la Generalitat, l'operació s'entreveia impossible.

Des que es va començar a executar el pla de competitivitat, s'han dut a terme nombroses actuacions, com la nova senyalització turística urbana de Tarragona, la instal·lació de pantalles tàctils d’informació a Tarragona, nous elements de marxandatge, s'ha expandit el festival de divulgació històrica Tàrraco Viva a Altafulla, Constantí i Roda de Berà i s'ha s'ha recuperat un recorregut a peu i en BTT seguint la Via Augusta tot enllaçant els monuments del patrimoni romà. Precisament, demà, 15 de maig, a Tarragona es presentarà el projecte de senyalítica localitzativa-explicativa i direccional del Pretori-Circ romà.

L'única obra que no podrà veure la llum, possiblement la més important i de més difusió, serà l'adequació de l'edifici del Banc d'Espanya, a la rambla Nova de Tarragona, com a gran centre de recepció de visitants.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar