loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El nou conte del Seguici de TGN divulga la figura de Magí de les Timbales

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 06 de setembre de 2017

El Magí de les timbales protagonitza el cinquè volum de la col·lecció Els Contes del Seguici de Tarragona. El músic a cavall arriba a la celebració del bicentenari de la primera notícia d’un tarragoní anomenat Magí tocant les timbales dins el seguici. El conte infantil servirà per commemorar-ho.

Magí de les Timbales, durant la Professó del dia de Santa Tecla de 2015. Foto: circdetarragona.com

Foto: cedida

Aquest cop l’autor dels textos és el filòleg i gestor cultural tarragoní Jordi Bertran i les il·lustracions van a càrrec de l’Armand, artista que va dibuixar l’anterior volum dedicat a la cucafera. L'obra està coeditada per l’Associació d’Amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i Insitu Comunicació, amb el suport de la Diputació de Tarragona

El títol del nou conte El Maginet de les timbales fa referència al moment històric en què, poc després de la terrible guerra del Francès que destruí Tarragona i en delmà la població, es començà a denominar l’únic genet i timbaler supervivent al conflicte amb el renom de “Magí de les timbales”. L’home es deia Magí Canals. La història proposa un possible origen que va portar Magí a ser el timbaler.

Així mateix, la col·lecció aporta la voluntat de descobrir a les nenes i als nens, però també als seus familiars, detalls poc coneguts de les Festes de Santa Tecla. En aquest sentit, segons els treballs de restauració realitzats en la dècada dels 90 del segle XX per l’artesà Màrius Folch, les timbales encara conservades, podrien ser perfectament anteriors a la guerra del Francès, aspecte que s’imbrica en l’argument del conte. També es fa referència al fet històric que abans del conflicte militar eren tocades per nens de l’ètnia gitana. De la mateixa manera, l’Armand corona el Magí amb un barret de copa, peça original amb què el músic es cobria el cap fins a l’any 1891.

El conte fa una passejada visual per espais emblemàtics de la ciutat de Tarragona com la plaça de les Cols, l’edifici de l’Antic Ajuntament ubicat al capdamunt del carrer Major, o el carreró de Sant Magí, entre les places de les Cols i de Dames i Vells, on la tradició diu que nasqué l’anacoreta. Així mateix, també ofereix visions panoràmiques de la Tarragona de principis del segle XIX.

Com a novetat en aquest darrer volum, dins la pàgina de crèdits trobarem un enllaç que ens permetra accedir als vídeos llibres de la col·lecció. Els vídeos llibres s'han enregistrat als estudis MBG audio sota el suport tècnic de Miquel Àngel Barberan. Els narradors són Joan Rioné, Muntsa Plana, Joan Reverté i Rat Cebrián.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar