loader
menu

CIUTAT

Adéu al tripartit tarragoní

El Circ Ciutat dimecres, 04 d'octubre de 2017

Adéu al pacte tripartit que governa l'Ajuntament de Tarragona. Només dos dies després de deixar-ho entreveure, l'actual Quart Tinent d'Alcalde i regidor Josep Maria Prats (Units per Avançar, antiga Unió Democràtica) ha presentat la dimissió, trencant, d'aquesta manera, el pacte de govern subscrit junt amb el PSC i el PP el febrer de l'any passat. "Per coherència, per lleialtat i per dignitat personal", ha explicat Prats en un comunicat.

El fins ara Quart Tinent d'Alcalde i regidor de Cultura, Josep Maria, abandona l'equip de govern. "Quan la força substitueix la paraula, no té sentit mantenir un pacte amb qui és incapaç de condemnar la violència", ha explicat. Amb la marxa de Prats, Ballesteros deixa de tenir majoria absoluta.

Prats també argumenta la seva decisió d'abandonar l'equip de govern tarragoní perquè no se sent còmode amb partits que no condemnen la violència, com el Partit Popular: "Quan la força substitueix la paraula, no té sentit mantenir un pacte amb qui és incapaç de condemnar la violència. La societat tarragonina exigeix als seus representats polítics valentia, coherència i compromís."

Josep Maria Prats, durant l'acte de presentació del tripartit tarragoní el febrer de l'any passat. Foto: circdetarragona.com

Prats recorda que "estic fermament convençut que l’escenari ha canviat, els papers ja no són els mateixos i, fins i tot, em qüestiono si els actors hem de continuar amb el mateix guió o no és millor baixar al pati de butaques."

El comunicat de Josep Maria Prats

"Mahatma Gandhi va dir «que la violència és la por als ideals dels altres». Aquests dies hem viscut com tarragonines i tarragonins eren víctimes d’una forta repressió policial. La violència no té raons ni justificacions, i, quan aquesta l’exerceixen els poders públics contra els ciutadans lliures, és reprovable i menyspreable.

Aquets dies la ciutat de Tarragona, com la resta de Catalunya, ha estat testimoni d’escenes que recordaven un passat no massa llunyà. El silenci respectuós dels ciutadans ha estat l’evidència més clara que la nostra societat aspira al diàleg i a la convivència. Qüestionar la seva intel·ligència, amb manipulacions tendencioses que neguen l’evidència, és menystenir la seva dignitat com a persones.

Sempre hem defensat la necessitat de respectar la legalitat per poder construir el futur, fer-ho amb diàleg i pacte, amb consens i unitat.

Quan la força substitueix la paraula, no té sentit mantenir un pacte amb qui és incapaç de condemnar la violència. La societat tarragonina exigeix als seus representats polítics valentia, coherència i compromís.

Estic fermament convençut que l’escenari ha canviat, els papers ja no són els mateixos i, fins i tot, em qüestiono si els actors hem de continuar amb el mateix guió o no és millor baixar al pati de butaques.

Per coherència, per lleialtat i, àdhuc, per dignitat personal presento la dimissió com a quart tinent d’alcalde i conseller de Cultura.

Vull agrair a la Ciutat l’honor i el privilegi que m’ha atorgat de poder encapçalar durant aquest temps la Conselleria de Cultura. Renunciar-hi és dolorós perquè aquest projecte ha estat il·lusionant i em sento profundament afortunat d’haver-ne format part durant divuit mesos.

El treball dut a terme del qual podem donar compte a la Ciutat és el següent:

- Trasllat de l’arxiu d’arts escèniques a l’Arxiu Municipal.
- Obres de reparació de la seu de la Conselleria de Cultura de les quals queda pendent des del 2007 la climatització.
- Intervenció d’urgència per tractar la plaga de termites al Teatre Metropol després de set anys d’haver-se detectat.
- Reorganització de la Conselleria passant d’un model global a sectorial.
- Aprovar el primer Pla de Biblioteques de Tarragona i únic a la història de la Ciutat i que permetrà crear el Servei Municipal de Biblioteques al proper consell plenari i començar a complir la Llei 7/1985 que obliga, en l’article 26 als municipis de més de cinc mil habitants, a prestar el servei de biblioteca pública.
- S’ha impulsat el trasllat de la Biblioteca de Torreforta al Mercat amb la redacció del projecte de reforma i una previsió d’inici inversió durant el 2017.
- La col·laboració amb el Port de Tarragona ha permès que la Conselleria gestioni el Tinglado 2 - Centre d’Art de Tarragona com un espai expositiu amb una programació estable. Per això s’han fet obres de reforma d’acord amb la normativa actual. El Tinglado 2 s’obrirà abans de final d’any.
- Tancament del Teatre Metropol per reformes. Les primeres es realitzaran abans del 31 de desembre de 2017 amb el canvi de la tapisseria de les butaques, envernissat del parquet i llums de sala.
- S’ha iniciat la tramitació per a la creació del Centre Jujol i la creació de la Càtedra Jujol a la Universitat Rovira i Virgili.
- Hem produït els actes en homenatge a l’arquitecte Josep M. Pujol de Barberà amb la idea general de reconèixer el Modernisme a la Ciutat.
- Hem constatat l’estat d’abandonament del Teatre Auditori del Camp de Mart i hem iniciat les reformes necessàries de manteniment i adequació del recinte amb l’objectiu de que estigui el més aviat possible a disposició de la Ciutat.
- Consolidació, amb el segell d’excel·lència, la temporada de Música Simfònica que produeix l’Orquestra Camera Musicae.
- Creació de programació estable de jazz, música folk i dansa contemporània dins de la programació estable de Teatres Tarragona.
- Impulsar la internacionalització del Festival Dixieland.
- Hem projectat l’exposició commemorativa del 9è centenari de la ciutat per celebrar el 2018 els sota el nom del Despertar de Tarragona.

- Hem reformulat el Festival d’Orgue de Tarragona amb l’objectiu de millorar el finançament i estabilitzar-lo en el calendari cultural de la Ciutat.
- Potenciació del Festival Internacional de Teatre de Tarragona com a producte d’excel·lència.

- Hem creat amb Joventuts Musicals el Cicle de Música Sacra.
- Cerca d’un espai escènic perquè la Sala Trono pugui continuar produint a Tarragona amb segell propi.

Al personal de la conselleria de Cultura adreço el meu agraïment per la lleialtat i disponibilitat que he rebut d’ells tots aquests mesos. Als consellers de l’equip de Govern els dono les gràcies pel tracte humà i ajut que m’han brindat, així com als partits de l’oposició, a qui agraeixo el seu respecte i afecte. Tanmateix, em mantindré lleial amb els compromisos per garantir l’estabilitat i la viabilitat dels projectes de Ciutat com a conseller des del Grup Municipal d’Units per Avançar.

A les tarragonines i tarragonins els he de dir que sóc conscient que no sempre he sabut explicar amb encert les decisions que he pres, però ho he fet amb la convicció que era el millor. Hem treballat pensant que era fonamental crear estructures culturals i consolidar al públic i això no sempre porta rèdits polítics immediats, malgrat tinc la convicció que és l’única manera que la cultura de la ciutat pugui tenir vida pròpia i, de retruc, gestionar-se amb llibertat. Per fer-ho possible és fonamental disposar d’uns equipaments dignes, i en això hi hem esmerçat tots els esforços.

És un dia molt difícil per a mi. Però també estic convençut, des de la serenor i la reflexió, d’haver pres l’única decisió possible, per dignitat i responsabilitat."


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar