loader
menu

CIUTAT

Un terç del veïns de Campclar paga un sobreconsum energètic que desconeix

El Circ Ciutat dimecres, 11 d'octubre de 2017

Un terç dels veïns i de les veïnes de Campclar que han estat atesos per l'acompanyament de l'equip d'A-porta – 54 d'un total de 157 llars assessorades- tenen problemes identificats com la manca de coneixement sobre les diferents bonificacions aplicables als rebut d’aigua i de l'electricitat, i tenen aplicades característiques del servei incorrectes que fa encarir la factura, com per exemple el concepte de potència contractada. També aquest terç tenen molts serveis extres de gas i d'electricitat venuts a vegades “enganyosament” per a comercials subcontractats de les companyies energètiques.

Foto: circdetarragona.com

Aquesta realitat trobada a les llars ha fet que l'equip d'A-porta hagi hagut d'intervenir en un 46% sobre el rebut de l'electricitat, en un 20% sobre el rebut de l'aigua i en un 10% sobre el del gas. Actuacions destinades majoritàriament a canvi de comercialitzadora per a passar al mercat regulat, ajustar la potència, a aplicar la discriminació horària o a demanar el bo social. Pel que fa a les factures d'aigua, les actuacions s'ha centrat en l'ampliació de trams i la bonificació de família nombrosa. Paperassa que ha estat assumida o compartida en un 81% pels picaportes; l'equip de persones del projecte.

Cal destacar que malgrat que un terç del veïnat desconeixia parts d'aquests serveis energètics, el 63% de les llars intervingudes tenen uns bons hàbits energètics versus el 7% amb hàbits de consum insostenibles.

Aquestes són les principals conclusions que s'ha destacat després dels tres primers mesos de desplegament d'aquest projecte al barri tarragoní. Cal recordar que a Tarragona A-porta s'ha pogut dur a terme amb la complicitat de la FAV de Tarragona i l'AV de Camp-clar, comptant amb el recolzament financer de la Generalitat i l'Obra Social de La Caixa. El projecte s'ampliarà tres mesos més per arribar a les 505 llars del barri tarragoní.

Una altra de les dades que dibuixa la realitat del barri és que de les 157 llars entrevistades, el 28% han estat identificades com afectades per la pobresa energètica extrema, amb problemes estructurals per afrontar el fred o la calor (finestres i portes trencades o mal aïllades, humitats, etc.), carències en equipaments bàsics (escalfador d’aigua, dutxa, radiadors,etc.) i alta dificultat econòmica per afrontar el pagament de factures. Llars relacionades amb llars ocupades, lloguer social y serveis puntxats.

A-porta: quan la teva pròpia veïna t'ajuda

Aquest projecte, basat en una adaptació de l'experiència francesa VoisinMalin, té l'objectiu que siguin els mateixos veïns i veïnes dels barris intervinguts els que amb una formació especialitzada puguin fer un acompanyament porta a porta sobre un tema especialitzat al seu propi veïnat.

A Campclar, com a la primera prova pilot que es va fer d'A-porta a Ciutat Meridiana, aquest acompayament especialitzat s'ha realitzat amb l'objectiu d'intervenir contra la pobresa energètica.

Conclusions de l'Informe de seguiment

- Alt desconeixement sobre el funcionament del sector energètic per part dels veïns i veïnes de Campclar.

- Comercialitzadores elèctriques de referència s’han convertit en gestors administratius sobre el servei i no donen informació sobre
les característiques del servei. La percepció del veïnat és que dur a terme els tràmits es fa llarg i es enfarfegador degut a que no hi ha una persona de referència.

- Gran necessitat de recolzament en la gestió administrativa necessària per l’aplicació de les bonificacions per part dels Picaportes.

- L’impacte del projecte contribueix a crear una xarxa de confiança al barri, millorant l’autoconcepte de Campclar.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar