loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Tarragona recupera, en part, la Necròpolis

Sergi Casado Cultura i patrimoni dissabte, 18 de maig de 2013

Després de 21 anys tancada al públic, principalment per deixadesa dels diferents governs de la Generalitat i per la paràlisi també dels diferents governs municipals, part de la Necròpolis Paleocristiana de Tarragona per fi ha estat rescatada de l'oblit. Casualment, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, i després de cinc mesos de treballs per tal d'elaborar un nou discurs expositiu i una nova proposta d'itinerari pel que es considera el conjunt funerari més important d'època tardoromana a la Mediterrània occidental, declarat Patrimoni de la Humanitat l'any 2000.

Una imatge de la Necròpolis, ja amb visitants. /circdetarragona.com

Una imatge de la Necròpolis, ja amb visitants. /circdetarragona.com

Una imatge de la Necròpolis, ja amb visitants. /circdetarragona.com

Una imatge de la Necròpolis, ja amb visitants. /circdetarragona.com

Les obres d'adequació s'han orientat en tot moment a la recuperació de la imatge que podria haver tingut aquest espai en l'època romana, en la seva posada en valor, en la seva conservació i en la comprensió de la visita. En espera, però, que s'adequï el Museu Monogràfic (ha quedat exclòs dels treballs i roman tancat a causa del seu estat de degradació per aluminosi), s'ha reconvertit el mòdul d'entrada al recinte, el qual passarà a ser el Centre d'Interpretació de la Necròpolis Paleocristiana, pas previ a l'itinerari dins de l'espai arqueològic.

Al centre es parla de la població romana de Tàrraco i els seus espais funeraris; de les pràctiques funeràries, de les ofrenes i rituals, dels símbols cristians i es fa èmfasi en les excavacions iniciades per Mossèn Serra i Vilaró, als anys 30. També s'hi trobaran objectes d'alt valor documental, entre els quals una nina d'ivori, sarcòfags, estàtues funeràries, làpides... Un cop feta la visita al Centre d'Interpretació, es passa a l'itinerari pel conjunt arqueològic, la part més visible de la Necròpolis, i que s'articula en nou panells informatius implantats al llarg del recorregut i dos plafons que encara estan sense numeració. Un, de lona amb reproducció gràfica de la planta publicada per Serra i Vilaró l'any 1933, i l'altre, amb una vista panoràmica amb la indicació de les diverses tipologies d'enterraments. Pel que fa als panells informatius, són aquests:

1- Ad suburbanum (els afores de Tàrraco)

2- Cases suburbanes

3- Mausoleu de planta central

4- La tomba de Mossèn Serra i Vilaró

5- Tallers, àmbits productius i magatzems

6- La Necròpolis Paleocristiana i la basílica cementirial

7- Les excavacions de Serra i Vilaró i el Museu Paleocristià

En general, les actuacions que s'han dut a terme, que han tingut un cost d'uns 225.000 euros, són quatre:

-Definició i adequació d'un recorregut pel visitant, l'adequació de les restes arqueològiques per a una millor comprensió i posada en valor de les restes de més interès, així com el cobriment i protecció deles restes que no han estat museïtzades. També s'han adeaust els espais que envolten l'àrea del jaciment.

A l'acte hi ha hagut representants de la Generalitat, de l'Ajuntament, de tots els partits polítics i de bona part de la societat civil tarragonina. Fins i tot, de l'Arquebisbe. L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, s'ha felicitat per la reobertura del recinte i ha aparcat el debat i la petició de responsabilitat pel retard: "Ja valorarem perquè s'ha tardat tants anys en tornar-se a obrir perquè era inaudit que aquest espai no estigués a disposició del visitant". També ha destacat que "el patrimoni cultural i religiós de Tarragona no s'entèn sense aquesta peça". El Conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, que és qui ha mogut fils perquè part de la Necròpolis es reobri, s'ha tornat a preguntar pels anys de tancament, tot recordant que "no hi ha explicació", i ha insistit que el patrimoni "no és despesa, sinó inversió en el futur i principal exponent d'internacionalització".


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar