loader
menu

MéS ENLLà DE TGN

La URV i Amics i Amigues de l'Ebre impulsen un congrés internacional sobre la Batalla de l'Ebre

El Circ Més enllà de TGN dilluns, 04 de desembre de 2017

La Universitat Rovira i Virgili, a través del Departament d’Història, Història de l’Art i Geografia; i l’associació Amics i Amigues de l’Ebre ja treballen en la preparació d’un nou congrés internacional sobre la Batalla de l’Ebre que es farà a Tortosa durant dos caps de setmana consecutius, el del 28, 29 i 30 de setembre i el del 5, 6 i 7 d’octubre del 2018, coincidint amb el 80è aniversari d’aquest episodi bèl·lic sagnant i tràgic, que conjuntament amb tota la Guerra Civil Espanyola va marcar un punt d’inflexió a les Terres de l’Ebre.

Recreació històrica de la Batalla de l'Ebre a la Fatarella. Foto: URV

“El 80è aniversari ens sembla una bona data per fer-ho. És indiscutiblement un dels esdeveniments històrics més rellevants que van succeir durant el segle XX i si bé és cert que se n’ha parlat molt, encara hi ha moltes coses a dir”, apunta el catedràtic d’Història Contemporània i degà de la Facultat de Lletres de la URV i alhora coordinador del congrès, Josep Sánchez Cervelló. “Moltes poblacions ebrenques van ser escenari de la Batalla i els nostres avantpassats van convertir-se en testimonis de la tragèdia i en protagonistes d’un patiment que no va acabar de cap manera amb el final de les hostilitats, ja que va quedar un territori totalment devastat i desarticulat”, afegeix.

Els objectius d’aquest congrés són millorar el coneixement sobre la Batalla de l’Ebre i el seu context històric i social, difondre aquest coneixement entre les noves generacions, donar a conèixer nous aspectes d’investigació històrica sobre la Batalla i al mateix temps divulgar i posar en valor el patrimoni històric relacionat amb aquest episodi bèl·lic que hi ha a les Terres de l’Ebre, d’aquí que s’organitzaran visites als espais de la Batalla de l’Ebre.

Lluny de repetir aspectes històrics, aquest congrés vol obrir un espai de coneixement i debat que generi una visió propera, contrastada i més innovadora a l’hora d’explicar aquells fets. Els serveis d’intel·ligència davant la Batalla de l’Ebre, la sanitat o la vida local al front de guerra i els refugiats, són alguns dels temes que s’abordaran en les ponències principals. “Volem que aquells que hagin investigat el tema hi presentin comunicacions perquè la micro-història és fonamental per comprendre la història general”, ha assenyalat per la seua banda Marc March, president d’Amics i Amigues de l’Ebre.

Ara s’obre un primera fase en la qual els investigadors interessats poden aportar comunicacions que avaluarà un comitè científic integrat per historiadors de diferents universitats. Entre els membres d’aquest comitè científic hi ha l’hispanista britànic Paul Preston i membres de diferents universitats nacionals, estatals i internacionals, com la UNED, la Universitat de Barcelona, la UOC, la Universitat de Saragossa o la de Coïmbra, a Portugal. El termini per presentar les comunicacions acaba el 14 d’abril del 2018.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar