loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Neix a TGN una companyia pionera en la formació de joves ballarins

El Circ Cultura i patrimoni dilluns, 11 de desembre de 2017

Una quinzena de nens i adolescents d'entre 10 i 16 anys integren el 'Ballet Amaia Dorronsoro', un projecte pioner a nivell estatal creat a Tarragona que s'enfoca a desenvolupar i potenciar la component escènica del ballarí durant les edats prèvies a l'etapa pre professional.

Foto: cedida

Les companyies joves més destacades avui existents cobreixen un rang d'edat des dels 16 anys en endavant. La idea és que les coreografies de la companyia recentment creada és que puguin entrar en programes institucionals i circuits privats, de manera que els joves artistes, que ja posseeixen una tècnica de dansa clàssica avançada, "puguin tocar escenari de manera sistemàtica", explica la directora, Amaia Dorronsoro.

La impulsora del projecte també ha assenyalat que "és una forma única de treballar, ja que es tracta que els ballarins estudiants de clàssic i contemporani puguin addicionalment tenir des d'edats molt primerenques un coneixement escènic difícil d'aprendre a l'escola; no és habitual en aquests estils ensenyar a estar, improvisar o expressar a l'escenari, i nosaltres intentem dotar-los des de petits d'unes eines que seran molt apreciades en el futur per qualsevol coreògraf".

Aquest innovador enfocament comporta també els seus riscos, ja que treballant amb nens tan petits s'introdueix un component d'incertesa que no existeix en una companyia de ballarins més experimentats que ja han optat per la dansa des d'una perspectiva adulta. Actualment el grau professional (grau mitjà) arrenca entre els 12 i els 16 anys d'edat, que és quan l'alumne decideix dedicar-se més seriosament a la dansa i compatibilitzar-ho amb els estudis reglats.

De moment onze noies i quatre nois s'han pujat al tren d'aquest Ballet, la disciplina requereix moltes més hores de dedicació -aproximadament 10 a la setmana- que en les classes convencionals. A dia d'avui la companyia es nodreix de l'escola Endantza que també dirigeix ​​Dorronsoro, tot i que la vocació és obrir-la "a diferents escoles i a tots els ballarins joves que s'il·lusionin amb aquest compromís".

Per a l'ingrés no es realitza cap càsting, es busca un procés de selecció que ve marcat no només per la tècnica sinó també per l'actitud, la motivació i el compromís de pertànyer a un projecte de grup. En el pla artístic la companyia es defineix per una sòlida base de ballet clàssic com a punt de partida cap a estils més contemporanis: està previst que la primera estrena oficial del Ballet Amaia Dorronsoro, amb mitja dotzena de peces creades per a l'ocasió, tingui lloc al primer semestre de 2018.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar