loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

La performance dels nans despullats: Una defensa de TGN que arribarà a Suïssa

Sergi Casado Cultura dimarts, 21 de maig de 2013

La performance que va sorprendre molts tarragonins i tarragonines el passat diumenge al matí quan passejaven per la rambla Nova és obra de l'artista nordamericà afincat a Tarragona Jeffrey James White, més conegut com JJ White. Els dos nans despullats (un home i una dona) corresponien a la figura del general suís Teodor Reding, que va lluitar i morir defensant Tarragona durant la Guerra del Francès, i a l'heroïna Rosa Venes de Llovera (o també Rosa Venes Clusas), qui, segons el testimoni de gent de l'època, va lluitar ferotgement contra les tropes franceses, aconseguint, fins i tot, reduir alguns soldats enemics. Aquesta dona, nascuda a Olesa (1784) va morir a Tarragona l'any 1844, i va ser coneguda com la "Rossa", i de professió, cotxera de la Rambla.

Una imatge de la performance de diumenge passat al matí. / aurora paños

Una imatge de la performance de JJ White. / richard white

Una imatge de la performance de JJ White. / richard white

Una imatge de la performance de JJ White. / richard white

Una imatge de la performance de JJ White. / richard white

Així, doncs, no es correspon amb el personatge de la Rosa; una nena fruit d'un matrimoni de tarragonins que va emigrar a Cuba a buscar fortuna, la història de la qual va servir com a inspiració per crear el logo i la imatge de la cervesa Rosita, fabricada a Tarragona.

Seguint amb la performance, el mateix JJ White ha explicat que forma part d'una exposició que presentarà a finals d'any a Zurich (Suïssa). La raó d'escollir el general Reding, un militar d'origen suís i que va acabar defensant Tarragona i morint a la ciutat (va ser la primera persona enterrada al cementiri de la ciutat), és la manera de crear un vincle entre Tarragona i Suïssa. D'acord amb això, l'artista va triar l'heroïna Rosa Venes, també amb un fort lligam amb Tarragona.

Respecte al fet que els nans d'aquests dos personatges es passegessin despullats, White indica que el que buscava era com interactuaven amb els ciutadans, i quines reaccions produien, fins al Balcó del Mediterrani. Tota la caminada, iniciada, casualment, a l'estàtua dels despullats, en memòria dels Herois durant el Setge de Tarragona (1811) quedarà recollida en un documental i amb tot un seguit d'instantànies.

El projecte de White, però, també constarà de quadres realitzats amb diferents tècniques, dibuixos, fotografies, configurant un producte multimèdia pluridisciplinar que espera que obtingui ressò a Zurich, on ja hi exposa des de almenys 10 anys.

El muntatge ha comptat amb la col·laboració de la Tarragona Film Office, sempre present en els esdeveniments culturals que es fan a la ciutat.


circdetarragona_ADcircdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar