loader
menu
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD
circdetarragona_AD

El fons documental de la comunitat de regants de TGN ja es pot consultar a l'Arxiu Històric municipal

El Circ Ciutat diumenge, 07 de gener de 2018

El fons documental de la Comunitat de Regants de Tarragona ja és consultable a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Tarragona, a l'Espai Tabacalera, gràcies al conveni signat entre aquesta entitat i l'Ajuntament.

Vista de les hortes que envoltaven la ciutat a inicis dels anys cinquanta, gairebé a tocar de la Plaça de Toros. Foto Vallvé. Centre d'Imatges de Tarragona / L'Arxiu.

La necessitat de regular i normalitzar l'ús de l'aigua per a l'explotació agrícola de les productives hortes situades al voltant del nucli urbà de Tarragona es remunta a mitjans del segle XIX, quan desapareixen els antics drets feudals.

L'any 1845, amb el patrocini de la l'Ajuntament de Tarragona, es va constituir la Junta d'Aigües del Riu Francolí i de les Mines Ferrarota i Protectora, integrada pels propietaris de les hortes tarragonines. Posteriorment, l'any 1936, l'antiga societat es convertirà en la Comunitat de Regants de les Hortes de Tarragona.

circdetarragona_AD

L'aigua destinada al rec procedia de les aigües subterrànies del riu Francolí, de la Mina Ferrarota, de la sèquia del Molins situada a la Pobla de Mafumet, i de la sèquia del Rec Major. Tot plegat, l'aigua gestionada per la Comunitat havia de regar 470 Ha., més de 1.100 jornals d'horta.

A inicis dels anys 40 del segle XX, la Comunitat de Regants de Tarragona integrarà 314 associats, principalment pagesos, petits propietaris amb menys de 2,5 jornals. Tanmateix, com a exemple de gran propietat destacarà els 30 jornals d'horta de Rafael Pou de Foxà.

La Comunitat de Regants s'estructurava en l'Assemblea General de Propietaris, la Junta de Govern i el Jurat de Regs. Els judicis celebrats pel Jurat de Regs, encarregat de resoldre els conflictes relatius al reg, es desenvolupaven de forma verbal i senzilla, inspirant-se en el Tribunal d'Aigües de València, i els veredictes eren executius i inapel·lables.

La documentació instal·lada en 20 caixes d'arxiu, comprèn el període que va des de 1845 fins a 1966 i destaquen els llibres d'acords, la correspondència, els llibres de socis i les actes del Jurat de Regs.

La consellera de patrimoni historicoartístic de l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria, ha destacat: "És d’agrair l’interès de la comunitat de regants en posar a disposició de la ciutadania els seus fons. L’arxiu de la ciutat és un patrimoni que cal valorar al màxim perquè es la memòria de la nostra ciutat".


circdetarragona_ADcircdetarragona_AD

Comentaris

circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar