loader
menu

CIUTAT

Ballesteros fa balanç dels dos anys de mandat: "Avancem i complim"

El Circ Ciutat dimecres, 22 de maig de 2013

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC) fa balanç dels dos primers anys del seu segon mandat. Aquest és el contingut íntegre de l'article enviat des del consistori tarragoní.

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. / circdetarragona.com

AVANCEM I COMPLIM

"Ara que es compleixen dos anys de legislatura, és moment de fer balanç. En política, però, mai no és senzill fer-lo, ja que hi ha molts elements i variables a tenir en compte. I si una d’aquestes variables és el difícil context econòmic global que ens envolta, l’anàlisi es fa encara més difícil. Les polítiques socials es fan més imprescindibles que mai, però els recursos són sensiblement inferiors als d’èpoques passades. Vagi per endavant que això no és cap excusa, sinó una simple exposició de fets. I el que tothom ja sap, també, és que avui dia les persones pateixen més que mai l’atur i les dificultats econòmiques per cobrir les seves necessitats bàsiques.

En aquest sentit, l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona ha vist augmentada la seva activitat en els darrers anys, en què ha passat d’un pressupost de 5’7 milions d’euros (any 2007) a un de pràcticament 9’9 milions d’euros enguany. Amb aquests recursos, l’atenció als ciutadans més necessitats s’ha multiplicat fins a límits insospitables fa uns pocs anys. Per exemple, l’any 2007 es va fer un total de 14.900 intervencions en serveis socials, xifra que s’ha vist augmentada fins a les 66.150 intervencions l’any passat.

I encara més, en el període 2007-2012 s’ha passat de 285 a 9.616 prestacions d’urgència, mentre que en el mateix període el Servei d’Ajuda a Domicili ha vist com pràcticament es triplicava el seu pressupost, passant de 676.130 euros als 1.830.438 euros de l’any 2012.

Aquestes xifres són només unes petites pinzellades de la situació que diàriament ens envolta i ens afecta d’una manera cada vegada més directa. Perquè la falta de recursos de molts tarragonins i tarragonines repercuteix en el benestar social, en el comerç i en el conjunt de la ciutat. Per això, l’Ajuntament centra tots els seus esforços en ajudar aquestes persones en moments tan difícils. En aquest sentit, les xifres també ens diuen que en un període en què tant el govern de l’Estat com el de la Generalitat han desemparat els ciutadans retallant-los ajudes socials, l’Ajuntament de Tarragona ha acollit aquestes persones i ha multiplicat el pressupost de l’atenció social, com no podia ser d’altra manera. Per això, malgrat tot, avancem i complim.

És aquí on l’Ajuntament de Tarragona està concentrant els seus esforços. En l’àmbit de les nostres possibilitats, lògicament, perquè des de l’Ajuntament no podem canviar la situació econòmica global, però sí podem fer tot el que ens sigui possible per col·laborar en reduir els efectes de la crisi entre els ciutadans de Tarragona.
I a banda d’intentar ajudar les persones més necessitades en tot allò que ens és possible, l’equip de govern també treballem en dotar la nostra ciutat de recursos i oportunitats per a avui i per a demà. I és que Tarragona és una de les poques ciutats que tenen en marxa obra pública. I això, per sí mateix, ja és un símptoma que a nivell municipal avancem. Però cal millorar.

Per tot això el balanç, en termes generals, és clar: Malgrat tot, avancem i complim. Per què? Doncs perquè és evident que hem tingut inconvenients i dificultats, com tothom té a tot arreu, però hem treballat intensament per superar aquests problemes i convertir-los en oportunitats de futur per a la ciutat. És per això què, malgrat tot, avancem i complim.

Ho fem desencallant i acabant projectes que semblaven eterns a Tarragona, com el POUM, 14 anys després del seu inici; l’Escola Oficial d’Idiomes, un maldecap que hem tingut els tarragonins durant dues dècades; el Teatre Tarragona, per fi estrenat i amb programació; o el nou mercat, que al 2007 no era més que un esborrany de projecte, entre d’altres concrecions que hem dut a terme. A més, hem fet realitat un somni d’internacionalització i inversió econòmica en equipaments i projecció exterior, com són els Jocs Mediterranis.

I també hem dissenyat la Tarragona del futur a través del Pla 2022. Hem treballat per defensar el tercer fil i el corredor Mediterrani. Hem fomentat la inversió de grans empreses i marques a la ciutat, com són els casos del Corte Inglés i IKEA. Hem treballat en la promoció turística de la ciutat, i el resultat és que Tarragona rep avui més turistes que mai, té més places hoteleres que mai, tenim a la vista la creació de nous projectes hotelers de qualitat que ajudaran a augmentar el bon renom turístic de la ciutat, etc.

També hem fomentat la projecció cultural amb l’Espai Tabacalera i el Teatre Tarragona anteriorment esmentats, però també amb la capitalitat de la cultura catalana 2012, amb el suport a la nostra universitat i a iniciatives tan consolidades i turísticament atractives com són el Festival Tarraco Viva, el Dixieland, el concurs de focs artificials i el de castells. I finalment, hem fet de Tarragona una de les ciutats amb més obra pública en marxa avui en dia. És a dir, s’ha treballat i molt per millorar la ciutat i, malgrat la crisi, hi ha un bagatge i una perspectiva de futur per als tarragonins i tarragonines.

En termes naturals, Tarragona és com l’iceberg que es deixa veure enmig del mar. La part visible són les oportunitats que tenim al nostre davant, tot el treball fet en favor del futur de la ciutat i de la seva gent. Per sota, invisible però present, hi ha moltes altres opcions i possibilitats de creixement i de sortida de la crisi. Precisament per això, Tarragona és una de les poques ciutats que, en un context de crisi, ha estat capaç de treballar en projectes de futur. I també tenim obra pública en marxa. És a dir, avancem amb pas ferm, en paral·lel i en constant col·laboració amb el territori i les institucions.

Això hem fet i seguirem aquesta línia de treball per consolidar Tarragona com una de les primeres ciutats que veuran la sortida de la crisi, però no a qualsevol preu, sinó amb sòlids fonaments que ens projectin cap a un futur ple d’oportunitats. Perquè malgrat tot, avancem i complim el compromís que vam renovar ara fa dos anys.

Josep Fèlix Ballesteros, Alcalde de Tarragona


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar