loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Denuncien la poca predisposició al diàleg de l'Ajuntament per identificar els espais de repressió franquista

Guillem Roqué Cultura i patrimoni dimarts, 06 de febrer de 2018

Ha passat desapercebut a la majoria dels ciutadans, però ja fa més d’un mes que a la coca de la Rambla que limita amb el carrer Unió s’hi va instal·lar un plafó que recorda la mort de Juan Gabriel Rodrigo Knafo, el jove que el 5 de març de 1975 va caure mort al carrer Unió quan fugia de la violència de les càrregues policials.

Panell del projecte Espais de Memòria a la Rambla Nova amb carrer Unió. Foto: GRS

Tot i el poc temps que fa que està instal·lat, el plafó ja ha estat víctima de les guixades dels vàndals. Foto: GRS

Cartell informatiu a la paret exterior de l'Antiga Audiència. Foto: GRS

Foto: GRS

Aquest panell informatiu es va incorporar a l’espai públic tarragoní en el marc del projecte Espais de Memòria amb l’objectiu de donar a conèixer un episodi de la història recent de la ciutat, però la seva discreta col·locació més l’escassa difusió que se’n ha fet ha provocat que a hores d’ara encara siguin pocs els tarragonins que han reparat en la seva existència.

El projecte, que persegueix la progressiva senyalització dels indrets tarragonins que entre els anys 1939 i 1978 van ser testimonis de la repressió franquista i dels primers anys de la transició, es va concretar a finals del 2016 amb la col·locació d’un plafó informatiu a la presó de Pilats al Pretori i al grafit de l’Antiga Audiència.

“Aquells panells incorporaven dades extretes d’una memòria que havíem elaborat nosaltres i que els hi havíem entregat”, explica Xavier Tolosana, coordinador del Fòrum de Tarragona per la Memòria, “tot i això, no se’ns va notificar que s’havien instal·lat”. Segons aquesta entitat, la forma de fer que ha mantingut l’Ajuntament respecte aquest projecte evidencia una actitud poc col·laboradora.

“Quan es va decidir tirar endavant la senyalització, des de l’Ajuntament es va anunciar que seria un procés obert a la participació ciutadana i com a interessats, vam fer arribar a Patrimoni una memòria on s’hi proposaven 10 llocs significatius que es podien senyalitzar i que formaven la Ruta de la repressió franquista a Tarragona 1939-78”.

El Fòrum i l’Ajuntament s’han reunit dues vegades en els darrers anys. En la seva segona trobada, segons el representant del Fòrum, es va arribar al compromís d’ampliar la senyalització inicial afegint-hi 4 indrets més que s’havien de fer realitat durant el 2017. Des del Fòrum es va proposar senyalitzar l’Antiga Audiència, el punt del carrer Unió on va morir Knafo i l’edifici de la Punxa. Per la seva banda, l’Ajuntament va proposar-los senyalitzar l’església de Sant Salvador, edifici que en els darrers anys del franquisme va acollir assemblees obreres.

“Ens van proposar senyalitzar l’església, però ni tant sols ho havien parlat amb els responsables de Sant Salvador i quan ho van fer la resposta que van tenir va ser negativa”. De les quatres senyalitzacions previstes pel 2017 han sortit endavant la de la Rambla i el nou cartell informatiu de l’Antiga Audiència. De la senyalització de l’edifici de la Punxa “no se’n sap res i això que era un compromís adquirit pel 2017”, es queixen.

Un missatge poc adequat

Segons veïns de la zona, el plafó de la Rambla es va instal·lar el 27 de desembre, però aquesta dada encara no ens ha estat confirmada des de l’Ajuntament. Des del Fòrum consideren que el missatge no és l’idoni. “La poca voluntat de consensuar els continguts informatius que es difonen ha fet que el missatge que es dona no sigui el correcte. L’explicació posa l’accent en els disturbis de la Rambla enlloc de fixar-se en la mort d’en Knafo i el que es transmet és que la Rambla era un lloc habitual de protestes violentes”.

“Des del Fòrum volem que es senyalitzin tots els llocs que van ser testimonis de la repressió franquista i volem que es modifiquin alguns continguts dels panells que ja estan fets. Volem asseure’ns i parlar amb l’Ajuntament sobre la feina de senyalització, però tenim molt clar que aquest projecte s’ha d’impulsar des de l’administració i que han de ser ells els que ho tirin endavant. Nosaltres no tenim cap interès en fer-hi aparèixer el nostre nom”, conclou Tolosana.

Consultat pel Circ, l’Ajuntament tan sols ha explicat que en breu informarà sobre la instal·lació dels nous plafons.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar