loader
menu

CIUTAT

'Hem de conscienciar el ciutadà que els recursos naturals són limitats'

El Circ Ciutat dilluns, 12 de febrer de 2018

La Càtedra Dow-URV de Desenvolupament Sostenible va néixer l’any 2005 amb el propòsit de ‘generalitzar i socialitzar el coneixement en l’àmbit de la sostenibilitat’. Òscar Saladié, doctor en Geografia i professor del Departament de Geografia de la URV, n’és l’actual director. Amb un equip de treball modest, d’unes quatre persones, la càtedra degana de la universitat tarragonina aconsegueix mantenir una activitat periòdica de formació, recerca i divulgació continuades. Sense anar més lluny, el passat dissabte 3 de febrer van participar, en qualitat de patrocinadors, a la First Lego League Tarragona-Reus per a joves de primària i secundària, que enguany estava destinada al cicle de l’aigua.

Foto: circdetarragona.com

‘La branca més important de la Càtedra és la que s’ocupa de la conscienciació ambiental i social’, afirma Saladié. Per aquest motiu organitzen, anualment, conferències i tallers destinats a tota mena de públics. ‘Treballem tant dins el marc de la URV com fora d’aquest’, explica Saladié, que també programa activitats als instituts, en aules per a la gent gran i a les antenes culturals de la universitat. Un dels tallers que millor els ha funcionat en els darrers anys és el joc Ethica, que el professor del Departament de Geografia Enric Aguilar va incorporar a la Càtedra l’any 2011 —quan l’encapçalava—, destinat al públic general, i que gira al voltant de les finances ètiques. ‘No es tracta d’aprendre com s’han d’invertir els diners, sinó com les nostres decisions, també les econòmiques, tenen repercussions, òbviament econòmiques, però també socials i ambientals’, assegura Saladié.

Fruit de la recerca que s’impulsa amb aquesta col·laboració entre la universitat i l’empresa química Dow, l’any 2010 es va editar el llibre Desenvolupament sostenible, dels estudiosos Josep Oliveras —va ser el primer director de la Càtedra— i Òscar Saladié, que pretén esdevenir una obra divulgativa de referència, i que en el seu format digital ha despertat l’interès d’un públic internacional. L’estudi aborda temes d’interès general com ara el canvi climàtic, la limitació dels recursos naturals i la diversitat d’impactes que provoquen les nostres activitats econòmiques.

Un dels temes que més preocupa els investigadors de la Càtedra és el canvi climàtic. ‘És evident que hi ha uns sectors que contribueixen en major mesura en les emissions de diòxid de carboni, però això no ens ha de fer oblidar que la suma de les accions de tots els consumidors també és molt important’, afirma Saladié. Amb aquesta reflexió, el professor ve a recordar-nos que cadascú de nosaltres també disposa d’una quota individual de sobirania i responsabilitat social. ‘Hem de ser conscient que els nostres hàbits i consums tenen repercussions econòmiques, socials i ambientals’, hi afegeix. Segons Saladié, la sensibilització ‘no busca només que el ciutadà reaccioni des de casa seva, sinó també des del seu lloc de treball’. ‘Hem d’intentar que els joves, quan ocupin càrrecs de responsabilitat, tinguin molt presents totes les qüestions vinculades al desenvolupament sostenible’, manifesta.

Respecte al canvi climàtic, Saladié, que va fer una estada d’investigació a la Climatic Research Unit de la University of East Anglia (Norwich, Regne Unit) rebutja el negacionisme i es mostra convençut que ‘la qüestió és com fem front a la nova realitat climàtica. Si intentem mitigar el canvi climàtic i ens adaptem (planificació), llavors els impactes es minimitzaran. Si no fem res o el que fem no és adequat l’impacte serà sobtat i abrupte. En aquest segon supòsit, la capacitat d’adaptar-nos serà molt menor’. La Càtedra s’esforça, justament, perquè les persones adoptin una ‘visió global’ del problema i prenguin consciència que ‘tenim uns espais i recursos limitats’. ‘És evident que el sector industrial haurà de millorar molts aspectes, en aquest sentit, però que ningú no es pensi que en aquest problema ell no hi té res a fer. Ens incumbeix a tots. Les nostres accions, per petites que puguem pensar que són, també tenen una repercussió. Cal que tots ens preguntem com podem contribuir al desenvolupament sostenible del nostre territori’.

El director de la càtedra degana de la universitat tarragonina té la impressió que en els darrers anys hi ha hagut ‘una major conscienciació’ sobre aquesta qüestió, però es mostra expectant a l’hora de confirmar el pes d’aquesta tendència. Sosté el convenciment que part de les millores de caràcter ambiental assolides són degudes a la crisi econòmica, que va afectar ‘la roda de consum’, i es pregunta: ‘El que haurem de veure és com evolucionen els índexs de consum de recursos naturals i de generació de residus quan portem uns anys de recuperació a nivell macroeconòmic. Aleshores sí que podrem comprovar, amb exactitud, si les millores (reducció consum i residus) han estat un resultat conjuntural, o també si ha augmentat la conscienciació social’. En qualsevol dels casos, la Càtedra continuarà contribuint a la sensibilització dels ciutadans.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar