loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Jordi Borràs: 'M'han amenaçat de trencar-me la cara i la càmera'

Patrícia Ariño Cultura i patrimoni dimarts, 20 de febrer de 2018

El fotoperiodista Jordi Borràs va obrir ahir a l’Antiga Audiència la desena edició del cicle de conferències ‘Experiència Periodista’. Va parlar de la seva interessant trajectòria en el món del periodisme, de la professió a l’actualitat i del seus enemics: l’autocensura, la pressió política, econòmica o de grups com els d’extrema dreta, les deficiències formatives, o el ritme vertiginós i les conseqüents ‘fake news’.

El fotoperiodista Jordi Borràs va inaugurar la desena edició del cicle de conferències 'Experiència de periodista'

Trajectòria professional

Fotos: Patrícia Ariño

Fotos: Patrícia Ariño

Jordi Borràs va estudiar Il·lustració a les aules, però es va formar com a fotoperiodista al carrer. Germà i nebot de periodistes, una classe de fotografia a l’Escola Massana va despertar el cuc i la seva passió per explicar amb imatges lo que realment succeeix va fer la resta. Especialitzat en crònica social fotogràfica i amb un interès especial per l’extrema dreta a Catalunya, ha publicat fotografies a mitjans internacionals com ‘The Guardian’ o la revista anglesa ‘Hope Not Hate’. Col·labora habitualment amb mitjans catalans com La Directa, Nació Digital o Crític, així com mitjans espanyols. També fa periodisme d’investigació, com en el seu llibre ‘Desmuntant Societat Civil Catalana’. Ahir, precisament, es publicava el seu cinquè llibre ‘Dies que duraran anys‘, un recull d’imatges icòniques i textos dels últims esdeveniments transcendentals a Catalunya.

Pressions i llibertat de premsa

El fotoperiodista assegura que les amenaces i pressions dels grups d’extrema dreta o vinculats a Catalunya no el permeten desenvolupar la seva tasca informativa amb normalitat, no pot assistir a les manifestacions que fan aquests per por a les conseqüències. Considera que els mitjans han d’informar de les agressions que pateixen els periodistes. Fins i tot, explica casos de mitjans que no han publicat ni una línia de les agressions a periodistes del propi mitjà. Donar visibilitat a aquesta problemàtica és vital per conscienciar.

Borràs apunta a l’autocensura per possibles repercussions com un enemic encara pitjor per a la llibertat d’informar i el dret dels ciutadans de ser informats. Ell té clar que continuarà lluitant per fer-ho possible sempre que pugui. Afirma que la pressió també és econòmica, política, entre d’altres i que “m’han arribat a amenaçar amb trencar-me la cara i la càmera, per part de manifestants i també per part de policies”. Considera que “el periodisme local és, potser, el més difícil de fer”, ja que aquestes pressions al periodista poden ser constants.

Necessitat formativa i valor afegit

Un altre tema que creu necessari per millorar la professió periodística és el de formar els futurs professionals en fotoperiodisme. Afirma que “la crisi del sector ha fet que els mitjans prescindeixin de les col·laboracions gràfiques i que hagi de ser el propi periodista el que faci les fotografies”. En aquests temps difícils ell va decidir oferir: “jo et faré les fotos, però també et faré la crònica”. Així el fotoperiodista es va adaptar, fent de periodista i “afegint valor afegit”.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar