loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

TGN estrena una nova maqueta de la Tàrraco romana adaptada per a persones invidents

El Circ Cultura i patrimoni dimarts, 20 de febrer de 2018

Tarragona compta amb una nova maqueta que recrea l'antiga Tarraco romana adaptada per a persones invidents. Es tracta d’una peça tallada en fusta ubicada a l'Espai Turisme, que reprodueix el centre històric i on destaquen els edificis romans en 3D amb una textura rugosa que en facilita la interpretació al tacte. La iniciativa està impulsada per Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, i d'aquesta manera Tarragona s’afegeix a la llista de ciutats patrimoni que ja compten amb la seva pròpia maqueta tiflològica.

Foto: Mauri

La maqueta tiflològica representa un espai patrimonial a escala 1-600 delimitat pel passeig arqueològic i inclou també l’amfiteatre. La creació ha anat a càrrec de l’empresa Publyarte i l’artesà que ha realitzat la construcció i el detall és Blas Garreta. La nova maqueta presenta una mida que les persones invidents poden abastar amb una o les dues mans, per això, les mides són 132,50 cm de llarg i 92,50 cm d’ample i una alçada de 88 cm i permet accedir de forma fàcil també amb cadires de rodes. Els edificis romans tallats són l’amfiteatre, el circ romà, el fòrum provincial i les muralles.

S’han destacat altres edificis amb forma i dimensions reals, però sense el detall, atès que no són elements romans com és el cas de l’Ajuntament i la Catedral. La resta de la ciutat, s’ha fet amb volum sense detalls, molt llis al tacte, i sempre tenint present les necessitats del públic al qual està dirigida. També, en atenció a les persones amb visió reduïda s’han presentat diferents colors: les zones romanes amb fusta sapelli (molt fosca), les altres zones a destacar amb fusta de freixe tenyida de color nogal i la resta de la ciutat tenyida de color natural.

S’ha col·locat una placa informativa amb una llista de tots els elements amb un tipus de lletra de mida gran i Braille superposat. Els elements destacats són: Muralles Romanes, Catedral, Fòrum Provincial, Museu Nacional Arqueològic, Pretori, Circ Romà, Ajuntament i Amfiteatre Romà.

La consellera de Turisme, Inma Rodríguez, ha explicat que “estem intensificant els nostres esforços no tan sols per a donar a conèixer tot el potencial que té la nostra ciutat, sinó que apostem per trencar barreres i volem apropar aquest Patrimoni a les persones amb diversitat funcional” i ha afegit que “caminar cap a una gestió turística que no tan sols fomenti el desenvolupament local, la competitivitat i la sostenibilitat, sinó la inclusió de totes les persones, siguin quines siguin les seves capacitats és cada cop més prioritari en les administracions i organismes de gestió turística.”

Patrimoni i turisme per a tothom

La maqueta s’afegeix a altres iniciatives impulsades pel Patronat Municipal de Turisme i la conselleria de Patrimoni de l’Ajuntament encaminades a fer més accessible la ciutat i els seus monuments. Amb el suport del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Tarragona compta amb l’app “Tarragona accessible” dirigida a les persones amb discapacitat auditiva o visual i que ofereix quatre rutes temàtiques pels punts d’interès de la ciutat que també són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta iniciativa s’emmarca dins el projecte Ápsside i és fruit del conveni subscrit pel Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat amb la Fundació Orange i GVAM. Les rutes també tenen la seva versió a la web del grup www.ciudadespatrimonio.org/accesibilidad i estan incloses al llistat de destinacions accessible de la web de Turisme de Catalunya www.turismeperatothom.catalunya.com.

També s’han realitzat actuacions al Circ i el Pretori per eliminar barreres arquitectòniques, creant rampes i ampliant els passadissos d’accés. Així com les obres de millora realitzades als carrers Enrajolat i Trinquet Vell han creat zones de vianants accessibles i les que estan en la seva recta final al voltant dels carrers Salines i Sant Domènech i la plaça Sedassos convertiran la zona també en un espai adaptat.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar