loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

TGN difondrà el seu patrimoni a través d'objectes singulars del Museu d'Història

El Circ Cultura i patrimoni dijous, 01 de març de 2018

El Museu d’Història de Tarragona posa en marxa una nova iniciativa per donar a conèixer el patrimoni de la ciutat. Es tracta de ‘Quan els objectes parlen: la peça del mes’; una proposta mensual que tindrà lloc al pati de la Casa Castellarnau i que serà visible des del carrer, on s'exposarà un objecte de la col·lecció municipal i se n'explicarà la seva singularitat.

El cupido en bronze de l'època romana serà el primer objecte que 'parlarà'. Foto: MHT

El primer dimecres de cada mes a les 6 de la tarda, es farà una presentació de la peça triada, es posarà en context, el seu moment històric, la seva troballa, significat i totes aquelles característiques que posen en relleu el seu valor històric. L’acte serà obert a tothom i gratuït.

Març: Petit cupido de bronze d’època romana

Representació habitual del Déu de l’Amor. El tractament anatòmic és naturalista i proporcionat. La posició, en actitud d’avançada, li dona sensació d’ingravidesa i lleugeresa. Li manquen l’arc i les fletxes, propis de la seva iconografia. Les representacions de Cupido són molt abundants en l’art hel·lenístic i romà i acostumen a identificar-se amb exvots tot i la manca de context de la seva procedència.

Presentació de la peça: 7 de març a les 18 h

Abril: Canonada de plom d’època romana

Els romans van ser autèntics experts en la canalització de l’aigua. A la ciutat, les canonades de plom o fistulae servien per conduir l’aigua potable. Algunes, com aquesta, portaven inscripcions, amb la curiositat que el nom es llegeix a l’inrevés: “Del taller de Claudi Soia”. Possiblement els artesans de l’època no van pensar a fer les lletres del motllo a la inversa perquè la inscripció es llegís del dret.

Presentació de la peça: 4 d’abril a les 18 h

Maig: Pot de farmàcia del segle XVIII

Pot de ceràmica vidriada en forma de copa ideat per protegir les plantes medicinals de la llum i la humitat. Aquest exemplar prové de l’antic Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. La part central del recipient està decorada amb una corona realitzada amb fulles de llorer, amb policromia en verd, ocre, blau i manganès. Està coronada amb la tau al damunt, que envolta les següents lletres: “DI = /VERSA”, que indica que aquest pot servia de “calaix de sastre”.

Presentació de la peça: 2 maig a les 18 h

Juny: Joc de candelers

D’estil isabelí i forma de balustre invertit. El fet característic d’aquest joc de candelers rau en la seva tècnica de platejat, freqüent de 1849 a 1885, coneguda amb el nom de vidre de plata o vidre de mercuri. La peça té una doble paret de manera que quedi buida i se'n pugui platejar l’interior amb la fixació de la plata, amb mercuri o amb nitrat de plata. Això permetia abaratir costos, i per aquest motiu es coneix com a plata de pobre.

Presentació de la peça: 6 de juny a les 18 h

Juliol: Bust de Bonaventura Hernández Sanahuja

Realitzat per Carles Mani. Hernàndez Sanahuja va ser un erudit autodidacta i precursor de l’arqueologia a Tarragona. L’Ajuntament va encarregar a un jove escultor modernista, Carles Mani, el bust de l’insigne tarragoní l’any de la seva mort (1891). Mani va ser amic de Santiago Rusiñol, que el va acollir a casa seva a París. Allí també va coincidir amb Pablo Picasso. Més tard, va ser protegit per Antoni Gaudí, amb qui va col·laborar en l’obra de la Sagrada Família.

Presentació de la peça: 4 de juliol a les 18 h

Setembre: Porró de vidre

Càntir català de vidre transparent bufat amb aplicacions de vidre. Té el broc petit lleument corbat i el broc gros molt vertical, amb l’extrem arrodonit. L’ansa està rematada amb un gall. Aquests càntirs eren molt comuns a la primera meitat del segle XIX i es coneixien com a càntirs de bateig: en funció de la forma en què finalitzava el broc gros indicaven el sexe del nadó. Aquest cas corresponia al bateig d’un nen.

Presentació de la peça: 5 de setembre a les 18 h

Octubre: Tortuga (Teula)

El terme tortuga, en aquest cas, identifica cadascuna de les teules que es disposen a l’extrem de la teulada de manera que formen una canal per conduir l’aigua de pluja. La curiositat d’aquesta peça és que presenta una inscripció: “Espartero Duque de/ la Victoria, y defensor/ de la libertad española/ conta (sic) los malditos Carlistas/ que llamaban puta a la/ Reyna madre Cristina/ año de 1838”.

Presentació de la peça: 3 d’octubre a les 18 h

Novembre: Tramvia

Escrivania amb forma de vagó de tramvia i amb un tinter i una polvorera sota la coberta. La peça, realitzada als tallers de Ramon Garcia de Tarragona, va ser un regal d’uns socis del Círculo de Tarragona al senyor Cayetano Janini, promotor del primer tramvia de Tarragona.

Presentació de la peça: 7 novembre a les 18 h


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar