loader
menu

CIUTAT

Un doctorand de la URV crea un sistema que permet conèixer les emocions expressades a les xarxes socials

El Circ Ciutat dilluns, 12 de març de 2018

Com són les emocions que expressem a les xarxes socials? La resposta a aquesta pregunta la té un grup de recerca de la Universitat Rovira i Virgili, l'ITAKA (Intelligent Technologies for Advance Knowledge Acquisition), que acaba de desenvolupar un sistema que permet determinar el grau i la intensitat de les emocions que els usuaris senten a les xarxes.

Antonio Moreno, a l'esquerra, i Mohammed Jabreel, investigadors del grup de recerca ITAKA que han ideat el sistema Emotion Intensity. Foto: URV

El sistema en qüestió s'anomena Emotion Intensity i ha estat desenvolupat pel doctorand de la URV Mohammed Jabreel, sota la supervisió d’Antonio Moreno. La tasca ha estat realitzada per a l’edició 2018 de SemEval, la principal competició internacional sobre sistemes computacionals d’anàlisi semàntica de textos. El sistema desenvolupat pel doctorand de la URV és aplicable en altres contextos, com ara el comerç o la salut, per avaluar l’opinió dels usuaris.

La competició consisteix en la resolució d’una sèrie de tasques en què els sistemes que proposen els concursants han de determinar la intensitat de les emocions i dels sentiments en les piulades publicades a Twitter, identificant si expressen disgust, por, alegria o tristesa. Per fer-ho, el sistema EiTAKA ideat a la URV funciona a partir de tres unitats o fases. La primera fa un processament previ de les piulades perquè “el llenguatge a Twitter és informal, les piulades contenen metainformació diferent, com ara enllaços o mencions, i també és comú utilitzar abreviacions i argot”, explica Jabreel. La segona unitat del sistema converteix la piulada ja neta en un vector que la representa. Finalment, la unitat de predicció conté dos models: xarxes convolucionals per analitzar seqüències de paraules i regressors XGBoost, que permeten fer regressions i classificacions. Com a resultat, donen unes prediccions que els investigadors agrupen per obtenir la predicció final.

“Aquest sistema es pot utilitzar per a diverses aplicacions en comerç, salut pública i benestar social, entre d’altres”, apunta Jabreel. Per exemple, pot donar informació valuosa sobre com se senten els usuaris sobre un determinat producte o servei, o en el sistema sanitari es pot utilitzar per transformar les opinions dels pacients en accions polítiques i modificacions per resoldre problemes específics.

Com Mohammed Jabreel, la majoria de participants a la competició SemEval, la més prestigiosa de l’àmbit, són investigadors, i d’altres treballen en empreses; però tots ells tenen interès en l’anàlisi de les emocions i sentiments en el contingut de les xarxes socials. El doctorand de la URV ha quedat en la primera i segona posició en quatre de les cinc tasques proposades en àrab, i entre la cinquena i l’onzena posició en quatre de les cinc tasques proposades en anglès. Actualment, està treballant en una nova versió del sistema que permeti resoldre la cinquena tasca. Mohammed Jabreel ja va quedar en les primeres posicions de la competició l’edició passada.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar