loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Jordi Baró, corresponsal de CatRàdio a Brussel·les: 'No es poden fer previsions, els girs de guió poden ser molt bèsties'

Guillem Roqué Cultura i patrimoni dilluns, 12 de març de 2018

Jordi Baró, de 34 anys, ha treballat durant 10 anys a Catalunya Ràdio i els darrers 6 mesos ha estat exercint de corresponsal a Brussel·les. Durant aquest temps ha tingut l’oportunitat d’observar de primera mà la situació dels polítics catalans desplaçats a Bèlgica i, al mateix temps, de prendre-li el pols a la política europea. Com ell mateix reconeix, “han estat uns mesos de vertigen, d’una alta intensitat informativa: imprevisibles, històrics, excepcionals i, sovint, desconcertants”. El corresponsal va participar en la desena edició del cicle de conferències “Experiència de Periodista”, una cita anual organitzada per la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya i la Càtedra Repsol/URV d’Excel·lència en Comunicació.

Jordi Baró, a la dreta, va ser el protagonista d'aquesta sessió del cicle "Experiència de periodista".

Jordi Baró, a la dreta, va ser el protagonista d'aquesta sessió del cicle "Experiència de periodista".

En la seva intervenció, Baró va repassar la seva trajectòria professional i va compartir amb els assistents, molts d’ells estudiants de periodisme i futurs professionals, el seu punt de vista sobre la professió. Malgrat que el 26 de setembre de 2017 va aterrar a Brussel·les amb una prioritat informativa molt clara, la cobertura de la situació dels refugiats, la successió dels fets a Catalunya i el sobtat viatge de Puigdemont i els consellers cap a Bèlgica han condicionat completament el seu treball i el seu bateig com a corresponsal. “A Brussel·les, on a cada moment hi ha notícies d’última hora, la notícia s’imposa al reportatge”, criticava Baró qui, al mateix temps, destacava que al cor d’Europa el periodistes tenen el luxe d’accedir a fonts de primer nivell com “rodes de premsa amb Merkel i Macron o sopars amb ministres espanyols a l’ambaixada”.

Una de les qüestions que va destacar va ser el repte constant que comporta cobrir mediàticament a Puigdemont i l’entorn que l’acompanya. “Els periodistes estem molt acostumats a tenir rodes de premsa organitzades i gabinets de comunicació, però aquí les convocatòries es fan a última hora i la manca de planificació és inevitable. El secretisme que ho envolta, la falta d’un entorn on trobar-hi fonts d’informació o la dificultat de verificar missatges” són alguns dels esculls que el periodista enfronta diàriament en aquest context.

Enfrontant-ho als missatges que inunden les xarxes socials on hi abunden la “manca de matisos i els insults”, va reivindicar una periodisme fet amb honestedat, compromís social i amb un component estètic. Com a usuari de Twitter es va reconèixer “perplex i decebut” al contemplar en que s’han convertit unes plataformes “ideades per comunicar-se”.

Com era d’esperar, el públic no el va deixar marxar sense preguntar-li abans per la seva visió de la situació dels polítics catalans a Brussel·les. “No hi ha res escrit. Hi ha hagut girs de guió molt bèsties. No podem fer previsions. Qui s’imaginava, per exemple, que retiressin l’euro ordre?”

Abans de tancar la xerrada, també va aprofitar per avançar els temes que marcaran durant els propers mesos l’agenda política europea “reformes que s’han d’abordar per evitar o gestionar crisis en el futur, la quota dels refugiats, l’amenaça dels populismes, la deriva autoritària que han emprès Polònia i Hongria i, com no, el Brexit”.

Darrera xerrada del cicle

La participació de Joan M. Pou, conegut periodista per la retransmissió dels partits del Barça a RAC1 i, recentment, pel programa Cases d’algú de TV3, posarà el punt i final al cicle. Com la resta, aquesta conferencia tindrà lloc a l’Antiga Audiència a les 19.00 h. Les conferències compten amb el patrocini de Repsol i la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar