loader
menu

CIUTAT

La gestió del soroll ambiental arriba al ple de TGN

El Circ Ciutat dijous, 15 de març de 2018

Tot i que amb molt de retard respecte ciutats i municipis del voltant que ja en tenen, finalment l'Ajuntament de Tarragona abordarà la problemàtica del soroll ambiental a la ciutat. El Ple municipal tractarà demà de l'aprovació inicial del mapa de capacitat acústica de Tarragona; una eina que estableix els límits d'immissió sonora en les diferents zones del municipi per a tres períodes de temps: dia, vespre i nit, tenint en compte els usos del sòl que figuren al Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM).

La plaça dels Sedassos és un dels espais de la Part Alta on hi ha hagut problemàtica derivada del soroll que s'hi genera. Foto: circdetarragona.com

El mapa de capacitat acústica serà una eina imprescindible per la gestió del soroll ambiental municipal, tant pels nous desenvolupaments urbanístics com per la regulació de les activitats sorolloses que es realitzen al municipi.

Durant el 2017; l'any en què el mapa hauria d'haver estat enllestit d'acord amb les promeses des del consistori, es van realitzar diverses tasques per conèixer la situació acústica del territori i caracteritzar el soroll existent a la ciutat. Entre d'altres aspectes, es va recollir informació corresponent a les infraestructures que discorren per la ciutat, anàlisis d'informació existent, estudi de denúncies causades per espais concrets i es van efectuar mesuraments acústics tant de curta durada, 10 minuts, com de llarga durada, 24 hores, en diversos espais de la ciutat.

Amb la informació recollida s'ha realitzat una cartografia sonora aproximada de la ciutat, mapa de soroll, corresponent als diferents períodes horaris: dia, vespre i nit.

En base a aquesta informació i als usos del sòl definits al Pla d'Ordenació Urbana Municipal (POUM), s'ha classificat la ciutat en zones acústiques de sensibilitat acústica alta, mitja i baixa, seguint el Decret 245/2005, de 8 de novembre, en el qual es fixen els criteris per a l'elaboració dels mapes de capacitat acústica.

Un cop definits els dos mapes: el de soroll actual de la ciutat i el de capacitat acústica que es proposa desenvolupar, es va realitzar un creuament de les dades dels dos documents per tal d'elaborar el mapa de superacions acústiques de la ciutat. En resum, l’estudi inclou: el mapa de soroll de Tarragona, el mapa de capacitat acústica i el mapa de superacions estimades.

Després que el Plenari aprovi el document, s’exposarà al públic per si es presenten al·legacions i, una vegada aquestes estiguin resoltes, caldrà aprovar-lo definitivament perquè entri en vigor. Aleshores quedaran regulats oficialment els valors límit aplicables pel que fa a la protecció contra la contaminació acústica.

El conseller de Territori, Josep Maria Milà, ha manifestat que “el mapa de capacitat acústica serà una guia del model acústic que s’ha de seguir en cada zona de la ciutat i permetrà adoptar les mesures adients i correctores per tal que no se superin els límits establerts”.

El mapa de capacitat acústica ha estat realitzat per l’empresa Axioma Smart Acoustics amb la supervisió dels tècnics municipals.

Una vegada aprovat pel Plenari, el document es podrà consultar a la seu electrònica de l’Ajuntament de Tarragona.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar