loader
menu

CIUTAT

El carilló del Mercat Central representarà el Seguici Popular i estarà llest per Santa Tecla

El Circ Ciutat dijous, 15 de març de 2018

L'Àliga, el Lleó, la Negrita, el Gegant Moro, la Geganta Vella i el Nano Capità. Aquestes són les sis figures del Seguici Popular de Tarragona escollides perquè apareguin en el carilló del rellotge exterior del Mercat Central que es preveu que s'inauguri amb motiu de les festes de Santa Tecla d'enguany.

Les sis figures del Seguici Popular de Tarragona, dissenyades pel joier Joan Serramià, que estaran representades en el Carilló del Mercat Central. Foto: Ajuntament de TGN

D'entre les peculiaritats del carilló, anunciades just en el primer aniversari de la reobertura del Mercat, el carrusel musical amb les sis figures de l'imaginari festiu tarragoní rotaran cada dia a les 12 del migdia, i aniran acompanyades de la melodia “Amparito Roca”. Tot en un disseny encarregat a l’artista i joier tarragoní Joan Serramià.

Les figures escollides són fruit del consens i la proposta realitzada per la Comissió Assessora sobre el Seguici Popular, que ha considerat que són els elements més representatius de la ciutat. Dels gegants s’ha escollit un de cada parella i el Nano Capità està en representació de tots els nanos.

El primer en sortir serà el Nano capità, doncs el seu tamany li permet passar per sota l'esfera en el desplaçament horitzontal. Posteriorment aniran desfilant, l'Àliga, el Gegant, la Geganta, la Negrita i finalment el Lleó, que pel seu tamany a l'igual que el Nano Capità ha de poder passar per sota l'esfera.

Les figures tindran la tridimensionalitat i l’alçada màxima que permeti l’espai on aniran instal·lades, amb una alçada màxima de 100 cm i una amplada de 30 cm aproximadament. L’Àliga i el Lleó aniran coberts d’una capa de llautó i pàtina; mentre que les altres quatre figures (Negrita, Gegant Moro, Geganta Vella i Nano Capità) seran policromats.

Les figures tindran dos moviments longitudinal i rotacional: Moviment longitudinal al llarg d'una circumferència que estarà a sobre de la plataforma de subjecció que sortirà de dins la façana del Mercat en sentit horitzontal i que es tornarà a amagar de nou. Quant al rotacional, serà a partir del propi eix de la figura.

Un migdia molt 'tecler'

A les 12 del migdia, s'obriran dues portes de l'actual façana per sota de l'esfera del rellotge i deixaran sortir una plataforma rectangular amb una base circular a sobre, que serà la base de rotació longitudinal de les figures.

Un cop rotades dues vegades les figures, la plataforma es tornarà a amagar i les portes en tancaran fins a les 12 hores del dia següent. El mecanisme i l’electrònica del nou carrusel permetran modificar les melodies segons els dies de l'any, també es podran configurar altres horaris.

Amb motiu de les obres de reforma i rehabilitació del Mercat Central, el rellotge de la façana va ser restaurat, aprofitant la corona existent i modificant els mecanismes i la lluna posterior. També es va recrear una esfera nova pel rellotge interior. Actualment els dos rellotges van sincronitzats via radiofreqüència.


Documents

Plafó rellotge Mercat Central de Tarragona


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar