loader
menu

CIUTAT

L'Associació Aurora i el valor social de la Plantada Popular

Patrícia Ariño Ciutat divendres, 16 de març de 2018

L’Associació Aurora coorganitza junt amb la Fundació Repsol la 7ª Plantada Popular. L’acte tindrà lloc aquest dissabte a les 11 hores al marge dret del riu Francolí, al costat del pont de Santa Tecla. L’èxit va en augment amb cada nova edició i el benefici ambiental que suposa per a la ciutat de Tarragona és evident però, ¿perquè Aurora? ¿Què suposa aquest projecte per als seus integrants i per a la societat en general?

"La integració no és només cosa de l'administració pública o d'un centre de treball, sinó una tasca que l'hem de fer entre tots"

Història

Foto: Patricia Ariño

Jaume Santos, president del col·lectiu, explica que aquest va néixer el 1987 “amb una vessant lúdica, un lloc on estar per als fills dels impulsors, que patien malalties mentals” L’any 1997, aquesta entitat sense ànim de lucre crea el Centre Especial de Treball. És en aquell moment quan comença la tasca que es veu reflectida en projectes, tan importants per a la integració d’aquests col·lectius, com la Plantada Popular. Aquest centre es va iniciar com a taller de manipulats. El 2007 “s’obren les brigades de jardineria i serveis forestals”. Santos afirma que “l’experiència va ser molt positiva, així que cada vegada ens vam enfocar més en el treball en entorns naturals” i que “resulta més afavoridor per al nostre col·lectiu que no pas estar tancats” (efecte terapèutic). Jaume assegura que “es senten més integrats amb el treball que fan, veuen el resultat positiu de la seva feina, que té una utilitat per a la societat, i també la repercussió mediàtica”. Tot plegat “millora l’autoestima d’aquests treballadors”.

18 treballadors integrats

La Plantada Popular col·labora a la integració en el món laboral de 18 persones amb malalties mentals que formen part de l’associació. Aquests empleats mostren la seva passió per la feina que fan. Daniel, un dels components del grup que ja realitza les tasques prèvies a la Plantada, és titulat en jardineria i paisatgisme i medi rural. El seu company Jose afirma que li “agrada molt la feina i l’ajuda que obté dels seus companys” i aconsella a la gent en general, però als que pateixen alguna discapacitat mental en concret, “que lluitin i insisteixin fins aconseguir lo que desitgen”.

Futur

Les tasques de conservació posterior a la Plantada Popular es duran a terme per aquest mateix grup de professionals durant 8 mesos. “La Plantada és l’activitat estrella de totes les que fem: per la bona sinergia que tenim amb la Fundació Repsol, la resposta de la ciutadania, els mitjans que es destinen i la repercussió mediàtica”, afirma el president de l’associació. Els organitzadors esperen superar els 750 assistents de l’any passat i des d’Aurora desitgen continuar amb aquesta dinàmica ascendent per conscienciar, a més de la vessant ambiental, que “si aquest col·lectiu té l’atenció adequada, funcionen i treballen molt bé” i que “la societat és diversa, amb col·lectius diferents amb necessitats diferents”. Santos assenyala: “la integració no és només cosa de l’administració pública o d’un centre de treball, sinó una tasca que l’hem de fer entre tots”.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar