loader
menu

MéS ENLLà DE TGN

El Consorci d'Aigües de TGN encara la recta final del projecte Life

El Circ Més enllà de TGN dijous, 22 de març de 2018

El Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) ha acollit aquesta setmana a l'Ampolla la setena i última reunió de coordinació del projecte Life+ EBRO- Admiclim. La reunió ha comptat amb la participació dels representants dels socis que participen en el projecte: l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la Universitat de Còrdova (UCO), l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), l’Institut Geogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre, a més del propi Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT).

Foto: Consorci d'Aigües de Tarragona

Segons apunta el coordinador del projecte i cap del programa d’ecosistemes aquàtics de l’IRTA, el Sr. Carles Ibáñez: “ens trobem a la recta final del projecte LIFE i a hores d’ara, a l’espera de tenir els resultats definitius, estem molt satisfets de les conclusions i les accions que se’n derivaran”.

Aquest 2018 es posarà punt i final al projecte que va començar fa quatre anys i que consisteix en diverses accions, entre les que destaquen: l’anàlisi del transport de sediments al tram final del riu Ebre i la seva injecció en els canals i parcel·les per a incrementar l’acreció i evitar la subsidència del Delta, així com l’optimització del funcionament de dos filtres verds, coneguts com aiguamolls artificials, uns filtres biològics que permeten millorar la qualitat de l’aigua. A més, el projecte també contempla un estudi sobre la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle als arrossars. Cal tenir en compte que, el cultiu d’arròs en camps inundats és considerat una font important d’emissions i fins ara no existeix cap avaluació d’aquestes ni tampoc com reduir-les.

En la reunió d’aquest dimecres s’ha fet una breu descripció de les feines que s’han realitzat fins ara per part dels socis i també quines són les tasques que encara queden per a culminar el projecte.

El CAT forma part del projecte com a soci, concretament en l’estudi dels fangs que genera la planta de potabilització per al seu retorn al medi. D’aquesta manera el CAT contribuiria a mitigar, amb un part molt petita (0,1% del sediment necessari) però validant un possible model, els efectes del canvi climàtic i l’afecció al delta per l’increment del nivell del mar.

En aquest sentit, el gerent del CAT, el Sr. Josep Xavier Pujol assegura que “hem redactat l’estudi d’alternatives i s’està treballant ja en el projecte constructiu per habilitar la conducció de transport dels fangs (entesos com dissolts en l’aigua en suspensió col·loïdal per evitar la seva precipitació en els canals) que genera el CAT a la xarxa de regadiu del Delta, aprofitant les actuals servituds de les canonades d’aigua crua”. Coincidint amb el punt i final del LIFE EBRO-Admiclim, el projecte tècnic constructiu estarà també enllestit.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar