loader
menu

CIUTAT

La Unitat de Peu Diabètic del Joan XXIII millora l'atenció integral del pacient amb diabetis

El Circ Ciutat dijous, 29 de març de 2018

Al mes de novembre de 2016 es va posar en marxa la Unitat Territorial de Peu Diabètic, ubicada a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona. Aquesta unitat multidisciplinària referent per a tota la província de Tarragona té com a objectiu final, alineat amb el Pla de Salut del Departament, “reduir un 10% les amputacions en persones diabètiques de 45 a 74 anys”. La unitat s’ha anat conformant durant aquest temps, incorporant finalment el passat juliol de 2017 a Teresa Huguet, una podòloga especialitzada en peu diabètic. Des de la seva arribada, s’han visitat 80 pacients aconseguint una taxa d’altes per resolució del procés, superior al 50%.

La unitat coordinada per la podòloga Teresa Huguet ha realitzat més de 300 visites amb l'objectiu de reduir les amputacions en persones amb diabetis

La podòloga especialista explica que “el perfil del pacient atès a la unitat acostuma a ser el d’una persona amb diabetis mellitus que, per diferents motius, ha desenvolupat una úlcera al peu, habitualment amb afectació de l’os subjacent, el que dificulta la seva curació si no hi ha una intervenció especialitzada”. El pacient pot arribar a la unitat des d’urgències, des d’altres serveis hospitalaris o derivats des de l’atenció primària.

Foto: gencat.cat

Aquests pacients requereixen un control i una visió holística, és per això que en aquesta unitat, a part de la podòloga, hi intervenen professionals de diverses especialitats, com ara: endocrinologia, que és responsable del control de la diabetis; cirurgia vascular, que és un servei essencial en el tractament del peu isquèmic; medicina de família, que és l’element clau en la prevenció i detecció del peu de risc; traumatologia, que intervé en els processos d’afectació òssia; i infermeria especialitzada en cures que també és fonamental en el seguiment de cures complexes, en la prevenció i en la formació dels pacients.

La formació dels professionals és essencial per aconseguir un bon resultat final del procés, especialment a nivell d’atenció primària, que esdevé un element fonamental en la prevenció i en la detecció del peu de risc i acabarà sent la porta d’entrada més important dels pacients que requereixin anar a la unitat. S’ha de dir que aquesta unitat permet descongestionar tant les urgències com els ingressos hospitalaris, ja que molts pacients no han d’estar ingressats sinó que poden estar a casa, controlats des de la consulta del peu diabètic. Per tant, això facilita també una atenció més eficient i una millora en l’accessibilitat dels pacients.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar