loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Projecten un parc arqueològic del Port de Tarraco al voltant del Teatre Romà

El Circ Cultura i patrimoni dimarts, 17 d'abril de 2018

El Teatre Romà s'obrirà al públic i es convertirà en un dels punts neuràlgics del futur Parc Arqueològic del Port de Tarraco. Això és el que s'ha anunciat durant la presentació de la primera fase dels treballs de museïtzació del monument romà, que han tingut un cost de 750.000 euros (553.000 a càrrec de la Generalitat, i 197.000 a càrrec de l'1% cultural del Ministeri de Foment) i que han servit per dur a terme les excavacions arqueològiques, la conservació i restauració de les restes conservades i la restitució volumètrica de la graderia per la seva comprensió.

Fotos: circdetarragona.com

Fotos: circdetarragona.com

Fotos: circdetarragona.com

Fotos: circdetarragona.com

Fotos: circdetarragona.com

Fotos: circdetarragona.com

Fotos: circdetarragona.com

Fotos: circdetarragona.com

Coincidint amb el festival Tarraco Viva, el Teatre Romà obrirà les seves portes i després s'establirà un calendari perquè es pugui continuar visitant mentre el projecte de Parc Arqueològic segueix el seu procés. Entre els objectius principals, està recuperar el patrimoni cultural, conservar-lo i posar-lo a l’abast de la ciutadania i, alhora, regenerar el barri i reconnectar la part alta i la part baixa per crear un circuit integral del patrimoni mundial de la ciutat. A més, incorporarà altres funcions urbanes que donin servei cívic i cultural a la ciutadania.

Pel que fa a la primera fase del projecte de museïtzació, les excavacions arqueològiques i les tasques de conservació i restauració de les restes es van dur a terme entre els mesos de gener i febrer del 2017. Van posar al descobert edificis i estructures prèvies a la construcció del teatre (segle I dC), com una àrea comercial formada per tabernae (botigues) i un traçat d’un carrer que discorria en paral·lel al moll del port romà. A l’altra banda del carrer es va identificar un altre conjunt de tabernae sobre el qual es construí posteriorment l’hyposcaenium del teatre.

Posteriorment, es va dur a terme la restitució volumètrica de la graderia del teatre; una actuació que ha generat molta controvèrsia, i a la qual li han sortit molts detractors. Es va optar per una estructura lineal de ferro que, per una banda, evoca la potent graderia que tindria el Teatre en època romana, recuperant la geometria original, alhora que dialoga amb les restes. El visitant podrà complementar les restes visibles amb la informació explicativa del que no és visible. Paral·lelament, en aquesta fase també s’han consolidat els murs de contenció del carrer Caputxins.

L'arquitecte del projecte: "No ho veig agosarat"

Tot i que el mateix Director General de Patrimoni, Jusèp Boya, ha admès que la instal·lació de l'estructura de ferro potser sí era "agosarada", l'arquitecte responsable del projecte, Toni Gironès, s'ha mostrat escèptic. "Agosarat? Depèn, estem en una franja de temps determinat en què la societat està sotmesa a judicis absoluts. Jo no ho veig agosarat, intentem que l'actuació sigui atemporal." Gironès considera que la intervenció que s'ha fet "està al servei de les restes arqueològiques, necessita distància."

Un cop presentats les tasques ja realitzades s’ha dibuixat també el pla estratègic del projecte de posada en valor del Teatre romà de Tarragona, que va més enllà de la museïtzació del Teatre i proposa l'esmentat futur parc arqueològic. “Una aposta del Departament de Cultura pel patrimoni mundial de la ciutat que no només té un interès local, també nacional i internacional” segons les paraules del director general de Patrimoni Cultural, Jusèp Boya.

Una segona fase de treballs de tres anys (2018-2020)

Començaran les primeres visites concertades a partir del cap de setmana del 19 i 20 de maig.

S'ampliarà l’estudi documental, arqueològic i històric

Intervenció arqueològica de la zona de l’hyposcenium.

Recalçament dels murs perimetrals del recinte arqueològic.

Projecte executiu de la segona fase de museïtzació del sector de l’escena.

Actuacions a llarg termini (2020-2025)

Pel que fa a les actuacions a llarg termini, previstes del 2020 al 2025, el pla estratègic recull les actuacions relatives a l’ordenació i gestió urbana (propostes d’ordenació urbanística, gestió urbana i intervenció en les criptes arqueològiques de l’entorn); als treballs d’excavació arqueològica allà on sigui necessari; a la definició conceptual del conjunt del Parc i de les seves diferents parts (àrees arqueològiques i serveis); a la definició de les intervencions (conservació-restauració, obra civil, paisatgisme i museïtzació) i al projecte del futur centre d’interpretació del Parc.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar