loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El Concurs de Focs de TGN perd atractiu i pirotècnies de prestigi

El Circ Cultura i patrimoni dimarts, 08 de maig de 2018

Dues valencianes, Pirotècnia Tomàs, de Benicarló; i Pirotècnia del Mediterrani; la gallega Xaraiva, d'Ourense; i una italiana, Poleggi. A primera vista, cap cognom amb prestigi real dins del panorama pirotècnic. Aquestes quatre empreses han estat les escollides per disparar durant el Concurs Internacional de Focs Ciutat de Tarragona; un certamen que enguany arriba a la seva 28ena edició, i que a diferència dels dos anys anteriors, s'endarrerirà una setmana i es tornarà a celebrar quan era costum, durant la primera setmana de juliol: enguany, del 4 al 7 de juliol. L'horari, com sempre, a les 22.30h.

Una imatge del castell de focs de la pirotècnia Maria Angustias, vencedora en el concurs de l'any passat. Foto: circdetarragona.com

Foto: circdetarragona.com

Els Focs de Tarragona no coincidiran, doncs, amb la celebració a la ciutat i al territori dels Jocs Mediterrani, que tindran lloc del 22 de juny a l'1 de juliol. Tot i no coincidir durant els dies dels Jocs, des de l'Ajuntament ara han explicat que la cita sí forma part del programa cultural, encara que en la programació presentada ara fa uns dies al Teatre Tarragona el certamen pirotècnic de Tarragona no hi figurava.

Les quatre empreses pirotècniques seleccionades han sortit escollides d'un total de 13; una xifra que posa de manifest el desinterès creixent entre el món pirotècnic per disparar a la Punta del Miracle. A més, segons ha pogut saber El Circ, d'entre les 13 presentades enguany, la comissió seleccionadora tan sols n'ha estudiat 10 de manera seriosa; un exemple més del poc atractiu que provoca la cita tarragonina, ja que fa només 5 anys, en l'edició de 2013, s'hi van presentar un total de 24 pirotècnies, 9 més que enguany.

D'entre les pirotècnies participants, dues concursaran per quarta vegada a Tarragona, tot i que cap de les dues no ha guanyat mai. D'una banda, la pirotècnica Tomàs, de Benicarló, fundada l'any 1994; i que ha pres part als principals concursos i festivals pirotècnics de l’Estat, com València, Castelló, Burgos, Blanes, Tarragona, Donosti, Pamplona.... i compta també amb experiència en mascletaes a la Plaça de l’Ajuntament de València.

La gallega Xaraiva, d'Ourense, també dispararà a Tarragona per quart any. Aquesta empresa gallega fundada el 1960 pel pare de l’actual gerent es un dels referents de la pirotècnia al nord de la península. Actualment és capdavantera en utilitzar els més moderns i segurs procediments de fabricació, disseny i 'disparo' d’espectacles de focs artificials sense deixar de banda l’encant de la pirotècnia més tradicional. Ha guanyat concursos tant importants com els de Vitoria-Gasteiz, Bilbao, Burgos o Valladolid.

El caràcter internacional del concurs tarragoní l'aportarà la italiana Poleggi, fundada el 1850 i que s'estrenarà a la Punta del Miracle. El representant estranger d'enguany, però, va quedar fora de les tres primeres places al concurs de Donosti de l'any passat. Enguany, a part de Tarragona, també competirà al concurs de Bilbao; un dels de més prestigi de l'Estat, i amb el qual Tarragona ja no hi té cap conveni de col·laboració.

L'altre debutant en el cel tarragoní serà la Pirotècnia del Mediterráneo; una empresa que tan sols té tres anys de vida, malgrat que el seu màxim responsable, Antonio García Juan, acumula experiència pirotècnica en diferents tallers pirotècnics des de fa anys i vindrà a Tarragona a oferir l'estil i les bones maneres de fer de les millors nissagues valencianes. Tot i la seva curta trajectòria, aquesta pirotècnia ja ha concursat a Donosti.

Foment de la cultura al voltant dels Focs

Juntament amb els quatres dies de concurs, s’ha organitzat la segona jornada formativa “Vora els focs de Tarragona” pensada per fomentar la cultura al voltant dels focs artificials i que consistirà en una taula rodona d’experiències organitzatives de festivals i concursos de focs. Durant la presentació també s’ha donat a conèixer el cartell de l’edició d’aquest any que ha estat realitzat pels tarragonins Manel Tarrés i Ferran Roch.

Un any més, l’Associació de Restaurants de la Part Alta organitzarà els Sopars sota els Focs i també Tac 12 oferirà en directe totes les jornades del Concurs amb unes retransmissions de caràcter divulgatiu que comptaran amb veus d’especialistes i del públic present a la platja del Miracle.

Ordre d’actuació de les pirotècnies participants

Dimecres 4 de juliol PIROTECNIA TOMÀS de Benicarló (Castelló)

Dijous 5 de juliol PIROTECNIA XARAIVA de Albarellos-Monterrey (Ourense)

Divendres 6 de juliol PIROTECNIA POLEGGI de Canepine (Itàlia)

Dissabte 7 de juliol PIROTECNIA DEL MEDITERRANEO de Vilamarxant (València)


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar