loader
menu

CIUTAT

Alonso-Cuevillas, a TGN: 'Patirem, ressistirem i guanyarem'

El Circ Ciutat dimecres, 09 de maig de 2018

L'Aula Magna del Campus Catalunya de la URV es va quedar petita ahir en l'estrena del cicle de xerrades "Catalunya, camí de llibertat", organitzades per l'ANC Tarragona, Òmnium Tarragonès i el col·lectiu Juristes per la República, i que va comptar amb l’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas; la catedràtica de Dret Constitucional Mercè Barceló, i el diputat i secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós. Més de 400 persones van omplir el recinte i moltes més ho van seguir des de fora.

Fotos:Juristes per la República

Fotos:Juristes per la República

Fotos: Juristes per la República

Amb una ironia constant, entre bromes i arrancant aplaudiments, Cuevillas va criticar l’actuació del Tribunal Constitucional: “És com un jugador brasiler: tan aviat és molt lent com de sobte fa un sprint que et deix descol·locat”. Va insistir en què el problema principal d’Espanya no rau en la separació de poders, sinó en la “politització de les altes instàncies judicials”. Va defensar que, en realitat, no hi ha hagut cap ingerència de l’executiu en el poder judicial perquè “no ha calgut” ja que “[els magistrats] han estat escollits un a un”.

Cuevillas va comentar que “si no fos tan tràgic, seria molt còmic”, en referència a la “gran colla de disparats jurídics” que s’han comès en els últims mesos. “Algun dia riurem molt de tot això... Algun dia no tan llunyà com alguns pensen”, va sentenciar, tot recordant que "molt probablement la setmana que ve hi haurà una primera bona notícia”, explicava Cuevillas, aclamat i aplaudit durant el torn de presentacions. L'advocat del President Puigdemont va recordar que el proper dimecres dia 16 de maig està prevista la primera vista de les euroordres a Bèlgica i es va mostrar convençut de que la justícia espanyola “tindrà algun disgust”.

Els tres ponents van denunciar la reiterada vulneració de drets i la indefensió de ciutadans i polítics davant del poder judicial espanyol i, per això, van defensar la necessitat de recórrer als tribunals europeus. Mercè Barceló va fer un repàs dels drets vulnerats abans i després de l’1 d’octubre. Va remarcar el “perillós discurs d’odi” que s’està creant amb l’ajuda dels mitjans de comunicació i va destacar la “clara deriva autoritària” de l’Estat espanyol “davant l’independentisme”.

Per la seva banda, Eusebi Campdepadrós va mencionar algunes de les “múltiples valoracions subjectives” presents en les interlocutòries del jutge Llarena. Va explicar, a més, que la Mesa del Parlament va acordar interposar una querella criminal contra el propi jutge per ingerència, ja que consideren que s’ha vulnerat de forma clara la separació de poders.

L’objectiu de les xerrades és tractar diferents aspectes del procés; en les tres següents s’abordarà la repressió, els mitjans de comunicació i la pau, amb convidats com la periodista Txell Bonet, la política i advocada Bea Talegón i l’activista Arcadi Oliveres.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar