loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

TGN no ajuda als músics de carrer

Guillem Ferrer Cultura i patrimoni dijous, 17 de maig de 2018

És habitual passejar per diferents ciutats i veure que el carrer és aprofitat o entès com l’escenari de molts músics que tenen com a objectiu principal entretenir els seus oients i demostrar el talent que tenen. Moltes vegades podem suposar que aquesta és l’única via o l’única sortida que tenen els intèrprets a l’hora de donar- se a conèixer. També, en altres casos, són músics reconeguts que tenen el plaer de tocar al carrer perquè ho consideren una zona de confort i una via més propera i amb més caliu en la qual dirigir-se a qui els vulgui escoltar. Però, com es reflecteix tot això a Tarragona? No és habitual caminar pels carrers de la nostra ciutat i trobar-te amb músics interpretant lliurement.

Una imatge de la violionista Ljubomira Stoicheva, multada fa un any per tocar al carrer. Foto: Guillem Ferrer

Una imatge d'un músic tocant al passeig de les Palmeres de Tarragona. Foto: circdetarragona.com

Què diu l'ordenança municipal?

Aquest fet ens fa preguntar-nos què en diu l’Ordenança Municipal al respecte i si hi ha algun article dintre d’ella que reguli les actuacions musicals. I el que trobem és que, segons l’article 27, una actuació musical ha d’estar subjecta a autorització municipal. Per una altra banda, segons l’article 125, les actuacions musicals al carrer que es consideren com una “prestació de serveis no requerits, sense autorització ni llicència, a canvi d’un preu o donatiu”, estan també prohibides.

Sembla ser, quan llegeixes la legislatura vigent, que no hi ha cap prohibició específica però sí que ens trobem davant de petits punts que a poc a poc van puntualitzant i matisant les prohibicions. I sobretot sorprèn això, que pel que hem pogut apreciar, hi ha més punts de prohibició que de permís.

Entenem llavors que, si vols tocar al carrer sense jugar-te-la a ser multat, has de passar per l’Ajuntament. Possiblement, el que hauries de tenir és la sort de poder tocar durant el marc de les festes i, sinó, hauries d’actuar en algun local que et vulgui acollir.

Una de les queixes més repetides entre els músics és la dificultat que hi ha en aquest món per tirar endavant perquè ningú els vol pagar o, si ho fan, mai és la totalitat del que demanen. Però, això sí, en com algun ciutadà o alguna ciutadana et doni una moneda per estar tocant al carrer, és molt probable que hagis de pagar una multa molt superior al que mai et pagaran per actuar en un espai adaptat per a aquest tipus d’actuacions.

L'Ajuntament 'passa' de les peticions dels músics

Personalment, he tingut la sort de reunir-me amb Ljubomira Stoicheva, que ha estat tocant al carrer des de fa cinc anys, quan va arribar a Tarragona, fins que l’any passat va ser multada. Ella m’ha donat un testimoni directe de les situacions en les quals es pot trobar un/a músic quan surt al carrer a tocar.

Ens assegura que cada vegada que ha intentat presentar una sol·licitud a l’Ajuntament per poder tocar de forma “legal” al carrer, aquesta no ha estat ni registrada pels funcionaris. Ja no és que la deneguen, sinó que ni tan sols arriben a tramitar els papers ni a estudiar el cas. Això diu que no ho ha vist a cap altra ciutat, almenys no d’una forma tan escandalosa i descarada.

A més, com a exemple, ens menciona a músics que ella coneix personalment i als quals els han multat per estar tocant al carrer, els han requisat l’instrument i han hagut de pagar per recuperar-lo.

Ljubomira és una violinista professional, amb una llarga trajectòria tocant en solitari i en diferents grups, però el carrer és un dels espais on més còmoda se sent, per la proximitat al públic i perquè és una forma molt directa de transmetre el seu art i que tothom la pugui escoltar.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar