loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Els Gegants Moros originals, oblidats i arraconats

El Circ Cultura i patrimoni dijous, 17 de maig de 2018

"Fins quan seguiran així els gegants originals?". Aquesta és la pregunta que es formulava ahir des de la pàgina de facebook dels Gegantons Negritos i Gegants Moros de Tarragona, en la qual s'adjuntava una imatge dels dos gegants moros originals, amb 160 anys d'història, i que resten oblidats, bruts i amagats en un racó de la Casa de la Festa.
"Lamentem que l'Ajuntament de la ciutat segueixi sense un acord per solucionar aquest problema que ja porta anys. Cal recuperar aquestes figures ja que són patrimoni local, cal recuperar aquestes figures perquè són símbols de la història de la cultura tarragonina i cal recuperar aquestes figures perquè aquestes obres d'art, de més de 160 anys de vida, no han de ser tractades d'aquesta manera. Esperem que, almenys, algun grup municipal reaccioni... O encara hem d'esperar més?", denunciaven els responsables d'aquests gegants tant emblemàtics i amb tanta història.

Les dues peces daten de l'any 1851, obra de l'escultor Bernat Verderol, resten mig desmuntades des de fa anys a la Casa de la Festa.

La reacció política ha vingut del grup del Partit Demòcrata, qui ha denunciat “l’absoluta desídia” de l’equip de govern (PSC-PP) davant el lamentable estat en què es troben els dos Gegants Moros originals, realitzats l’any 1851 per l’escultor Bernat Verderol.

Una imatge dels Gegants Moros originals. Foto: grup municipal del PdeCAT

El PdeCat recorda que "fa gairebé quatre anys, el setembre de 2014, es va aprovar per unanimitat la nostra moció per tal de restaurar, conservar i, posteriorment, museïtzar els dos Gegants Moros originals”, i alhora lamenta que durant tot aquest temps “no s’hagi mogut un dit i les dues peces històriques restin amagades darrere d’unes cortines de la Casa de la Festa”. La imatge de deixadesa s'accentua perquè “la geganta resta sense braços i el gegant sense mans; els dos estan despullats i amb elements destrossats”, ha criticat el portaveu del PdeCAT, Dídac Nadal, que també ha recordat que el seu grup va tornar a denunciar la situació ara fa dos anys, sense que l'equip de govern hi hagi donat solució. Per tot això, qualifica la situació de “lamentable i esperpèntic”: "En lloc de tenir cura i donar valor a les obres històriques de la ciutat, les abandonen”.

Per tot plegat, Nadal, exigeix que els dos Gegants Moros originals es restaurin, es conservin i es museïtzin amb la màxima urgència, i així ho preguntarà en el plenari del divendres 18 de maig.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar