loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Els 6 espectacles de Tarraco Viva que no et pots perdre

El Circ Cultura i patrimoni divendres, 18 de maig de 2018

La vida diària pels carrers de l'antiga Roma; els perills de la nit romana; Mòmia, un viatge al més enllà de l'antic Egipte; la primera vaga de la història, quan els treballadors del Faraó es van rebel·lar per les condicions de treball a l'antic Egipte; el món dels gladiadors o l'acte de cloenda del certamen. Aquí us deixem un llistat dels 6 espectacles del festival Tarraco Viva d'enguany que no us podeu perdre.

1

Veïns de Roma. La vida diària en un carrer romà

Segons l’escriptora Mary Beard, el que més ens sorprendria si ens trobéssim en un carrer de la Roma antiga seria «la brutícia, l’olor pestilent i la pobresa... al darrere de la brillant façana de marbre!». Segons l’historiador Paul Veyne, allò seria la violència, i no només en els espectacles de l’amfiteatre, sinó en moltes facetes de la vida. Si hem de fer cas de les fonts contemporànies, la Roma antiga era una ciutat plena de brutícia, sorolls, ensulsides, incendis, delinqüència... Tan horrible era viure a Roma? Aquesta visió la devem a autors que pertanyien a les elits socials i que mostraven un cert ressentiment i menyspreu cap a les classes populars, esclaus i marginats.

La realitat era molt més diversa. Juntament amb la marginació i la pobresa, també hi havia comerços i cases de veïns amb un cert benestar. Hi havia alguns serveis públics com els mercats, la xarxa d’aigua potable que abastia les ciutats, els banys i els espais d’oci, les biblioteques..., i no només el circ i l’amfiteatre. En general, i malgrat tots els problemes, les ciutats romanes van gaudir d’un nivell de vida que a Occident no es va arribar a assolir fins a finals del segle xix o inicis del xx.

Horari

Divendres 18: 19h
Dissabte 19: 19h
Divendres 25: 19h
Dissabte 26: 19h

Lloc: Recinte Firal del Palau de Congressos

Preu: 3 euros

Durada: 1h aprox

2

Una nit a l'antiga Roma. Els perills de la nit romana

Som en un carrer qualsevol d’un barri de l’antiga Roma. El sol s’està ponent i les botigues estan a punt de tancar. L’activitat frenètica de cada dia comença a aturar-se. La foscor cobrirà completament la ciutat en poca estona. Tothom es disposa a passar la nit. El terme llatí nox, ‘nit’, es pot traduir també com obscuritat, tenebres, desordre, confusió, situació ombrívola i torbadora.

La nit era el moment dels marginats, dels pobres, dels lladres, de l’enorme massa de gent que s’havia de buscar la vida cada dia i cada nit per a sobreviure. Durant la nit actuaven monstres, fantasmes, espectres com els manes, larvae, lemures, entre altres. Era el moment propici perquè bruixes i fetilleres fessin els seus encanteris i sortilegis. Era durant la nit quan els borratxos i els indesitjables buscaven brega i s’apoderaven dels carrers, quan els negocis més ocults es duien a terme, quan es practicaven els jocs d’atzar i quan passions i immoralitats s’obrien camí.

Horari

Dissabte 19: 22h
Dissabte 26: 22h

Lloc: Recinte Firal del Palau de Congressos

Preu: 5 euros

Durada: 1h aprox.

3

La primera vaga de la història. Quan els treballadors de l'antic Egipte es van enfrontar al Faraó

Tebes, capital d’Egipte durant el Regne Nou. És l’any 1166 abans de Crist. Falten encara quatre-cents anys per a la fundació de Roma i quasi mil anys més perquè els germans Escipions desembarquin en un lloc que després s’anomenarà Tàrraco. Durant el regnat de Ramsès III, el segon faraó de la XX dinastia, va esclatar la que es considera com la primera vaga documentada de la història. Però qui eren els vaguistes? Com és que tenien fam en un regne ric en aliments? Les raons podrien tenir a veure amb la corrupció o la mala administració?

Coneixerem de ben a prop qui eren els treballadors que es van declarar en vaga, com i on vivien, què menjaven i quines eren les seves rutines diàries. Sabrem tot això i sentirem veus com la de l’escriba, anomenat Neferhotep, que va escriure: «Comunico al meu senyor que estic treballant en les tombes dels prínceps tal com el meu senyor m’ha encarregat. Estic treballant bé [...], no soc en absolut negligent. Comunico al meu senyor que estem completament empobrits [...], se’ns ha tret un sac i mig de civada per a donar-nos un sac i mig d’escombraries.»

Horaris

Divendres 18: 22h
Divendres 25: 22h

Lloc: Recinte Firal del Palau de Congressos

Preu: 5 euros

Durada: 1h aprox

4

Mòmia. Un viatge al més enllà a l'antic Egipte

Quan la mort arribava a una llar de l’antic Egipte, es deia que el difunt havia anat a reunir-se amb el seu ka. Des d’aquell moment i durant un mínim de setanta dies s’engegava el complex procés de la momificació. Familiars, sacerdots, embalsamadors, venes, resina, olis, perfums, sang i fetge eren necessaris per convertir el seu cadàver en un sah, una mòmia i aconseguir que el mort pogués completar el seu viatge a ultratomba. Només així podia arribar fins al Judici d’Osiris i aconseguir la seva immortalitat. Us convidem a presenciar el fascinant procés i els rituals que seguien a la mort per aconseguir que el difunt renaixés al més enllà.

Horari:

Dijous 24: 22h

Lloc: Recinte Firal del Palau de Congressos

Preu: 3 euros

Durada: 1h aprox

5

Gladiadors de Tarraco. Els herois del moment

En els darrers anys el grup de recreació història tarragoní Tarraco Lvdvs ha fet un treball notable per a acostar al públic el món dels amfiteatres romans; els gladiadors, les gladiadores (que n’hi havia), els lanistes, la seva vida diària, els tipus de combat, etc. Després de dur a terme demostracions en festivals i espais arqueològics d’arreu del país, és un gran moment per a veure’ls en el nostre amfiteatre.

Horaris:

Dissabte 19: 17h
Diumenge 20: 11h

Lloc: Amfiteatre romà

Preu: 5 euros

Durada: 1h aprox

6

Romans al carrer

Quan es feia de dia, els carrers de qualsevol ciutat romana s’omplien de gent amunt i avall. La seva feina era, en general, buscar-se la vida. Alguns ho aconseguien fent la pilota a un poderós i posant-se al seu servei a canvi d’algunes monedes o una mica de menjar. Era l’equivalent a la nostra seguretat social, però més deficitària encara! Altres buscaven una feina de paleta, del que fos. Altres exercien les seves professions; el mestre amb els seus alumnes, moltes vegades al carrer. El tràfec era intens, mercaderies i gent en un món que ja va conèixer una primera globalització!

El carrer era el lloc de trobada de la gent amb diners i amb poder i dels que no tenien res, dels lliures i dels esclaus, dels homes i de les dones, dels magistrats i dels lladregots. Hom podia veure desfilar totes les classes socials i una munió de personatges; alguns de simpàtics, d’altres no tant. Eren ciutats amb problemes, com els d’ara o més greus, però també, com ara, plenes de vida.

L’acte de cloenda ha estat pensat per a mostrar una selecció de personatges i situacions que ens podríem haver trobat si fos possible viatjar en el temps i aterréssim en una ciutat romana. A partir de les seves produccions, els grups de recreació que habitualment participen en el festival s’han unit excepcionalment per a oferir una cloenda que ens recordi l’esperit del festival: oferir una mirada viscuda al passat romà.

És una una producció del Festival Tarraco Viva. Amb la col·laboració de: Projecte Phoenix, Nemesis ARQ, Thaleia grup de reconstrucció històrica de Tarragona, Septimani Seniores, Genovesa de Narratives Teatrals, Aula de Teatre URV, Ludi Scaenici, Ars Dimicandi , Tarraco Lvdvs, Associació St. Fructuós i Argos Tarragona.

Horari

Diumenge 27: 18h

Lloc: Recinte Firal del Palau de Congressos

Preu: 2 euros

Durada: 1h aprox

circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar