loader
menu

CIUTAT

Multen amb 100 euros un saxofonista que tocava al passeig de les Palmeres

Guillem Ferrer Ciutat dijous, 14 de juny de 2018

Fa només unes setmanes vam publicar un article anomenat “TGN no ajuda als músics de carrer” en el qual denunciàvem que a la nostra ciutat està perseguit l’art musical al carrer i que els músics no tenen gairebé cap possibilitat per tocar d’una forma “legal”.

Una imatge del saxofonista Arnald Pedrós, multat la setmana passada per la Guàrdia Urbana per tocar al Passeig de les Palmeres. Foto: Guillem Ferrer

Vam tindre la possibilitat i el plaer de parlar amb Ljubomira Stoicheva, qui ens va contar la seva experiència personal i com la van multar fa aproximadament un any per estar tocant al carrer. Recentment, el passat dijous 7 de juny, el saxofonista Arnald Pedrós estava assajant tranquil·lament davant de l’espai Respecta’m del Passeig de les Palmeres i, quan portava 10 o 15 minuts, va passar la Guàrdia Urbana i li van demanar la llicència per estar allà tocant. Ell els va dir que no en té perquè l’Ajuntament no les concedeix i, llavors, li van dir que havia de recollir. Arnald va preguntar quin era el problema, perquè si era pel soroll, té eines per poder tocar sense fer-ne. Però la resposta va ser que el problema no era el soroll, sinó que estava ocupant la via pública.

Poc després, mentre recollia el seu material, tornen a aparèixer els agents i un d’ells baixa del cotxe i es disposa a multar-lo, al·legant que ho fa perquè ha qüestionat les paraules del seu company. És a dir, per demanar explicacions i intentar entendre quin era el motiu pel qual no podia tocar al carrer, va acabar rebent una multa de 100 euros que els mateixos agents interpreten com un senyal d’avís perquè l’adverteixen que a la pròxima vegada serà una multa pitjor i li requisaran el seu instrument.

Arnald és de Vallverd d’Urgell, un poble de la província de Lleida, i va arribar a Tarragona fa un any, després d’haver estat vivint a Buenos Aires, on la música és present a tot arreu, hi ha molts músics que toquen al carrer i està molt més normalitzat que aquí. I no cal anar a un altre país per poder apreciar això, sinó que a altres ciutats catalanes no es persegueixen tant les actuacions al carrer o en espais públics. Quan va arribar aquí, va començar a tocar el saxo i ha muntat un projecte a nivell més professional o empresarial però que es necessiten moltes hores d’assaig i el lloc on més còmode es sent per fer-ho és el carrer. Sorprèn quan parlem amb ell el fet que sempre es refereix a assajar quan hi surt al carrer, i mai s’ho emprèn com una actuació ni res similar sinó que, igual que moltes vegades surt a passejar o a llegir un llibre a la Rambla Nova, també li agrada assajar la seva música en un espai públic. Així, a part de desenvolupar els seus coneixements musicals, també dona l’oportunitat a tothom de poder escoltar-lo.

Per una altra banda, pel que fa a la llicència que la Guàrdia Urbana li demanava, ha intentat tramitar els papers moltes vegades però la resposta per part dels funcionaris de l’administració municipal sempre és la mateixa: “no, nosaltres no concedim llicències per tocar al carrer”.

Quan li preguntem com l’ha afectat aquesta multa i quines intencions té de cara al futur, ens comenta que evidentment està una mica cohibit i que, com que es guanya la vida amb el seu instrument, no se la pot jugar a perdre’l ni a estar constantment pagant multes. No obstant això, tot i que de moment pagarà la multa, no perd de vista moure’s per intentar canviar, junt amb altres músics, l’Ordenança Municipal i ampliar les possibilitats dels artistes a l’hora de sortir a compartir el seu talent al carrer.

Per això, estan creant una associació de músics i artistes de la ciutat per poder tirar tot això endavant i lluitar conjuntament per canviar una llei que a la pràctica és molt injusta. Estan rebent el suport de partits polítics com ERC, que ha presentat una moció perquè es debati al plenari, i d’associacions com Fart de Soroll i això ho consideren una prova més que evidencia que el que ells fan no és un delicte ni molesten a ningú. Simplement comparteixen el seu art amb tothom i valoren el carrer com un espai idoni i on es senten molt còmodes a l’hora de tocar o de mostrar el seu talent a la gent que casualment passa per allà.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar