loader
menu

CIUTAT

Les 5 grans instal·lacions dels Jocs

El Circ Ciutat dilluns, 18 de juny de 2018

L'Anella Mediterrània és la gran joia dels Jocs Mediterranis que se celebraran a Tarragona i a la resta de seus des del 22 de juny fins a l'1 de juliol. La majoria dels equipaments que la componen s'han hagut de fer a contrarellotge i gairebé sense temps per fer-hi cap test perquè se'n comprovi el seu funcionament. Tant en el pavelló com en la piscina s'han hagut de rebaixar les pretensions, ja que, sense anar més lluny, el projecte inicial per a l'equipament aquàtic era que fos cobert.

1

El Palau d'Esports Catalunya

És un dels grans equipaments que s'ha construït amb motiu dels Jocs. Amb una inversió que finalment ha superat els 18ME i una capacitat per a 5.000 espectadors, el gran pavelló dels Jocs Mediterranis acollirà la competició d'handbol.  Es tracta de l'equipament que ha generat més complexitat, sobretot pel que fa a la seva licitació. Després de dos intents fallits, a la tercera va ser la vençuda, i en aquest cas, la licitació es va haver de dividir en tres fases. En aquests dies, els operaris estan ultimant la instal·lació d’una grada provisional, que després dels Jocs se substituirà definitivament per una de retràctil. El cost de l'obra ha estat finançat íntegrament per la Generalitat. El President Quim Torra l'inaugura el dimecres 20 de juny.

2

Una piscina construïda a contra rellotge

Si hi ha un equipament que s'ha construït a contra rellotge, aquest es, sense cap mena de dubte, la piscina de 50 metres que acollirà les competicions de natació i de waterpolo, i que es va inaugurar el passat dissabte 16 de juny. D'aquesta manera, no s'ha pogut fer cap test per comprovar-ne la viabilitat i la usabilitat, tal com es preveia fa uns mesos, quan es creia que la piscina estaria llesta molt abans. El cost de l'obra ha estat sufragat íntegrament pel Govern de l'Estat, quan estava en mans del PP. El relleu a la Moncloa arran de la moció de censura, amb l'ascensió al poder del PSOE va provocar que la inauguració que havia de presidir Soraya Sáenz de Santamaría el 5 de juny, en qualitat de vicepresidenta, quedés cancel·lada. La nova ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, va ser l'encarregada de tallar el llaç.

 

3

Estadi d'atletisme

S’hi ha fet una reforma integral que ha permès refer la pista, la graderia i els serveis auxiliars. En concret, s’ha remodelat l’edifici de vestuaris i magatzem, millorat la il·luminació de l’estadi i construït una pista coberta d’entrenament, ubicada sota la tribuna principal, de 80 metres de longitud.

Amb la reforma, la capacitat de l’estadi, que data de 1987, es fixa en prop de 2.000 localitats (ampliables amb graderies efímeres fins a 4.000 durant els Jocs i altres competicions esportives). El remodelat estadi d'atletisme acollirà les proves d'atletisme i el tir amb arc. A més, la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF) ha emès el certificat que homologa l’estadi a nivell internacional. Aixè permet fer un salt qualitatiu per als entrenament de les joves promeses de l’atletisme, així com significa un pas endavant per consolidar Tarragona com a destinació esportiva.

Les millores tècniques que han permès la certificació són:

- la recta coberta de 80 m
- la nova torre de cronometratge electrònic i cablejat intern - la sala mèdica
- les noves torres d’il·luminació
- les grades fixes per a prop de 2.000 espectadors
- la possibilitat de disputar curses de velocitat a la contra recta

Un cop finalitzin els Jocs, les instal·lacions reformades i les noves quedaran per a ús ciutadà. 

 

4

Una gran zona verda de 28 hectàrees

El Parc de l'Anella Mediterrània dels Jocs del Mediterrani 2018 representa per a Tarragona i la seva àrea d'influència la creació d'un gran espai verd periurbà de caràcter esportiu, destinat a convertir-se, per la seva extensió, en una gran zona d'esbarjo familiar, on es compaginaran la pràctica de l'esport amb activitats d'oci i lúdiques. A causa de la seva situació, assumirà un paper rellevant en l'estructura urbana en completar la façana de la ciutat cap al nord-oest i transformant un espai que actualment es troba degradat i inhòspit. Es projecta com un gran Parc Mediterrani de més de 28 hectàrees, capaç de connectar l'àrea comercial de Les Gavarres i el futur Smart District del PPU10-IKEA amb el teixit consolidat de Camp Clar i els barris de ponent. Així mateix, concentrarà una oferta en instal·lacions i activitats esportives que sobrepassarà àmpliament els límits estrictes del terme municipal de Tarragona. Els elements bàsics que l'estructuren són l'aigua, la vegetació, la topografia i la sectorització d'usos. En total, s’han plantat 3.500 arbres autòctons com ara pins, alzines, roures i oliveres, i 135.000 plantes com farigola, romaní, ginesta i heura

La inversió de l'Ajuntament de Tarragona per al parc ha estat de 12 ME.

5

Velòdrom, una actuació de mínims

Aquest equipament, que acollirà la competició dels jocs de boles, més coneguts com a petanca, serà dels que no s'han pogut reformar tal com estava previst.  Amb motiu dels Jocs tan sols s'hi farà una actuació de mínims, com pintura i nova cimentació.

L'obra més complexa i delicada en aquest recinte consistia en la retirada del fibrociment de la instal·lació (uralita), que requereix temps i que atesa la proximitat dels Jocs no s'ha pogut dur a terme. 

Les obres previstes al velòdrom contemplen una millora integral de l'espai, com ara l'adequació de la pista de ciclisme i la inclusió d'un carril per a la pràctica del patinatge. També es preveu que es renovin els vestidors i la resta d'espais interiors. El pressupost per a aquesta actuació futura s'estima en uns 200.000 euros, i la intenció és fer-la passats els Jocs.
L'antiga estructura compta amb partícules de fibrociment, conegudes popularment com a "uralita". 

Foto: Viu A fons

circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar