loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Una excavadora malmet el mur del Fortí de l'Oliva

Mar Cirera Cultura i patrimoni dilluns, 18 de juny de 2018

Els fonaments del mur del Fortí de l’Oliva es veuen atacats. La fortificació, que va ser un pilar important de la resistència durant la Guerra del Francès, i que forma part d'un jaciment arqueològic inclòs al catàleg de béns a protegir ara està amenaçada per una empresa privada que va arribar sense llicència i amb una excavadora va començar a arrencar els arbres del voltant del Fortí amb l’objectiu de construir una zona d’autocaravanes.

L’excavadora només va treballar unes hores, però ja van ser suficients perquè la maquinària utilitzada provoqués una important mossegada als fonaments del mur que queda a l’est de la Plaça de l’Oliva. Actualment es pot apreciar les marques que l’excavadora ha deixat damunt del terreny i com va anar a buscar els límit dels fonaments del mur, va arrencar els arbres i també se’n va emportar les arrels que havien anat creixent al seu voltant. L‘estampa final és una bona queixalada a un jaciment arqueològic inclòs al catàleg de béns a protegir.

Imatge del mur del Fortí de l'Oliva

D’altra banda, també s’ha vist afectat una altra part del mur. En aquest cas, la zona més central, d’on s’han desprès algunes pedres que actualment es poden veure ben apilades a la part inferior.

El Circdetarragona.com publicava el passat mes de maig la següent notícia: L'àrea d'autocaravanes de l'Oliva es comença a construir sense llicència, on s'explica que els terrenys que envolten el Fortí de l’Oliva són privats i que hi ha una empresa interessada a explotar aquests terrenys amb una zona d’autocaravanes. Ara bé, a l’Ajuntament de Tarragona no li constava que cap empresa estigués treballant en aquest espai i per tant, segons va explicar el regidor de Territori, Josep Maria Milà: “no els podem sancionar”.

Mentrestant, hi han treballat, s’han tal·lat arbres, s’han malmès els fonaments del mur del Fortí de l’Oliva, i la llista continua. S’han fet forats just al costat de la mina de l’Arquebisbe, i també just al costat del monòlit de Santiago Rusiñol per instal·lar-hi la futura tanca per delimitar la zona d’autocaravanes; un projecte que ha començat amb un assalt al patrimoni i a la memòria.

El Fortí de l’Oliva, l’ull de Tarragona

El Fortí de l’Oliva està situat a la muntanya de l’Oliva, entre Sant Pere i Sant Pau i el nucli urbà de Tarragona. Es va començar a construir durant els primers mesos del 1809, però no es va fer de forma continuada, perquè també s’estaven contruïnt altres fortificacions a Tarragona, amb un objectiu clar: impedir a les tropes napoleòniques que hi havia desplegades pel Penedès apropar-se a la ciutat.

El març de 1810 es reemprenen els treballs del fort, i no és fins a principis del 1811 quan s’acceleren les obres. Però el projecte del coronel Folguera no es va acabar, i el 28 de maig de 1811 el fort va ser assaltat per les tropes franceses. El resultat és ben conegut: Tarragona cau en un horrible setge i és saquejada a mans de les tropes napoleòniques. S’estima que al voltant del 1800 hi havia uns 10.000 habitants a la ciutat, i després del setge, les fonts diuen que en van quedar entre 200 i 500.

El Fortí de l’Oliva, amb una superfície de 34.155 metres quadrats, va ser un punt estratègic. S’havia de construir ràpidamement, no hi havia gaire temps, ni tampoc gaires materials, i en aquest cas es van utilitzar les pedres que es retiraven del fossar per anar pujant el mur del Fortí de l’Oliva. Tampoc hi havia ciment, així que s’aprofitava l’aigua que passava per la mina de l’Arquebisbe i es barrejava amb terra per anar aixecant aquest fortí.

Els materials doncs, són els que són, i precisament aquest element, junt amb la deixadesa general de l’entorn, fan vulnerable una de les fortificacions més emblemàtiques de la ciutat.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar