loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El Camp de Mart obre sense el preceptiu pla d'autoprotecció

El Circ Cultura i patrimoni divendres, 20 de juliol de 2018

El 21 de juliol comença el Festival d’estiu al Teatre Auditori del Camp de Mart. L’Ajuntament va explicar en la roda de premsa sobre l’estat de l’equipament cultural que, «amb la nova llei de 2015, no hi calia cap Pla d’autoprotecció» per garantir la seguretat de les persones i prevenir-ne riscos potencials. La regidora de Cultura, Begoña Floría, i el cap tècnic del teatre es referien al Decret 30/2015, de 3 de març, de la Generalitat de Catalunya, pel qual s'aprova el catàleg d'activitats i centres obligats a adoptar mesures d'autoprotecció i se’n fixa el contingut.

Foto: circdetarragona.com

Les definicions contingudes en aquest decret, concretament en l’annex VI, apunten que un «centre, establiment, instal·lació o dependència» és «la totalitat de la zona, sota control d'una persona titular, coberta o a l'aire lliure, on es desenvolupa una activitat». I afegeix que un «centre, establiment, instal·lació o dependència d'evacuació complexa» són els que, pel fet de ser anteriors a l'entrada en vigor del Reial decret 314/2006, de 17 de març, pel qual s'aprova el Codi tècnic de l'edificació, no compleixen els criteris inclosos en aquesta norma per garantir una evacuació segura i, a més, superen una ocupació de 1.000 persones en el cas de centres, establiments o instal·lacions cobertes, i de 10.000 persones en el cas d'activitats a l'aire lliure. També els túnels i edificis de gran alçada».

Una construcció d'evacuació 'complexa'

És una obvietat, com el mateix Ajuntament afirma, que en el cas del Teatre Auditori del Camp de Mart estem davant d'una construcció anterior al 2006, inaugurada el 1970, que es va cobrir el 1993 i que, per reblar-ho, supera els 1.000 espectadors d'aforament. Per tant, la normativa d’autoprotecció de 2015 el defineix com d’«evacuació complexa». Potser l’Ajuntament considera que el Teatre Auditori del Camp de Mart no ha de sotmetre's al Codi Tècnic d'Edificació. Ho va fer pensar el fet que en la compareixença pública davant els mitjans de comunicació no hi hagués cap enginyer ni arquitecte municipal.

El Teatre Auditori del Camp de Mart és un edifici projectat per l'arquitecte Manuel Lamich Fontanet. L’Ajuntament afirmava que «les principals millores posteriors que s'hi van fer van ser la instal·lació dels seients de plàstic i la instal·lació de la carpa. La coberta tèxtil es va instal·lar el 1.993, amb una extensió de 2.980 metres quadrats, va ser considerat l'envelat més gran d'Europa».

Potser algú podria considerar que, al col·locar-hi la vela a sobre, perd la condició d'edifici. Però la normativa 2015, seguint l'anterior de 2010, afegeix la paraula «instal·lació» a les de «centre, establiment o dependència» perquè ningú no se'n pugui escapar: envelats, circs, atraccions de fira i similars també hi estan inclosos.

Per a edificacions específiques com les industrials, sanitàries, aeronàutiques, escolars i residencials públiques, el decret encara és més estricte. En tot cas, en les activitats que no són aquestes esmentades i, per tant, també les d'espectacles, l'annex I·B·f·1 del decret de 2015 obliga als ajuntaments a vetllar pels PAU en: «Edificis amb capacitat o aforament superior a 1.000 persones i inferior a 2.000 persones. Instal·lacions tancades desmuntables o de temporada amb una capacitat o aforament superior a 1.000 persones i inferior a 2.000 persones».

Potser la previsió és que l'aforament no superi mai els 1.000 espectadors

El Teatre Auditori del Camp de Mart compta amb un aforament de 1.789 cadires. Per tant, hi entra de ple. Només si un organitzador decidís muntar al mig del camp o d'un solar el festival d'estiu i l'acotés amb tanques per delimitar-ne els accessos, però no construís un edifici ni muntés un envelat, podria prescindir del PAU. Això sí, sempre i quan no tingués un aforament de 2.000 persones, perquè en aquest supòsit també estaria obligat.

Potser l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Tarragona ha previst que l’aforament en els espectacles del Festival d’estiu 2018 no superi les 1.000 persones. D’aquesta manera, no estaria incomplint la normativa que garanteix la seguretat de les persones. Sinó, obrirà incomplint, un any més, la normativa destinada a preveure, prevenir i controlar-ne el risc, donar resposta adequada a les emergències i garantir la integració d’aquestes actuacions a les del sistema públic.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar