loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

Documenten l'existència d'un edifici d'època romana al solar de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 25 de juliol de 2018

Un cop acabada la segona i última fase d’intervencions arqueològiques al solar de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, al carrer López Peláez, s'ha documentat l’existència d’un extens edifici d’època romana que ocuparia aquesta part extramurs del suburbi nord occidental de l'antiga Tarraco.

Foto: Ajuntament de TGN

Foto: Ajuntament de TGN

Aquest edifici mostra una cronologia inicial del segle II dC (època flàvia), tot i que existeixen evidències d’activitat anterior com a punt d’extracció de roca o pedrera en el canvi d’era (segle I dC). És a partir del segle III que l’edifici és abandonat, tornant a documentar activitat constructiva i funerària a partir d’època baix imperial, entre els segles IV i VI.

Una estructura destinada a la captació d'aigües subterrànies

Durant aquesta darrera fase de treballs les troballes més destacables han estat la documentació d’una estructura baix imperial datada entre els segles IV i V, destinada a la captació d’aigües subterrànies. Es tracta una estructura en forma de galeria amb accés esglaonat i coberta de volta de canó, que en el seu tram final es troba retallant el nivell natural de margues, de manera que queda condicionat l’espai amb accés a la veta aqüífera natural.

També s’ha localitzat una segona cavitat subterrània amb accés mitjançant un arc de mig punt obert al mur que delimita el gran edifici del segle II pel seu límit oest; al fons d’aquesta cavitat s’ha localitzat un altra surgència d’aigües naturals, tot i que la seva funcionalitat no sembla estigui associada a l’aprofitament de l’aigua sinó més aviat al control de les humitats que provoca la veta aqüífera.

El projecte constructiu preveu que aquestes estructures subterrànies siguin accessibles només per a investigadors, un cop quedi enllestit el nou edifici. La fase baix imperial també mostra activitat funerària amb la localització de diversos enterraments de diversa tipologia, en procés d’estudi.

Via lliure a la trentena de pisos projectats

Via lliure, doncs, a la construcció de 30 habitatges; una obra que s'ha anat endarrerint a causa de les diferents excavacions arqueològiques que s'hi han estat fent en els darrers anys. Juntament amb la trentena d'habitatges, també es construïran 27 places d'aparcament, 31 trasters i 2 locals comercials a la planta baixa.

Els nous pisos, que aniran a càrrec de l'empresa municipal d'Habitatge de Tarragona, tindran entre 65 i 105 m2 i segons ha informat l'Ajuntament, ja estan tots venuts, mitjançant un sorteig que en el seu moment es van interessar en adquirir-los.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar