loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La Quinta de Sant Rafel: Una perla més del modernisme de TGN, ocupada per gats i coloms

El Circ Cultura i patrimoni dimecres, 01 d'agost de 2018

Tancada i abandonada, 'ocupada' per gats i coloms, convertida en un cau de brutícia, amb algunes portes i finestres reventades, amb elements rovellats i sense projecte. Així es troba des de fa anys la Quinta de Sant Rafael, l'edifici modernista que Marià Puig i Valls va encarregar construir a l'arquitecte Juli Maria Fossas perquè fos la residència del seu germà Rafael, un enginyer forestal, l'any 1912.

Fotos: circdetarragona

Fotos: circdetarragona

Fotos: circdetarragona

La imatge que projecta a hores d'ara aquest immoble, ubicat al Parc de la Ciutat (un espai que es va projectar originàriament com un jardí romàntic anglès) posa en evidència la poca cura que té l'Ajuntament de Tarragona amb el seu llegat modernista, i a més, coincidint amb la celebració de l'any Jujol, un dels noms claus d'aquesta corrent artística de principis del segle XX.

Què ha de ser la Quinta de Sant Rafel? L'Ajuntament de Tarragona no ho sap. Fa set anys, al 2011, amb Carme Crespo com a regidora de Medi Ambient, va transcendir que l'edifici es convertiria en un Centre d'Interpreració de la Natura, tot i que aquella idea ja fa anys que es va quedar al calaix. El plenari de l'època va aprovar per unanimitat un projecte bàsic i de restauració valorat en 700.000 euros, però amb el pas del temps, tot se'n va anar en orris.

L'últim intent municipal per rescatar de l'oblit la Quinta de Sant Rafel va sortir de l'àrea de Cultura, quan aquesta estava gestionada per Josep Maria Prats, regidor d'Units per Avançar, l'antiga Unió Democràtica. La intenció era convertir l'espai en un centre d'interpretació del modernisme, traslladar-hi la Sala Trono i després, previ concurs, enjardinar la zona i ubicar-hi un espai de restauració vinculat al teatre i a la cultura. D'aquesta manera, s'hauria revitalitzat la zona, actualment força degradada, tot i ser un espai en ple centre de la ciutat.

"Valia 250.000 euros, però abans de plegar ja em van dir que era inassumible. Jo hauria intentat que hagués entrat en els pressupostos de 2019", ha explicat al Circ l'ex regidor de Cultura Josep Maria Prats, qui va dimitir del càrrec de màxim responsable de Cultura dins de l'equip de govern PSC-PP arran dels fets de l'1 d'octubre de 2017.

El Circ ha consultat a l'Ajuntament de Tarragona les intencions que té amb la Quinta i la resposta per part de l'administració municipal és que "per enguany no hi ha cap projecte ni consignació pressupostària per aquest edifici. D’aquí quatre mesos aproximadament, quan s’elaborin els pressupostos per l’any vinent, es veurà si s’inclou alguna partida pressupostària". Durant la passada primavera sí es va dur a terme una intervenció integral al parc, d'uns 60.000 euros, però que no va afectar la Quinta.

Els orígens de la Quinta

La Quinta va néixer a principis del segle XX (1912) gairebé com un espai de guariment, de contemplació, de descans i d'harmonia amb l'entorn natural on es va construir. La finca es trobava als límits del perímetre urbà tarragoní, a tocar dels seus masos i dels seus camps de cultiu.

L'edifici disposa de planta baixa i un pis, més una torre poligonal inscrita al lateral de la casa, que funcionava com a mirador, i una altra torre posterior guarnida amb ceràmiques blanques i blaves. No hi falten elements modernistes: l'aplicació de la ceràmica, la calidesa amb què es va tractar el ferro forjat de la barana o uns detalls ornamentals propis de la sezessionvienesa.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar