loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El vestigi jueu més important de TGN, en risc de despreniment

El Circ Cultura i patrimoni dijous, 02 d'agost de 2018

Ca La Garsa hauria d'haver estat notícia perquè l'Ajuntament de Tarragona ja té enllestida l'anunciada ruta dels jueus, i que giraria al voltant d'aquest immoble, el vestigi més important que es conserva de l'època jueva a la ciutat. També hauria pogut ser notícia perquè per fi des del consistori i el Museu d'Història de la ciutat s'ha delimitat el Call Jueu amb una pavimentació singular, com ja tenen altres espais de la ciutat, com el Fòrum Romà o el Circ romà.

Una imatge de Ca La Garsa, de 2015. Foto: circdetarragona.com

Però no. La notícia a Ca La Garsa, catalogat com a Bé Cultural d'interès Local (BCIL) ha estat una altra i no positiva: els testimonis instal·lats en les esquerdes dels murs s'han obert i hi ha perill de despreniment. Segons ha informat l'Ajuntament, es tracta de testimonis instal·lats l’any 2012 per tal de veure l’evolució de les esquerdes que s'havien detectat, i que des de llavors, s’han anat controlant sense apreciar cap problema fins el passat dimarts 31 de juliol.

Davant del perill de despreniment, els serveis tècnics de Patrimoni i Territori han realitzat una inspecció han procedit a tancar provisionalment la part de la plaça dels Àngels i la part del carrer Talavera que toca a Ca La Garsa per garantir la seguretat. De manera immediata es procedirà a fer un estintolament d’emergència de la zona afectada per tal de deixar-la en condicions de seguretat. Posteriorment, s’analitzarà i es prendran les mesures pertinents per garantir la conservació.

L'última actuació, també d'emergència, al 2014

Els darrers treballs a l'entorn de Ca La Garsa es van fer a finals de 2014, a causa de la descoberta d'un clavegueram antic que va obligar a actuar d'emergència. Els treballs es van dur a terme en el marc del Pla Integral de la Part Alta (PIPA), amb Carme Crespo com a regidora de Patrimoni, i van tenir un cost d'uns 35.000 euros. Entre d'altres actuacions, es van consolidar els arcs de la façana i l'estructura de l'interior, es va reposar el paviment d'una part de la plaça del Rovellat i es va projectar la il·luminació de tot el conjunt. A la plaça dels Àngels, a més, també es va reposar íntegrament tot el paviment.

L'Ajuntament de Tarragona va adquirir l'edifici de Ca La Garsa l'any 2007, via expropiació forçosa (569.000 euros), amb l'objectiu de convertir-lo en un centre cultural que expliqués la presència jueva a la ciutat, ja que Ca la Garsa va ser construïda al cor de l'antic call jueu i és el vestigi més important que es conserva d'aquella època a la ciutat.

A nivell patrimonial, aquest racó de la Part Alta és una zona arqueològicament molt important i rica, doncs està entre la muralla i els murs del fòrum provincial. El conjunt correspon a un edifici medieval dels S XIII-XIV i es va construir sobre un edifici visigòtic de grans dimensions. A l’edat mitjana seria un dels casals més importants del call jueu de Tarragona i donava a la plaça de la jueria o dels Àngels.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar