loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

El Concurs de Castells simplifica la taula de puntuacions

El Circ Cultura i patrimoni dijous, 06 de juny de 2013

La Comissió Assessora del Concurs de Castells ha aprovat la nova taula de puntuacions, que aposta per ser més entenedora i en què els castells descarregats en surten reforçats.

La Taula de Puntuacions és la relació de tots els castells que es poden provar en el Concurs, i són valorats numèricament amb una puntuació depenent de la seva dificultat. La taula vigent va ser creada l’any 2006, però en els últims anys s’havia anat modificant substancialment per incorporar-hi les noves construccions. Per aquest motiu, la Comissió Assessora del Concurs de Castells, l’òrgan format per castellers i especialistes encarregat dels aspectes tècnics del certamen, ha fet una revisió en profunditat de la taula.

Una imatge del Concurs de Castells de 2012. /Nicolas Moulin

La nova taula de puntuacions presenta diferents novetats en comparació a la taula anterior:

S’ha fet un esforç per simplificar la taula de puntuacions, utilitzant números més baixos i arrodonint totes les xifres a 0 i 5. En la mateixa línia, els 39 castells recollits a la taula es presenten dividits en 7 grups i 17 subgrups. Aquests grups i subgrups no tenen cap incidència real en el Concurs, però sí que serveixen per fer visibles a castellers i públic els salts de nivell existents a la taula.

Varia l’ordenació del 7 de 8, un castell gairebé inèdit que s’havia introduït a la taula el 2012. Després que l’any passat aquest castell es veiés en diferents ocasions, la Comissió ha decidit ubicar-lo entre el 3 de 8 i el 2 de 8 f, quan el 2012 se situava entre el p de 7 f i el 5 de 8.
Per primera vegada els castells amb l’agulla i per sota carregats tenen una penalització inferior a la resta de castells carregats.
En l’hipotètic cas que en el futur s’hagin d’afegir noves construccions, la taula està calculada de tal manera que en la majoria de casos no s’hagin de modificar les puntuacions de la resta de castells.
La progressió matemàtica utilitzada fa que la nova taula de puntuacions penalitzi les actuacions amb només dos castells. Així mateix, la taula premia els castells descarregats.

La Comissió també ha actualitzat el protocol d'actualització i manteniment de la taula de puntuacions, conegut popularment com a “Protocol Ferrando” perquè el seu impulsor fou l’actual president del Jurat del Concurs, Pere Ferrando. El principal canvi fa referència al fet que la taula de puntuacions serà vigent un mínim de dos anys i a partir d’ara s’actualitzarà, si s’escau, al primer trimestre dels anys senars. D’aquesta manera, la taula de puntuacions avui presentada serà utilitzada per elaborar el rànquing classificatori (que avalua els castells fets per totes les colles des del dia 1 de setembre de 2013 fins al dia 31 d’agost de 2014, i que determinarà quines colles participaran al XXV Concurs de Castells) i al mateix XXV Concurs de Castells.

Col·laboració amb el Concurs de Castells Vila de Torredembarra

La nova taula de puntuacions també serà utilitzada pel IX Concurs de Castells Vila de Torredembarra, conegut popularment com a Concurs-7, que tindrà lloc el diumenge 6 d’octubre de 2013. Fruit d’aquesta col·laboració enguany s’ha incorporat a les reunions de la Comissió Assessora un representant dels Nois de la Torre, organitzadors d’aquest certamen.

Paral·lelament, s’està treballant per estrènyer la vinculació entre el Concurs de Castells i el Concur7 a partir de l’any 2014. D’aquesta manera l’Ajuntament segueix les formulacions de l’informe "Reformulació del Concurs de Castells de Tarragona" de Josep Bargalló, aprovat per l’Ajuntament de Tarragona a principis de 2012 i que ha permès l’ampliació del certamen a 30 colles i la creació de la Biennal.

Composició de la Comissió Assessora

Un total de 18 persones tenen dret a vot en aquesta Comissió:
El president del jurat, Pere Ferrando, que pot exercir el vot de qualitat si s'escau.

Un representant de les sis primeres colles classificades en la darrera edició del Concurs: Castellers de Vilafranca (Lluís Esclassans), Colla Joves Xiquets de Valls (Joan Martínez), Colla Vella dels Xiquets de Valls (Carles Figueras), Colla Jove Xiquets de Tarragona (Jordi Crespo), Capgrossos de Mataró (Xevi Castellví) i Xiquets de Tarragona (Roger Peiró).

Un representant de cadascuna de les quatre colles que formen part del Consell Municipal de Castells de Tarragona: Xiquets de Tarragona (Josep Maria Solé), Colla Jove Xiquets de Tarragona (Gorka Bertran), Xiquets del Serrallo (Xavier Bailach) i Castellers de Sant Pere i Sant Pau (Dídac Molas).

Un representant dels Nois de la Torre, organitzadors del Concurset de Castells Vila de Torredembarra (Jordi Canyellas).

Un representant de la Coordinadora de Colles Castellers de Catalunya (Guillermo Soler).

Cinc persones de reconegut prestigi en el món casteller, en aquest cas representants dels mitjans de comunicació especialitzats: Carles Esteve, Efren Garcia, Pep Ribes, Raquel Sans, i Santi Terraza. Cal recordar que la taula de puntuacions dels darrers concursos està fortament basada en la taula de puntuacions Desc 20, elaborada fa uns anys per diferents integrants d'aquest col·lectiu.


Documents

Nova taula puntucions Concurs de Castells 2014


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar