loader
menu

SANTA TECLA

TGN ja compta amb una geganta adaptada per a persones amb capacitats diferents

El Circ Santa Tecla diumenge, 09 de setembre de 2018

Les celebracions populars de Tarragona compten amb nou element festiu. Es tracta de Frida, una nova geganta que neix adaptada perquè pugui ser portada per persones amb capacitats diferents, ja siguin cegues, sordes o vagin amb cadira de rodes. La nova geganta tarragonina ha estat obra de l’escultora Dolors Sans; el vestuari ha anat a càrrec de la modista Rosa Casculleras, mentre que l’inspirador de la idea i del nom de la geganta és Romà Solè, cofundador de la penya festiva ‘Festa per a Tothom’.

Fotos: Mauri

Fotos: Mauri

Amb la geganta Frida la ciutat de Tarragona i les seves festes guanyen una figura inèdita fins ara com és la d’un gegant adaptat per facilitar que pugui ser portat per persones amb capacitats diferents, i fins i tot, per infants, ja que ha estat pensada des del disseny universal: la seva estructura, muntada sobre un quadre rodant i mitjançant d’uns braços articulats que es fixen a cadires de rodes manuals i elèctriques, li permeten ser impulsada amb molta facilitat i precisió. També se la pot fer ballar dempeus de manera senzilla, sense necessitat d’espatlleres, la qual cosa la fa portable per qualsevol persona, amb poc requeriment de força o alçada.

Frida ha estat feta a semblança de la mundialment coneguda pintora mexicana Frida Kahlo i s'incorpora a l'imaginari festiu tarragoní amb la voluntat de reproduir i estendre els valors que l'artista mexicana va representar i encara avui representa. Amb una alçada de 3,10 metres, la geganta Frida llueix un vestit d’estil indígena mexicà i va acompanyada d’un mico pujat a la seva espatlla.

La nova geganta tarragonina ha estat finançada per Dow Chemical, com a part dels compromisos contrets en el marc del 50è aniversari de Dow Tarragona. Aquests compromisos consistien en ajudar a tres entitats tarragonines, per tal de dur a terme projectes que reverteixin en beneficis per a la societat. El primer d’aquests projectes va ser concretat en la creació d’aquest nou element festiu adaptat, que és el primer amb què compta la ciutat de Tarragona, i que ha estat possible gràcies a la coordinació dels serveis tècnics del departament de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Tarragona.

En el seu bateig, celebrat al pati del Rei Jaume I a l’Ajuntament de Tarragona, la geganta Frida ha ofert un primer ball d’estrena amb la companyia dels seus padrins, el Gegant Martí de Premià de Mar i el Gegantó de Sant Rafael, els quals han ballat al ritme que han marcat els grallers i timbalers Veciana de l’escola Municipal de Música de l’Ajuntament de Tarragona.

Frida viurà la seva presentació oficial el dissabte 15 de setembre, al Balcó del Mediterrani, durant la celebració de l'edició "Festa per a tothom"; una iniciativa activada per l’Ajuntament de Tarragona l’any 1991 i que compta amb tot el suport i implicació de Dow Chemical des del 2001, i que com sempre, tindrà lloc al Balcó del Mediterrani.

Fomentar la inclusió de les persones amb discapacitat a la festa major

L’objectiu de la penya festiva ‘Festa per a Tothom’ és fomentar la inclusió de les persones amb discapacitat a la festa major, fent-les partícips dels actes festius i de l’ambient que respira la ciutat durant aquesta celebració tan estimada pels tarragonins. En aquest marc d’actuació, Dow ve col·laborant amb ‘Festa per a Tothom’ des del 2001 i, en la mateixa línia de col·laboració amb el foment de la integració i la inclusió social de les persones amb capacitats diferents, arriba ara la geganta Frida.

Es tracta d'un projecte que també està perfectament alineat amb les polítiques inclusives que Dow desenvolupa i entre les quals s’hi troben els projectes WIN, que ofereix suport al desenvolupament professional de dones de tot el món; GLAD, el primer grup de recursos dels empleats LGBT de la indústria química, format fa més de 15 anys; i DEN, que se centra en millorar les percepcions sobre les persones amb discapacitat i augmentar la consciència sobre les contribucions que realitzen -tant en el treball com fora del treball- i fomenta l'èxit de les persones amb discapacitat.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar