loader
menu

El Concurs de Castells, per a la Colla amb més deures complerts: la Vella de Valls

Jordi Bertran diumenge, 07 d'octubre de 2018

Sis hores i mitja de Concurs per ratificar que la Colla Vella dels Xiquets de Valls era la que millor havia fet els deures durant tota la temporada, en què per primer cop Catalunya té empresonats i exiliats. Després de 18 anys els rosats, liderats per primer cop per Albert Martínez, han guanyat gràcies al domini de les construccions netes, més puntuades en la taula que els castells de deu, que l’agrupació vallenca també ha pogut exhibir carregant el mastodòntic 3d10fm.

La Vella guanya el Concurs amb dos castells nets i el 3d10. Molt bon paper de Jove i Xiquets de Tarragona en 3a i 6a posició. Les colles de la ciutat de Barcelona retrocedeixen en la taula. El certamen es queda sense el 4d10fm vist per duplicat en l'edició anterior i sense el 3d9f amb agulla

Els Castellers de Vilafranca han quedat segons, a 1620 punts dels líders, també amb tres gammes extres, sent l’única colla que ha descarregat el 3d10fm. El seu germà gran el 4d10fm s’ha evidenciat com com un colós inexpugnable i ells han estat els únics valents que l’han desafiat. A diferència de fa dos anys, la plaça de Toros s’ha quedat sense aquesta construcció. Aleshores Vilafranca la descarregà i la Vella la carregà. Tampoc no ha gaudit del 3d9f amb agulla al mig.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls, celebrant la victòria en el 27è Concurs de Castells. Foto: Concurs de Castells / David Oliete

Amb el 2d8sf, la Colla Vella ha començat a posar les bases del seu triomf. Foto: @collavella

La Jove de Tarragona ha estat intel·ligent en obrir plaça amb el 5d9f per deixar per a la segona ronda l’atac al 3d10fm que han carregat. Han conclòs amb un 9d8 dominat amb solvència. Les tres colles han demostrat que s’han sobreposat als impediments dels lesionats de les diades prèvies. Els Capgrossos de Mataró han arrabassat la 4a posició del darrer certamen a la Joves vallenca, assolint dos gammes extres sobre un.

Els primers castells que l’antiga plaça de toros de Tarragona, per primer cop sense sorra, ha vist han estat els 5d8 dels gironins Marrecs de Salt i dels Castellers de Sant Cugat, colles que s'estrenaven a la jornada del diumenge. A les 10.15 la Joves de Valls, enmig del primer silenci de la plaça, carrega el seu buc insígnia, el 2d8 sense folre. Aplaudiments generals, però el Concurs ja deixa amb menys possibilitats l’entitat. Alhora es veu obligada a descarregar dues construccions més per puntuar.

A les 10.35 h, arriba el 3d10fm dels Castellers de Vilafranca, descarregat després d'un esforç titànic. Entusiasme a la grada verda, que contrasta amb el silenci en els seients majoritaris dels rivals, una tendència que s’ha mantingut durant tota la competició. La colla del Penedès completava la primera ronda en els mateixos termes que en la darrera edició.

Després, a les 10.53 h, un 5d9f descarregat i molt treballat per la colla lila de Tarragona posa de manifest que la plaça és més tarragonina que vilafranquina. Les colles directament rivals no aplaudeixen la Jove, tot i que en general s'ha aplaudit més aquesta construcció que la prèvia de 10.

“I Vella i Vella i Vella!!!”, crits que esclaten a les 11.06 h, després de descarregar un 4d9 sense folre que ha pujat tremolós però amb el nervi de la sàvia del km0 casteller. La plaça de toros és molt més rosada que verda. En aquest cas la grada lila també ha aplaudit. Poc després l’Assemblea desplega la pancarta de “Fem República” que fins i tot corre per sobre llotja autoritats amb l’alcalde Ballesteros absent en aquest moment. La primera ronda ha durat una hora i 21 minuts, 7 menys que en la darrera edició.

Segona ronda decisiva i eterna

A les 11.35 h l’App del Concurs ja és inaccessible per al públic. A les 11.52 h veiem que mentre s’atenen els Saballuts per les assistències sanitàries, l'organització doni pas al 3d9 de Sants. La mateixa circumstància s’ha reproduït amb idèntics protagonistes més tard.

12 h. Quan entren dosos la Joves desmunta el 4d9 sense folre i perd ronda, amb un castell que encara no havien dut a plaça. Els queden 3 rondes per descarregar 2 castells. A les 12.09 els Castellers de Sant Cugat cauen després de carregar el 3d9f. Ho fan per dalt enmig d'un esglai esfereïdor a plaça. Les colles resten pes per dalt i, quan van mal dades, els pisos de sisens no aguanten prou, detall que caldrà analitzar.

Que a la 2a ronda conjunta només actuïn els matalassers a diferència del succeït a la primera, en què ho han fet 4 agrupacions, explica que els diferents equips tècnics han volgut assegurar el castell de sortida.

A les 12.35 es produeix un dels episodis clau d’aquest certamen. La torre de 8 neta verda salta a l'alçada de terços després de ser carregada, com per Sant Fèlix. A partir d’ara s’haurà de descarregar la pròxima construcció. Mentres, la calor ja és sufocant perquè des de ja fa estona s'ha tancat la cúpula de la Tàrraco Arena Plaça. Un deure pendent la climatització d'aquest recinte, propietat de la Diputació de Tarragona, com s'ha fet palès en diferents concerts durant l'any. El problema s’ha repetit durant tota la jornada.

A les 12.55 h, molt valenta la Jove de Tarragona carrega in extremis el 3d10fm amb una rengla que patia des del bon principi a l'alçada de quarts. Després, a les 13.13 la Vella descarrega el 2d8 sf i es posa primera en la classificació. Treballat en baixar però amb molta fermesa, ha esdevingut la peça clau per guanyar la ronda i finalment el Concurs. La plaça s'enfonsa i fins i tot molta grada verda aplaudeix. En clau vallenca té el valor afegit que avui els rosats senyoregen una construcció que havia estat el bastió de la Joves. La segona ronda acaba a les 13.30, després de dues hores i 9 minuts, 32 més que en l’última edició.

Desafiament verd i rosat en els prèmium de 10

A les 13.45 h els Diables vermells abandonen la possibilitat de guanyar en deixar en intent desmuntat el seu 2n castell net, potencialment a l’abast segons havien vist als darrers assaigs: el 4d9sf. Es queda molt lluny en entrar dosos evidenciant que el món casteller ha canviat i que aquest certamen ja no és bon lloc per estrenes amb la temporada molt avançada.

La 3a ronda conjunta veurà quatre colles com en la primera, perquè les tècniques ja han agafat calculadora i van a puntuar. A les 14.23 un públic entregat fa que la canalla de Sants no és tiri enrere i carregui el 2d9fm.

A les 14.38 h un altre instant decisiu en caure el 4d10fm dels Verds, aixecat al segon peu. Des de la grada l’estructura s’ha vist molt pesada amb unes manilles potser massa dimensionades per a la mida del folre. Al backstage cares llargues del Toni Bach, de la tècnica i del conjunt de la colla que reivindicaven els darrers assaigs a casa.

15.14h. 9d8 descarregat per la Jove de Tarragona per puntuar amb una construcció molt descarregada de pes, que evidencia que els d’Aleix Bordas han vingut a lluir seny a la TAP. Tot seguit, els Xiquets reblen la tripleta amb un 4d9f molt treballat i primer de la temporada actual. Moltes samarretes vermelles noves han ajudat a recuperar sensacions en una colla que ha sortit de 3d9f per continuar amb el 5d8, castells que els han donat la sisena posició enfront de la 17a de la darrera edició.

15.29 h. La Vella carrega un 3d10fm que ha pujat molt tremolós i en el qual la grada ha estat cabdal perquè l'enxaneta no tirés avall. El castell s'ha trencat per quints. El final de ronda deixa la Vella al capdavant, seguida per la Jove, Mataró i Vilafranca. Els verds hauran de buscar una millor ubicació amb un castell insígnia com és el 2d9fm. La tercera ronda ha durat dues hores. Som pràcticament a la mateixa hora que fa dos anys quan, en canvi, ja s’havia finalitzat la quarta ronda.

Seny als Verds

Que sigui incompatible fer en una 4a ronda un 2d8f després d'un 2d7, i en canvi es pugui fer un 2d9fm després d'un 2d8 net, ha estat una de les grans incongruències de les normes d'aquest Concurs. Si en la jornada del dissabte els Castellers de Sant Pere i Sant Pau patien aquest biaix, avui els Verds en foren els beneficiats.

Així a les 15.48 h la torre de nou fm situa els Verds en 2n lloc davant una indiferència generalitzada i preocupant a plaça. Molt treballada a manilles, no ha estat de les més plàcides de la colla verda. La 4a ronda conjunta és amb 5 colles que necessiten puntuar perquè no han completat els 3 castells. 4 seran descarregats i el de Barcelona queda en intent desmuntat. La Vella optarà per no aixecar castell. Al final de la 4a ronda, que ha estat rapidíssima amb 20 minuts, la classificació queda de nou encapçalada per la Vella, seguida ara per Vilafranca, i després la Jove, Mataró, Joves i Xiquets, que acabarà sent el resultat final. Anàvem 13 minuts més tard que en la darrera edició.

15.58 h. “La culpa és de la Vella”, canten els rosats. Tot sembla indicar que Vilafranca hagi anunciat que no tira castell i els rosats canten Campions dos minuts més tard. En la 5a ronda, a diferència del darrer any en què vam viure aquell intent èpic de 3d9sf per part de la Vella, enguany l’atmosfera ha estat una altra. No hem vist cap epopeia per part dels Verds, ni cap castell regal per la Vella, mentre que només la Joves de Valls i els Castellers de Barcelona han completat actuació per sumar punts amb 4d9f i 3d8 respectivament. Eren les 16.20, timing al qual caldria sumar encara els pilars de comiat. Al final, la pràcticament inexistent cinquena ronda ha permès clavar la durada de les dues darreres edicions.

Acabava el 27è Concurs, aquest cop no internacional –sense els de moment efímers xinesos-, amb tres castells de deu, que sumats a la franja superior de nou, arriben fins a 13 gamma extres –un més que el 2016–, la primera diada de 2018 pel que fa a aquest tipus de construccions. Tres han estat assolits per la Vella, Vilafranca i la Jove tarragonina, dos per Mataró –un més que el darrer cop i amb un intens treball a plaça-, i un per a Joves de Valls i Sants. Cap colla nova ha entrat en el pòdium dels gamma extra ni cap agrupació s’ha estrenat en els castells de deu.

El fair play dels castellers verds envers la colla triomfadora ha evidenciat el dolç moment en les relacions entre ambdues agrupacions. Finalment, els Xiquets de Reus han igualat la 8a posició del darrer certamen, malgrat actuar dissabte, mentre que els Moixiganguers d’Igualada, també empatats al mateix lloc, són la colla que més ha sorprès pujant des de la 16a posició. Les colles barcelonines de Sants, Barcelona i Gràcia retrocedeixen a les posicions 7a –un lloc enrere–, 11a –quatre enrere– i 14a –3 enrere–, mentre que Salt clava la 10a –quatre per davant–.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar