loader
menu

CULTURA I PATRIMONI

La Jove torna a tastar el podi i els Xiquets recuperen sensacions

Jordi Bertran Cultura i patrimoni diumenge, 07 d'octubre de 2018

El 27è Concurs de Castells de Tarragona ha deixat bon gust de boca per a les dues colles locals del diumenge, però sensacions estranyes dissabte. La Jove recupera el 3d10fm al certamen després de no poder amb ell en la darrera edició, mentre els Xiquets retornen allà on els pertocava oblidant la funesta edició de 2016. Els de Sant Pere i Sant Pau avancen llocs del 20è al 16è, malgrat no poder descarregar el 4d8 i amb polèmica inclosa per l’impediment a superar-se en la 4a ronda amb un castell de la mateixa morfologia que un anterior, el dos. Els Xiquets del Serrallo han portat enguany el 2d7 a la plaça de toros i han passat del lloc 33è al 30è però encara a sis posicions de la colla guanyadora del Concurset de Torredembarra, jornada inicial del certamen.

Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau queden setzens amb polèmica inclosa. El Serrallo porten el 2d7 però es queden a la 30a posició

La Jove ha entrat novament en el pòdium del Concurs amb una tercera posició. Els del Cós del bou han plantejat molt bé l’estratègia, obrint la seva participació amb el 5d9f, construcció que, tot i que aquesta temporada els ha donat algun ensurt, és de les que tenen sota control. L’han hagut de treballar però ha donat la confiança necessària als liles per tal que, esperonats per una ovació important i una graderia plena de suporters, hagin dut el 3d10fm en la segona ronda.

3d10fm (c) de la Jove de Tarragona. Foto: Nil Bertran

5d9 de la Jove de Tarragona. Foto: facebook de Jordi Gibert

9d8 de la Jove de Tarragona. Foto: @jovedetarragona

Els castellers de la Colla Jove recullen el guardó que els acredita tercers classificats. Foto: @jovedetarragona

Imatge del 3d9f dels Xiquets de TGN. Fotos: @xiquetsTGN

Imatge del 4d9f dels Xiquets de TGN. Fotos: @xiquetsTGN

Imatge del 5d8 dels Xiquets de TGN, amb que han completat la 'tripleta màgica'. Fotos: @xiquetsTGN

L'anhelada estructura, que van carregar el dia de Santa Tecla però amb la qual no havien pogut en el darrer Concurs, ha estat coronada in extremis. Enmig d’una segona ronda eterna que ha superat les dues hores, a les 12.55 h els liles l’han carregada, malgrat la dificultat en una rengla que patia a l'alçada de quarts des del bon principi. Han volgut tancar la seva participació amb una carta que coneixen a la perfecció: el 9d8. Eren les 15.14 h i puntuaven amb una construcció molt descarregada de pes, que ha evidenciat que els d’Aleix Bordas han vingut a lluir seny a la TAP, classificant-se un lloc per darrera que el 2016 però amb el premi del castell de 10 que han regalat a l’afició.

Els Xiquets refets

Els mals auguris d'algunes veus no s’han complert i la colla degana de Tarragona ha aconseguit completar la tripleta, per primer cop en aquesta temporada. Els Xiquets han sortit de 3d9f, castell que havien completat la diada de Santa Tecla però que enguany abans només havien carregat un cop. En descarregar-lo la colla matalassera ha agafat confiança, augmentada en la segona ronda en també completar el 5d8. Han optat per reblar la tripleta amb un 4d9f molt treballat i primer de la temporada actual. Moltes samarretes vermelles noves han ajudat a recuperar sensacions en una colla que ha tingut una temporada molt complexa. Sense l’emblemàtic local d’assaig del carrer Santa Anna, s’han vist obligats a estar al pati del pou de l’Ajuntament, a la plaça de la Font, un espai que la Colla Jove ja abandonà per manca de mides en plantejar els primers castells de vuit pisos. El seu cap de colla, Sergi Feijoo, plegava en vigílies de Santa Tecla i solament la crida dels més compromesos amb la colla ha permès sumar aquesta sisena posició enfront de la 17a de la darrera edició del certamen.

Sant Pere i Sant Pau no recull el premi

Els verds de Tarragona van ser ahir dissabte a la TAP. Precedits de la mala sort de la caiguda del pilar de set de Sant Magí i amb baixes claus, havien treballat de valent per refer-se. El 3d8 en la primera ronda deixà pas a un 4d8 només carregat. Van tancat amb el 2d7, en aquest cas descarregat.

El seu cap de colla, David Lobo, ens comentava que “Som molt lluny d’estar contents del paper que hem realitzat dissabte. Alhora som conscients que el 2d7 i el 2d8f entren en les incompatibilitats de les normes”. Ara bé el màxim responsable tècnic de l’entitat afegia: “Abans de realitzar el 2d7 que necessitàvem per recuperar la confiança de la canalla, hem demanat al jurat mitjançant el canal establert del walki si aquesta incompatibilitat era quant a sumatori de puntuació –que té molta lògica- o quant a execució. Ho hem preguntat però no ens han donat resposta per dos cops; en canvi ens han insistit que diguéssim el castell volíem fer. La resposta seva ha estat el silenci. Un cop ens demanen quin serà el quart castell, responem que serà el 2d8f. No ens diuen absolutament res i entenem que no hi hagut negativa. Procedim a muntar la pinya però quan ja estava preparada ens han dit per walki que no podia ser realitzat. L’explicació del jurat ha estat del tot insuficient. No apel·laven a la subjectivitat de la situació sinó a la interpretació del jurat que no hem rebut per partida doble. Hem preferit acabar amb el pilar i no pujar a recollir el premi com a protesta per la pèssima gestió per part del jurat davant les nostres preguntes”.

Més enllà que en l’era digital encara les comunicacions al Concurs funcionin per walki, detall que probablement contribuí a la manca d’una resposta diligent i on time per part del jurat, així com que no s’hagin previst reforços per a la telefonia mòbil, anit el president del jurat, Pere Ferrando, ens ratificava el veredicte emès.

Què diu la normativa

El Circdetarragona ha volgut analitzar la normativa. L’article 9.3 diu “En les dues últimes rondes, les colles poden actuar en els casos següents: ... b) Si intenten una construcció superior a les que han descarregat en les rondes anteriors, sempre que aquesta estigui inclosa en la taula de puntuacions”. Ara bé, l’art. 10 introdueix que existeixen unes “excepcions previstes al paràgraf IX del Protocol de Plaça”. Aquest en el punt IX, c) diu que “Una colla no pot intentar una construcció en els casos següents: ... Quan es tracta d’una construcció de base idèntica, d’alçada superior o inferior a una que en aquell moment comptabilitzi per la classificació”.

Així es consideren incompatibles el 2/8sf i 2/9sm, o els 2/6, 2/7, 2/8f, 2/9fm. En canvi, són compatibles 2/7, 2/8sf; 2/7, 2/9sm; 2/8f, 2/8sf; 2/8f, 2/9fsm; 2/9fm, 2/9fsm; 2/8sf, 2/9fm. Tal com van manifestar alguns membres de la comissió que elabora las bases, aquest aspecte és prou enrevessat i subjectiu, més enllà que acaba perjudicant el resultat final no d’una colla sinó del mateix certamen. A la pràctica el públic no entén perquè unes torres són compatibles entre elles i unes altres no.

Que sigui incompatible fer en una 4a ronda un 2d8f després d'un 2d7 per intentar millorar, i en canvi es pugui fer un 2d9fm després d'un 2d8 net no per millorar sinó per poder puntuar, ha estat una de les grans incongruències de les normes d'aquest Concurs o almenys de la seva aplicació. Si en la jornada del dissabte els Castellers de Sant Pere i Sant Pau patien aquest biaix, avui els vilafranquins han estat els beneficiats. Avui els penedesencs quan han provant el 2d9fm els ha estat possible perquè, primer, els faltava un tercer castell, i segon, no era incompatible.

Ara bé, malgrat el 2d8sf i el 2d9fm són compatibles, l’ordre en què s’han executat traeix la filosofia de la millora establerta en l’art. 9.3.b. La redacció de les normes bàsiques i del protocol de plaça presenta aquesta incongruència de no explicitar l’ordre en què s’han d’executar les compatibilitats, més enllà que molta part dels aficionats –també qui subscriu aquest article– considerin innecessàries les incompatibilitats.

Els serrallencs, de 2d7

En el seu 30è aniversari com a entitat, els Xiquets del Serrallo, també presents dissabte com a colla organitzadora, van obrir la seva participació amb el 5d7, com fa dos anys, seguit del 2d7 que no van dur en la darrera edició a la plaça de toros. Aquesta estructura ha donat alegries a la colla pescadora al llarg d’aquesta temporada i aquest cop no fou diferent. No pogueren amb el 5d7 amb l’agulla, completaren el 3d7 i encara intentaren un pilar de sis. Al final els del barri de Sant Pere han passat del lloc 33è al 30è però encara es quedaren a sis posicions de la colla guanyadora del Concurset de Torredembarra, jornada inicial del certamen, que foren els Castellers de Figueres. El repte futur dels serrallencs ha de ser entrar en la jornada del dissabte per mèrits castellers propis.


circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar