loader
menu

CIUTAT

La ruta de la Tarragona apuntalada

El Circ Ciutat dimarts, 30 d'octubre de 2018

De rutes per la Part Alta se'n poden fer moltes i molt variades. Aquí us en proposem una que segur que no surt als mapes ni a les guies: la dels edificis i cases apuntalades, i en risc de despreniment. N'hi ha que ja ho han fet; d'altres corren el risc de fer-ho i de causar alguna desgràcia entre vianants i veïns. També és la ruta de les cases tapades amb lona després que s'hagi desprès part de la façana, però que amb el temps ja s'han convertit en un element més dins del mapa del nucli antic de la ciutat sense que ningú hi hagi posat remei. Hi ha edificis històrics, i catalogats, n'hi ha que són propietat de l'Ajuntament de Tarragona, i d'altres particulars, però tots tenen en comú que estan dins de la Part Alta.

1

Ca L'Agapito

Entrem a la Part Alta pel Portal del Roser i ens trobem amb l'antiga seu del Beateri de Sant Domènech, més conegut com Ca L'Agapito, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). L'any 2009, l'Ajuntament de Tarragona va anunciar a bombo i plateret que l'espai es convertiria en un espai sòciocultural i turístic, i que estaria enllestit l'any 2012. La rehabilitació estava xifrada en més de 5 ME, dels quals el consistori només n'hauria d'haver abonat la meitat, ja que el projecte s'emmarcava en el Pla Integral de la Part Alta (PIPA), pagat en un 50% per la Generalitat gràcies a la Llei de Barris. Però l'Ajuntament tan sols ha aportat 400.000 euros i a més, va deixar perdre una subvenció de 3ME. A hores d'ara, Ca l'Agapito continua tancat, apuntalat i en ple procés de degradació. El consistori estudia acudir a l'1,5% Cultural del Ministeri de Foment.

 

2

Casa Foixà

Sis anys després del seu esfondrament, les restes de l'antiga Casa Foixà, al carrer Cavallers, continuen projectant la imatge de la deixadesa més absoluta. Igual que Ca l'Ardiaca, l'espai s'havia de reconvertir en un hotel, d'almenys quatre estrelles, tot i que amb el pas dels anys, tot continua igual i del projecte no se'n sap res. El futur de l'immoble, propietat de l'ex regidor Raül Font i de més familiars seus, està condicionat a la modificació del Pla General de la Part Alta que continua redactant l'Ajuntament de Tarragona. L'únic visible és l'estructura de fusta que serveix

La Casa Foixà ocupava el número 11 del carrer, però amb l'esfondrament també va caure gairebé tota la casa ubicada en el número 9 i l'estructura que travessa el carrer just davant del conservatori de la Diputació serveix per apuntalar la casa del número 13.

 

3

Ca l'Ardiaca

Ca L'Ardiaca, al Pla de la Seu, és un dels exempls més clamorosos i que més vergonya aliena provoca als tarragonins. Fa més d'una dècada que es va anunciar la construcció d'un hotel de luxe, tot i que com acostuma a passar en aquesta ciutat, també se n'ha anat en orris. Problemes, tant d'àmbit financer, com d'adequació a la naturalesa urbanística de la Part Alta, han anat endarrerint el projecte fins a l'extrem que ara mateix el pròxim pas que podria fer l'Ajuntament de Tarragona és vendre l'immoble a través d'una subhasta pública. De moment, la gran bastida que envolta l'edifici gòtic i tots els problemes derivats de la degradació de la casa ja s'han convertit en un element més del nucli antic de la ciutat.

4

Ca La Garsa

Ca La Garsa hauria d'haver estat notícia fa temps; per exemple, perquè l'Ajuntament ja té enllestida l'anunciada ruta dels jueus, i que giraria al voltant d'aquest immoble, el vestigi més important que es conserva de l'època jueva a la ciutat. O perquè per fi des del Museu d'Història de la ciutat s'ha delimitat el Call Jueu amb una pavimentació singular. Però no, des del juliol, Ca La Garsa, catalogat com a Bé Cultural d'interès Local (BCIL), també està apuntalada perquè els testimonis instal·lats en les esquerdes dels murs detectades l'any 2012 es van obrir i es va constatar que hi podia haver perill de despreniment. 

De moment, la part de la plaça dels Àngels i la part del carrer Talavera que toca a Ca La Garsa continua tancat al públic per garantir la seguretat. 

5

Carrer Comte

Al carrer Comte, els seus veïns viuen atemorits des de fa temps pel mal estat de la casa ubicada en el número 1; un immoble que va quedar afectat per l'ensorrament de la casa del costat, la del número 3, ara fa més d'una dècada, i que des de llavors resta tancada i abandonada. L'immoble fa cantonada amb el carrer Cavallers i és just al costat de Casa Foixà, on també es va produir un esfondrament l'any 2012.

Fa més d'un any, l'associació de veïns va demanar explicacions a l'Ajuntament perquè certifiqués que aquest edifici no posa en risc la seguretat dels veïns i de la població. La resposta que van rebre per part de l'Ajuntament va ser un document en que tan sols es detallaven els diferents decrets que s'havien anat publicant i que feien referència a l'endarreriment dels terminis previstos, tant perquè es procedeixi a la rehabilitació i reparació de les façanes mitgeres de l'immoble del número 1, que és el que més els preocupa; com a l'inici de les obres previstes en el solar del número 3, on es va produir l'esfondrament l'any 2005.

6

Baixada del Roser

A dalt de tot de la Baixada del Roser, fent xamfrà amb la placeta de Sant Joan, hi ha una casa particular que presenta un estat ruïnós i que un dia o l'altre també podria caure.  Al gener d'enguany, davant l'amenaça real de despreniment, l'Ajuntament va tallar durant uns dies la circulació per aquest carrer, que, casualment, funciona com a circumval·lació de la Part Alta. Actualment, la casa continua abandonada, amb una lona verda que en cobreix la façana.

7

Carrer Granada

Fa anys, gairebé una dècada, que l’immoble del número 7 del carrer Granada, que és propietat de l'ex regidor Raül Font, presenta un estat total d’abandonament i ruïna, amb un façana d’on sovint es desprenen pedres i restes de façana que comporten un perill evident per als vianants. A més les finestres estan trencades i l’edifici té problemes d’insalubritat ja que està envaït per coloms, rates o diversos tipus de paràsits. La lona que el cobreix l'immoble, que és a tocar de la Casa Canals, també s'ha convertit en un element més del carrer i d'aquest indret de la Part Alta sense que, de moment, s'hagi fet cap intervenció per restaurar-la.

8

Carrer Ferrers

Tot i que no està apuntalada, la façana de darrere de l'Antiga Audiència, que dona al carrer Ferrers, exemplifica amb molta claredat la deixadesa de l'Ajuntament referent a la conservació dels seus edificis. Pendent també d'una intervenció museística, que mai arriba a concretar-se, aquesta paret amaga una escalinata romana de disset esgraons que es troba dins de l'estructura de l'anomenada Torre Bessona del Pretori.

Des de fa anys, però, l'accès està tapiat, els cotxes hi aparquen al davant, hi ha contenidors i en general el seu estat és deplorable. Cap indicació que expliqui la importància de l'espai, que ajudaria al visitant a comprendre millor el passat romà de la ciutat.

Des de la Reial Societat Arqueològica van apuntar al Circ que la museïtzació i l'accessibilitat a la Torre de l'Antiga Audiència, i en conseqüència a l'escalinata romana, és un dels compromisos que va adquirir l'Ajuntament quan el conjunt patrimonial de la Tàrraco Romana va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000, però que no ha fet.

9

Carrer Merceria

Un dels carrers del nucli antic tarragoní amb més encant és Merceria, amb els seus porxos, els seus adoquins i la proximitat amb la Catedral. Tot i que no es tracta tampoc d'una casa apuntalada, des de fa un any i mig la façana de la casa que fa xamfrà entre Merceria i la plaça de les Cols, pel costat dels porxos, està coberta amb una lona. El motiu és que el juliol de l'any passat es va desprendre un tros considerable de la façana que va caure al terra i que, per sort, no va afectar ningú, malgrat que es tractava d'una nit d'estiu. Més dificultats per al visitant que arriba a les Cols procedent del carrer Major i que vol captar una fotografia de la Catedral. Hi apareixerà l'eterna bastida de Ca L'Ardiaca, i segons com, també la façana amb lona de Merceria. 

10

Carrer Civaderia

L'estretor del carrer Civaderia és un dels seus encants, però com a molts altres indrets del nucli antic, des de l'època de l'alcalde Nadal també s'hi amaga un solar abandonat i apuntalat amb bigues i que amb el temps s'ha convertit en un element més del carrer. El que molta gent no sap, però, és que es tracta d'un espai de titularitat municipal, on tampoc no s'hi ha fet res ni tampoc ni ha res projectat per tal de donar-li un ús que alhora serveixi per dignificar la zona.

11

La barana de la Baixada Misericòrdia

No és cap casa apuntalada, però sí és un element que posa de manifest també la provisionalitat i el retard a l'hora de posar solució als problemes de la Part Alta. Fa més d'un any que un camió es va desfrenar i va destrossar part de la barana de ferro que va fins el carrer Major, però l'Ajuntament encara no ha executat l'obra. Fa mesos va anunciar que licitaria els treballs per uns 50.000 euros. De moment, però, no ha fet res.

12

El local dels Xiquets de Tarragona

Tot i que des de fora no s'observa, el local dels Xiquets de Tarragona també reuneix les condicions per formar part de la ruta per la Tarragona 'apuntalada'. L'Ajuntament de Tarragona, que n'és el propietari, va obligar l'abril passat a la colla matalassera a traslladar els seus assajos fora d'aquest immoble, ubicat al número 1 del carrer de Santa Anna, per deficiències estructurals. La raó és que els testimonis de control col·locats en unes esquerdes de la façana havien cedit, per la qual cosa, els arquitectes municipals van determinar que l’ús com a local d’assaig de la colla castellera no era compatible amb les patologies estructurals observades. Després de provar assajos en diferents espais, la colla matalassera acabarà la temporada al pati del pou, un recinte ubicat dins de l'edifici de l'Ajuntament.

circdetarragona_AD
circdetarragona
Anterior
Següent
Per tal de poder millorar els nostres serveis utilitzem cookies de tercers. Si continua navegant considerarem que accepta la seva utilització. Més informació aquí. Tancar